Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Allt du inte behöver köpa innan bebisen kommer

Som blivande förälder vill man gärna ha allt på plats innan bebisen kommer, men det blir mycket att skaffa på en gång och en hel del som sedan inte behövs. För att hjälpa föräldrar reda i djungeln har vi därför samlat en lista över sådant man inte behöver köpa innan bebisen är här. 

bebis som pekar på gravidmage

Onödiga inköp till nyfödda bebisar Det är inte lätt att veta precis vad just din nyfödda bebis kommer behöva från dag ett. Förberedelserna blir lite som att packa för en resa där man bara vet hälften av vad man ska göra och hur vädret kommer att bli. Då är det lätt att som blivande förälder försöka stilla oron genom att skaffa så mycket saker som det bara går. Sanningen är dock att ett nyfött barn inte behöver så mycket hemma. Dessutom är barnet en egen individ med egna preferenser, så vissa inköp kan komma att bli helt oanvändbara för att bebisen helt enkelt inte gillar dem. Då kanske det är bättre att vänta tills ni lärt känna varandra lite innan du gör några större investeringar.

Är du gravid? I Knodds graviditetsprogram kan du följa vad som händer i bebisens utveckling och din kropp vecka för vecka, med viktig information och trygga råd.

Saker din nyfödda bebis inte behöver För mycket kläder Bebisen behöver inte många plagg i början, och storlekar för nyfödda kan vara urväxta på nolltid. Se till att du har ett par ombyten för att kompensera för nedkräkta bodies eller genombajsade byxor så räcker det gott i början. Schampo, tvål och liknande produkter Bebisar behöver inte schamponeras, utan det räcker att tvätta av kropp och hår med babyolja och ljummet vatten i början. Tvålprodukter riskerar snarare att ge barnet torr hud, vilket även kan förvärra eksembesvär hos barn som är benägna att utveckla det. Gosedjur och leksaker Det finns två anledningar till att detta kan vara onödigt. Gosedjur ska man undvika att ha i bebisens säng av säkerhetsskäl, då de kan skada eller kväva barnet. Till en början är det alldeles nog spännande för bebisen att ta in intryck från omvärlden utan extra underhållning. Den andra anledningen är att vänner och bekanta är förtjusta i att ge gosedjur och leksaker till nyfödda barn - så troligtvis kommer ni ha en hel hög strax efter att ni kommit hem från BB. Trådlös babymonitor Många är de föräldrar som vill att barnet ska sova lugnt på egen hand och är oroliga att de ska komma och störa om de tittar till barnet. Men under de första månaderna är det bättre att du går in i rummet om barnet skriker eller verkar vaket. Bebisar har ett omåttligt behov av att bli omhändertagna och att få närhet, och skriket är till för att få just det. Det finns alltså gott om tid att skaffa en babymonitor framöver om du känner att du vill ha en då. Känner du dig orolig och behöver en lösning för stunden kan du alltid ställa in en telefon eller surfplatta där bebisen sover och genom videosamtal hålla ett öga på läget där inne. Skor Babyskor i miniformat kan vara rörande gulligt, men för bebisen är de inte nödvändiga. Att sätta på ett par tjockare strumpor när ni går ut räcker fint. En del saker är det ändå klokt att samla på sig innan bebisen kommer. En komplett men enkel lista över sådant som det faktiskt kan vara bra att köpa hittar du i vår artikel Vad behöver en bebis?

Ibland är det svårt att veta innan om något kommer visa sig vara ett onödigt inköp
quote

Föräldrar tipsar Föräldrar som redan gått igenom stressen att förbereda för bebis och sedan sett hur det gått sitter inne med goda råd. Sådant föräldrar själva ofta nämner att de skulle väntat med att köpa eller tänkt annorlunda om är exempelvis: babysitter  amningskuddar skötbordsmöbel (istället för en skötbädd som kan läggas undan när den inte används) Ofta handlar det i de här fallen antingen om att man behövde pröva sig fram tills man hittade den stil som funkade för en själv, eller att bebisen vägrade att sitta eller ligga i den finurliga lösningen man köpt så att den låg kvar oanvänd i ett hörn. Det kan gälla allt från bärselar och babysitters till liggdel i barnvagnen.  I vissa fall är det svårt att veta innan om något kommer visa sig vara ett onödigt inköp. Satsa då på begagnade saker eller be att få testa en kompis modell innan du själv köper en. På så sätt slipper du inte bara oanvända saker som samlar damm i garderoben, utan även ett stort hål i plånboken. Ofta handlar de här inköpen om sådant du kan vänta med och inget som gör att det blir katastrof för att du inte hade det hemma första veckan med bebisen. Då vill det lilla livet ändå mest ligga på ditt bröst och ha det mysigt - och det går inte att lägga i en kundkorg.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

21 mars 2023

Läs mer

Bebis i säng som lekar med leksak
Första tiden med en bebis - några grundläggande tips
nyfödd bebis i knät
Ultimata guiden för nyblivna föräldrar
Liten bebis med uppstoppad kaningosedjur
Att ha hemma - Vad behöver en bebis?
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen