Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Barnmorskans råd - bästa gravidapparna

En gravidapp kan hjälpa blivande föräldrar att förstå bebisens utveckling och vad som sker i den gravidas kropp, samt ge viktig information och råd om hur man får en så frisk och välmående graviditet som möjligt. Erfarna barnmorskan Anna Bylin, som varit med och tagit fram Knodds gravidapp, ger råd om de bästa apparna för gravida. 

kvinna som håller i telefon som visar Knodd-appen

Behöver man en gravidapp? Att bli med barn är en helt ny upplevelse för förstagångsföräldrar och det är mycket som händer som man aldrig tidigare tänkt på, både hos en själv och hos den lilla växande kroppen i magen. Att man dessutom plötsligt har ansvaret - och möjligheten - att ge det lilla livet bästa möjliga start gör att det inte är konstigt att föräldrar gärna läser på om allt som sker under graviditeten. Då kan en gravidapp vara den smidigaste lösningen för att hålla koll på allt det viktiga (och det spännande) som sker under de nio månaderna innan förlossningen. Genom en gravidapp kan man bland annat: Följa bebisens utveckling Lära sig tolka och förstå vad som sker i den gravida kroppen Få råd om mat och träning under graviditeten Läsa på om besvär och symtom för att förstå om något inte står rätt till Dokumentera resan i text och bild och dela den med nära och kära

Följ graviditeten vecka för vecka med någon av dessa gravidappar Barnmorskan Anna Bylin har sett otaliga gravidappar och hört från föräldrar om vilka appar som fungerat för dem. Här listar hon sina favoriter och berättar vad som gör dem särskilt bra. One Million Babies Preggo Preglife Knodds app för gravida Preggers Värktimers

Anna Bylin

Anna Bylin,

Knodd

Barnmorska

One Million Babies Den här gravidappen är utvecklad av forskare, barnmorskor och läkare på Karolinska Institutet. Som namnet avslöjar har de använt information från över en miljon graviditeter för att skapa innehållet i appen. Följ graviditeten vecka för vecka med relevant information Få reda på personligt anpassad statistik utifrån dina värden och sannolikheten att du ska föda en viss vecka baserat på din unika information Gedigen kunskapsbank för medicinska åkommor och vanliga tillstånd under graviditeten Så här tycker barnmorskan: ”One million babies är baserad på vetenskaplig, medicinsk fakta, och det märks. Som gravid kan man ha hög tillit till informationen som finns här och appen kanske passar särskilt bra för gravida som vill ha full koll på vad som sker i kroppen utifrån deras egna förutsättningar.”

skärmdumpar från appen one million babies

Bilderna är tagna från appen One Million Babies.

Preggo Allt i livet behöver inte vara så tungrott - inte ens en graviditet. Preggo tar en varm och fyndig synvinkel med viktig information vecka för vecka. Detaljerade listor om vad du kan äta och vad du bör undvika Möjlighet att dela din resa via sociala medier direkt från appen Dagbok och möjlighet att skriva in dina värden under graviditetens gång Så här tycker barnmorskan: ”Preggo passar gravida som vill se till att få veta allt det viktigaste utan att behöva läsa långa uppsatser om varje steg och är smidig om man vill dela med andra.”

skärmdumpar från appen preggo

Bilderna är tagna från appen Preggo.

Preglife Preglife är en populär graviditetsapp utvecklad av barnmorskor, med stora mängder matnyttig information för dig som verkligen vill läsa in dig på vad som sker i kroppen. Få relevant information för just din aktuella gravidvecka om både dig och bebisen Innehåller även relevant information och råd till eventuell partner varje vecka Möjlighet finns att skriva i din egen dagbok och följa viktkurva, samt att ta bilder på magen Så här tycker barnmorskan: ”Det jag gillar med Preglife är att den är utvecklad av barnmorskor, så användaren vet att de får vettig och relevant information med tillgång till referenslitteratur.”

skärmdumpar från appen preglife

Bilderna är tagna från appen Preglife.

Knodds app för gravida Nu har du också möjligheten att följa din graviditet tillsammans med Knodd, appen som redan stöttar föräldrar med barnsjukvård, föräldrakurser och information när barnet är fött. I appen - som är fri från reklam - hittar du viktig och betryggande information som utvecklats i samråd med barnläkare, barnsjuksköterskor och barnmorskor. Information om bebisens utveckling vecka för vecka Information om den gravida kroppen i förändring Medicinsk information om vanliga åkommor och tillstånd Lättlästa men innehållsrika artiklar som förbereder dig för ett tryggt föräldraskap Interaktiv checklista med sådant som kan vara bra att tänka på Byt till utvecklingsprogrammet för barn när bebisen är född - med ett enkelt knapptryck Så här tycker barnmorskan: ”Det som känns så bra med Knodds app är just att graviddelen är skriven av barnmorskor och sedan går den sömlöst över till råd och information om utvecklingen när barnet är här med material framtaget av barnspecialister. På så sätt får man tryggt stöd genom graviditeten och barnets utveckling.”

skärmdumpar från appen Knodd

Preggers Preggers är ytterligare en app i som håller en lite roligare ton mitt i den viktiga informationen. Här berättar fostret om sin utveckling i jag-form så att man kan leva sig in i vad som händer och det är enkelt att inkludera familj och vänner i resan. Veckovis information om bebisens utveckling och den gravidas tillstånd, med tips till eventuell partner och artiklar smidigt uppdelade i olika ämnen Rolig beskrivning varje vecka om fostrets storlek i jämförelse med en frukt eller ett djur Namnförslag, checklistor och magbilder Tillgång till träningspass via betalfunktion samt möjlighet att shoppa rabatterade produkter direkt i appen Så här tycker barnmorskan: ”Även denna app är rolig och lättillgänglig för ett modernt föräldraskap, samtidigt som den innehåller relevant information varje vecka, inte bara för den gravida och bebisen utan även för partner eller medförälder.”

skärmbilder från appen preggers

Bilderna är tagna från appen Preggers.

Värktimers När bebisen väl är på ingång är det svårt att själv ha koll på värkarna för att veta när det är dags att åka in. Då är en värktimer i telefonen en smidig hjälp. Dessa appar är gratis, enkla att använda, och ger dig precis den information du behöver. Babydags - Denna app, utvecklad av ett svenskt föräldrapar, hjälper dig ha koll på värkarna, skapar snabbt en kurva där du kan se utvecklingen, och beräknar när nästa värk bör komma. Värktimer - Världens mest nedladdade värktimer gör det lätt att trycka på en knapp varje gång en värk kommer och räknar sedan ut när det börjar bli dags att åka in till BB.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

4 september 2023

Läs mer

barnmorska som gör ultraljud
Vad är fosterdiagnostik?
barnmorska som gör ultraljud
Besöken hos barnmorska - stora guiden för gravida
bebis som pekar på gravidmage
Allt du inte behöver köpa innan bebisen kommer
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen