6 husmorsknep som funkar - barnspecialisternas bästa råd

Husmorsknep har funnits i alla tider. Vissa låter märkligare än andra men efter lättnaden när de fungerar är det ingen som klagar. Våra barnspecialister har samlat sex beprövade husmorsknep för barn som faktiskt fungerar och kan komma till undsättning när inget annat verkar hjälpa. 

mamma och son i köket

Husmorsknep som fungerar

Många är de föräldrar som tycker att de testat allt för att lindra sitt barns hosta, magknip eller täppta näsa. I förkylningstider blir det särskilt tydligt att föräldrar är desperata efter vilket knep som helst som kan hjälpa - och då spelar det inte så stor roll om det låter tokigt. Husmorsknep för att lindra barns hosta, förkylningar och illamående har funnits i alla tider, men vissa verkar fungera bättre än andra. Knepen saknar vetenskapliga bevis, men så länge de är harmlösa är det ingen fara att prova. Knodds barnsjuksköterska Sofia gästade nyligen Knodden - Knodds podd för föräldrar - och delade med sig av sina 6 bästa husmorsknep för barn som faktiskt fungerar.

Med Knodd i mobilen kan du enkelt få hjälp med bedömning och råd om behandling för ditt barn från våra barnspecialister.

Lökbad mot hosta

Hosta hos barn kan hålla i sig i flera veckor, långt efter förkylningen eller infektionen gått över. Barn kan hosta så mycket att de kräks eller får svårt att sova, så här tar föräldrar gärna till alla husmorsknep de kan - och lökbad fungerar faktiskt!


Så här gör du:

 • 1Grovhacka en gul lök och lägg i en skål med varmt vatten
 • 2Ställ skålen i sovrummet nära barnets säng, men inte så nära att barnet kan komma åt den
 • 3Ångorna från lökbadet verkar hostdämpande för en god natts sömn

Ett liknande husmorsknep mot barns hosta är att doppa en liten frottéhandduk i varmt vatten och sedan gnida in lite Tigerbalsam, eller Vicks om man kan få tag på det. Dessa ångor är luftrörsvidgande och hjälper barnet andas under natten. Det bör dock inte användas på barn under två år. 

Det luktar grillchips i hela rummet, men det går ju att leva med!
quote

- Knodds barnsjuksköterska Sofia, som starkt rekommenderar lökbad mot hosta

Varm, röd saft mot hosta

Ett annat klassiskt husmorsknep mot hosta som fungerar fast det verkar som trolleri är att dricka lite varm, röd saft innan läggning. Kombinationen av det värmda sockret och det röda färgämnet agerar slemlösande. Dessutom är det ofta tacksamt att försöka få i barn.


Gör så här:

 • 1Använd riktig saft med socker, en röd variant såsom jordgubbssaft
 • 2Värm den ungefär som när du värmer till nappflaska
 • 3Låt barnet dricka ungefär en deciliter strax innan läggning

Äppelmos med medicinen

Sånt som inte smakar gott åker ofta raka vägen ut igen, och medicin kan vara särskilt äckligt för barn att försöka få i sig. Men det visar sig att något i äppelmos är riktigt bra för att dölja medicinsmaken. Har du ett äldre barn kan du be att få läkemedlet i tablettform istället för vätskeform och krossa det ordentligt i moset. Tabletter smakar inte lika mycket och pulvret kan vara lättare att dölja än vätska. Andra tips för att medicinen ska gå ner är:

 • Låt ditt barn äta lite isglass innan du ger flytande läkemedel för att dölja smaken
 • En tablett kan läggas i en kokt makaron för att vara lättare att få i sig

Få stöd i föräldraskapet med våra digitala och kostnadsfria föräldrakurser, direkt i vår app.

Lugna löken för känsliga magar

Både stora och små magar kan vara känsliga för lök och vitlök, med magknip och gasighet som följd. Men det går att göra löken mindre besvärande med ett enkelt husmorsknep som hjälper.


Gör så här: 

 • 1Innan du tillsätter lök och vitlök i matlagningen, lägg den i en skål
 • 2Häll på varmt vatten, lite varmare än ljummet
 • 3Häll gärna av vattnet och upprepa sköljningen några gånger innan du använder löken i matlagningen

Ämnena som besvärar våra magar är vattenlösliga och därför går de att skölja bort. Var noga med att inte använda vattnet du sköljde med i matlagningen sedan. 

Sura citroner motverkar åksjuka

Barn blir lätt åksjuka och det kan vara svårt att stanna var femte minut för att låta känslan att man ska kräkas gå över. Men det finns ett husmorsknep som trots att det kanske saknar vetenskapligt stöd verkar fungera för många. Nästa gång ditt barn mår illa i bilen, pröva att låta barnet suga på en liten bit citronskiva. De sura ämnena i citronen hämmar salivproduktionen, som annars ökar när man börjar vilja kräkas. På så sätt kan kräkreflexen lägga sig lite.

Snyta näsan med en fjäder

Att snyta små barn som är täppta i näsan är i det närmaste omöjligt. Snorsugen i all ära, men även den är krånglig och ska inte användas för mycket eftersom den kan irritera barnets slemhinnor och näsa. Det bästa husmorsknepet för att snyta barns näsa kanske du inte hade räknat med - en fjäder!


Gör så här:

 • 1Spola barnets näsa ordentligt med koksaltlösning.
 • 2Ta en fjäder och kittla barnet precis under näsan. Det fungerar lika bra med ett tunt tyg eller till och med en snuttefilt, så länge du kan killa lätt.
 • 3Barnet nyser och snoret flyger ut!

Husmorsknepen saknar oftast vetenskapliga bevis, men så länge det handlar om harmlösa insatser är det ingen fara att testa. Om du redan har provat allt annat kan det vara skönt att ha ett sista ess i rockärmen och det är tacksamt de gånger husmorsknepet fungerar. Även om det luktar grillchips i hela rummet. 

Granskare:

Kristina LindgrenSpecialistsjuksköterska inom barn och ungdom

Karin HelanderSpecialistsjuksköterska inom barn och ungdom

Senast uppdaterad

3 juni 2022

Läs mer

Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
5 milstolpar att se fram emot under de första åren med barn
Så får du ditt barn att tvätta händerna 
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen