Kan man äta…? Stora matguiden för gravida

Under graviditeten är det viktigt att äta rätt, både för att du som är gravid ska må bra och orka med, och för att bebisen i magen ska utvecklas och växa till sig på bästa sätt. Då är det inte konstigt att frågorna om vad man får äta under graviditeten är många.

gravid som äter frukt

Vad får man äta egentligen? Knodds barnspecialister har tidigare gett råd om bra mat att äta under graviditeten, såväl som vad man bör undvika. Du som är gravid har dock säkert redan märkt att frågor och funderingar blir riktigt specifika när man väl tittar närmre på vad man brukar äta. Här hittar du därför svaren på alla de vanligaste frågorna om mat under graviditeten. 

Hoppa direkt till: Fisk och skaldjur Ost Kött och chark Annat

Gravid? Följ graviditeten vecka för vecka med information, råd och tips från Knodds barnspecialister, direkt i appen.

Vanliga frågor om vad man kan äta som gravid

Fisk och skaldjur Kan man äta sushi som gravid? Absolut. Sushi går bra att äta så länge den kommer från en butik eller restaurang där den förberetts samma dag. Ju färskare råvaror, desto säkrare för magen. Kan man äta räkor som gravid? Ja, skaldjur i alla former går bra att äta. Dessutom innehåller de nyttiga näringsämnen som jod och selen. Kan man äta sill när man är gravid? Det beror på. Sill och strömming från Östersjön och Bottniska viken kan innehålla höga mängder miljögifter och bör därför undvikas. Inlagd sill som du köper i butik kommer dock oftast från Västkusten eller norra Ishavet och går bra att äta. Kan man äta lax när man är gravid? Det beror på. Odlad lax går bra att äta, samt vildfångad lax från Atlanten och Stilla havet. Vildfångad lax från Östersjön, Bottniska viken och dess älvar, Vänern och Vättern bör undvikas på grund av att de kan innehålla höga mängder miljögifter. Fisksorter från dessa områden som riskerar att innehålla miljögifter bör sammantaget ätas max 2-3 gånger per år. Gravad och rökt lax går bra att äta om den varit förpackad högst en vecka, eller om den tillagas så att den blir rykande het. Kan man äta kräftor när man är gravid? Precis som med räkor går kräftor utmärkt att äta under hela graviditeten. Kan man äta skaldjur som gravid? Absolut, skaldjur är både gott och nyttigt under graviditeten. Även skaldjur i röror går bra. Var dock försiktig med att äta råa ostron och musslor som kan orsaka matförgiftning eller röror gjorda på rökt eller gravad fisk som kan innehålla listeriabakterier. Kan man äta löjrom och kaviar som gravid? Ja. Löjrom, såväl som kaviar, går bra att äta för dig som är gravid. Kan man äta tonfisk som gravid? Det beror på. Tonfisk på burk/konserv går bra för dig som är gravid att äta. Färsk eller fryst tonfisk däremot kan innehålla mycket kvicksilver och bör undvikas. Ät inte fisk som innehåller mycket kvicksilver mer än totalt 2-3 gånger per år. Till sådana arter tillhör exempelvis även abborre, gädda och gös. Kan man äta musslor som gravid? Musslor, precis som andra skaldjur, går bra att äta under graviditeten. Undvik att äta egenplockade musslor som inte genomgått kontroller och riskerar att innehålla farliga algtoxiner. Var också försiktig med råa musslor (och ostron) som kan orsaka matförgiftning från norovirus eller bakterier.

Ost Kan man äta fetaost som gravid? Absolut. Färdigförpackad fetaost går alltid bra och fetaost i lösvikt går bra så länge den är pastöriserad. Kan man äta mozzarella som gravid? Ja, mozzarella går bra att äta. Kan man äta parmesanost som gravid? Parmesanost går bra att äta, precis som alla hyvelbara ostar eller färdigskivade hårdostar. Kan man äta halloumi när man är gravid? Absolut, halloumi går bra att äta som gravid. Kan man äta burrata som gravid? Ja. Burrata är en typ av mozzarellaost som upphettas vid tillverkningen. Därför går den bra att äta oavsett om den gjorts på pastöriserad eller opastöriserad mjölk. Kan man äta brieost som gravid? Brieost bör endast ätas om den hettats upp till rykande het. Annars riskerar den att innehålla farliga listeriabakterier. Kan man äta philadelphiaost som gravid? Ja, philadelphiaost och andra färskostar i ask går bra eftersom de tillverkats av pastöriserad mjölk. Undvik däremot att äta färskost tillverkad av opastöriserad mjölk om den inte hettats upp till rykande het. Kan man äta chèvre som gravid? Precis som med andra mögelostar bör chèvre endast ätas om den upphettats till rykande het. En smält chèvre på pizza går till exempel bra.

gravid som äter en crossiant

Kött och chark Kan man äta rostbiff när man är gravid? Rostbiff, som annat rökt eller kokt köttpålägg, går bra att äta om det varit förpackat högst en vecka. Kontrollera genom att titta på förpackningsdatumet på förpackningen. Har det gått mer än en vecka kan du fortfarande äta rostbiffen så länge du hettar upp den till rykande het. Kan man äta ölkorv som gravid? Det beror på. Ölkorv och annat torkat kött går att äta om de har frysts in i minst tre dygn eller om de tillagas i en rätt så att det blir rykande hett. Annars riskerar man att få i sig parasiten toxoplasma. Kan man äta salami som gravid? Precis som med ölkorv och annat torkat kött beror det på. Du kan äta salami om du först fryser in den i tre dygn eller tillagar det i en rätt så att den blir rykande het. Salami på pizza där salamin varit med och bakats i ugnen går alltså utmärkt att äta. Kan man äta leverpastej som gravid? Leverpastej går utmärkt att äta som gravid och är en bra källa till järn, vilket gravida behöver få i sig mer av än vanligt. Den erbjuder ett bra alternativ till lever, som inte bör ätas under graviditeten på grund av höga A-vitaminnivåer. Leverpastej som är färdigskivad bör ätas inom en vecka efter förpackning för att undvika listeriabakterier. Kan man äta korv med bröd som gravid? Visst kan man det. Varmkorv, korv med bröd, och korv i konserv har värmebehandlats under tillverkningen och går bra att äta under graviditeten, varm som kall. Detta gäller även korv med bröd från bensinmacken eller korvkiosken.

Annat Kan man äta godis som gravid? Visst kan man det. Godis innehåller dock mycket socker utan speciellt mycket näringsämnen som både den gravidas och fostrets kropp behöver för att må bra. Samtidigt mår man också bra av att unna sig lite ibland, så tänk på att hålla det måttligt bara. Var försiktig med för mycket lakrits, som kan rubba saltbalansen och leda till andra skadliga tillstånd i kroppen. Hur mycket lakrits kan man äta som gravid? Lakrits kan vara skadligt för kroppen i för stora mängder och särskilt om man äter det ofta och under längre tid. Det mesta tyder på att känsliga grupper, där gravida ingår, inte regelbundet bör äta mer än 50 gram lakritsgodis per dag. Kan man äta stark mat när man är gravid? Kryddstark mat utgör ingen fara för fostret, så om du tycker om det går det utmärkt att äta stark mat som gravid. För dig som lider av halsbränna under graviditeten kan det dock vara klokt att dra ner på den starka maten som annars kan förvärra besvären. Kan man äta mjukglass som gravid? Ja, det går bra. Tidigare fanns kostråd från Livsmedelsverket om att undvika mjukglass men dessa har tagits bort och är inte längre aktuella. Kan man äta ostbågar som gravid? Absolut, det är fritt fram att äta ostbågar. Ostbågar, cheese crunch och andra chips och snacks som innehåller grädd-, mjölk-, ost-, eller vasslepulver är säkra för gravida att äta.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

21 mars 2023

Läs mer

gravid kvinna som sitter på golvet och äter hallon
Mat för gravida - vad man får äta och inte
bebis som pekar på gravidmage
Allt du inte behöver köpa innan bebisen kommer
kvinna som håller i telefon som visar Knodd-appen
Barnmorskans råd - bästa gravidapparna
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen