6 husmorstips som kan fungera - barnspecialisternas bästa råd

Husmorsknep har funnits i alla tider. Vissa låter märkligare än andra men efter lättnaden när de fungerar är det ingen som klagar. Våra barnspecialister har samlat sex husmorsknep för barn som kan fungera och komma till undsättning när inget annat verkar hjälpa. 

Husmorsknep sjuka barn

Husmorsknep som fungerar Många är de föräldrar som tycker att de testat allt för att lindra sitt barns hosta, magknip eller täppta näsa. I förkylningstider blir det särskilt tydligt att föräldrar är desperata efter vilket knep som helst som kan hjälpa - och då spelar det inte så stor roll om det låter tokigt. Husmorsknep för att lindra barns hosta, förkylningar och illamående har funnits i alla tider.Knepen saknar vetenskapliga bevis, men så länge de är harmlösa är det ingen fara att prova. Knodds barnsjuksköterska Sofia gästade nyligen Knodden och delade med sig av sex husmorsknep för barn. Barnspecialisten Sofias husmorsknep: Lökbad mot hosta Varm, röd saft mot hosta Äppelmos med medicinen Lugna löken för känsliga magar Sura citroner motverkar åksjuka Snyta näsan med en fjäder Honung mot hosta

🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.

Lökbad mot hosta Hosta hos barn kan hålla i sig i flera veckor, långt efter förkylningen eller infektionen gått över. Barn kan hosta så mycket att de kräks eller får svårt att sova, så här tar föräldrar gärna till alla husmorsknep de kan - och trots att lökbad saknar bevisad effekt är det många som upplever att det hjälper mot hosta. Så här gör du:

 • 1Grovhacka en gul lök och lägg i en skål med varmt vatten
 • 2Ställ skålen i sovrummet nära barnets säng, men inte så nära att barnet kan komma åt den
 • 3Ångorna från lökbadet sägs kunna verka hostdämpande för en god natts sömn

Ett liknande husmorsknep mot barns hosta är att doppa en liten frottéhandduk i varmt vatten och sedan gnida in lite Tigerbalsam, eller Vicks om man kan få tag på det. Dessa ångor kan upplevas uppfriskande och underlättande för andningen. Det bör dock inte användas på barn under två år.

Det luktar grillchips i hela rummet, men det går ju att leva med!
quote

- Knodds barnsjuksköterska Sofia om lökbad mot hosta

Varm, röd saft mot hosta Ett annat klassiskt husmorsknep mot hosta som kan fungera fast det verkar som trolleri är att dricka lite stark varm röd saft innan läggning. Kombinationen av det värmda sockret och det röda färgämnet sägs agera slemlösande. Dessutom är det ofta tacksamt att försöka få i barn. Gör så här:

 • 1Använd riktig saft med socker och en röd variant såsom jordgubbssaft, men gör den mer koncentrerad än vanligt (t ex 1+1 istället för 1+4)
 • 2Värm den ungefär som när du värmer till nappflaska
 • 3Låt barnet dricka ungefär en deciliter strax innan läggning

Äppelmos med medicinen Sånt som inte smakar gott åker ofta raka vägen ut igen, och medicin kan vara särskilt äckligt för barn att försöka få i sig. Men det visar sig att äppelmos är riktigt bra för att dölja medicinsmaken. Har du ett äldre barn kan du be att få läkemedlet i tablettform istället för vätskeform och krossa det ordentligt i moset. Tabletter smakar inte lika mycket och pulvret kan vara lättare att dölja än vätska. Andra tips för att medicinen ska gå ner är: Låt ditt barn äta lite isglass innan du ger flytande läkemedel för att dölja smaken En tablett kan läggas i en kokt makaron för att vara lättare att få i sig

✨ Knodds kostnadsfria föräldrakurser Våra kurser håller er i handen genom de första åren och guidar er genom grundläggande ämnen för ett tryggt föräldraskap. Gå dem när du vill, var du vill.

Lugna löken för känsliga magar Både stora och små magar kan vara känsliga för lök och vitlök, med magknip och gasighet som följd. Men det går att göra löken mindre besvärande med ett enkelt husmorsknep som hjälper. Gör så här: 

 • 1Innan du tillsätter lök och vitlök i matlagningen, lägg den i en skål
 • 2Häll på varmt vatten, lite varmare än ljummet
 • 3Häll gärna av vattnet och upprepa sköljningen några gånger innan du använder löken i matlagningen

Ämnena som besvärar våra magar är vattenlösliga och därför går de att skölja bort. Var noga med att inte använda vattnet du sköljde med i matlagningen sedan. 

Sura citroner motverkar åksjuka Barn blir lätt åksjuka och det kan vara svårt att stanna var femte minut för att låta känslan att man ska kräkas gå över. Men det finns ett husmorsknep som trots att det kanske saknar vetenskapligt stöd verkar fungera för många. Nästa gång ditt barn mår illa i bilen, pröva att låta barnet suga på en liten bit citronskiva.

Snyta näsan med en fjäder Att snyta små barn som är täppta i näsan är i det närmaste omöjligt. Snorsugen i all ära, men även den är krånglig och ska inte användas för mycket eftersom den kan irritera barnets slemhinnor och näsa. Ett bra husmorsknepet för att snyta barns näsa kanske du inte hade räknat med - en fjäder! Gör så här:

 • 1Spola barnets näsa ordentligt med koksaltlösning.
 • 2Ta en fjäder och kittla barnet precis under näsan. Det fungerar lika bra med ett tunt tyg eller till och med en snuttefilt, så länge du kan killa lätt.
 • 3Barnet nyser och snoret flyger ut!

Honung mot hosta Ett knep som nog många föräldrar redan tar till vid hosta och förkylning är honung. Vätska hjälper ofta till att lindra vid förkylning och hosta och lite varmt vatten eller te med honung kan ha ytterligare effekt. Många föräldrar upplever att honungen till och med fungerar bättre än hostmedicin. Vissa studier visar dessutom att honung har haft viss effekt mot hosta. Obs! Tänk på att inte ge honung till barn under 1 år då det i sällsynta fall kan innehålla sporer som kan omvandlas till ett gift i barnets tarm.

Husmorsknepen saknar oftast vetenskapliga bevis, men så länge det handlar om harmlösa insatser är det ingen fara att testa. Om du redan har provat allt annat kan det vara skönt att ha ett sista ess i rockärmen och det är tacksamt de gånger husmorsknepet fungerar. Även om det luktar grillchips i hela rummet. 

Läs mer

Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
bebis som går på grusväg
5 milstolpar att se fram emot under de första åren med barn
två barn, finger, två och peppar i vit skål
Så får du ditt barn att tvätta händerna 
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen