Vattkoppor hos barn

Vattkoppor orsakas av ett virus och dess höga smittorisk gör infektionen vanlig hos barn. Infektionen visar sig genom utslag i form av röda prickar eller knottror, oftast på bålen, som sedan sprids till andra delar av kroppen. Vanligtvis får barnet feber samtidigt eller strax innan utslagen uppkommer.

Snabbversionen

 • Symptom

  Utslag i form av röda prickar eller knottror centralt på kroppen, oftast som startar på bålen och vanligtvis sprider sig till huvud, armar och ben. Övriga symtomen inkluderar feber, huvudvärk och trötthet.

 • Bedömning

  Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare. Vid besök till fysisk vård ska du ringa vårdcentralen innan för att inte riskera att smitta ner andra.

 • Behandling

  Barn behöver sällan behandlas av vården utan sjukdomen läker av sig själv. För lindring av klådan finns receptfria läkemedel men om inte dessa hjälper kan läkare skriva ut recept på läkemedel.

 • Förskola?

  Låt barnet stanna hemma. Vattkoppor är smittsamt så låt barnet vara hemma från förskolan tills dess att febern har släppt och blåsorna har torkat.

barn med röda prickar

Vattkoppor visar sig genom röda prickar eller knottror.

Hur vet jag om mitt barn har vattkoppor?

Vad ska jag göra som förälder?

Behöver vi stanna hemma?

Vanliga frågor från föräldrar om vattkoppor

Andra vanliga hudbesvär hos barn

Granskare:

Christina SimonssonSpecialistsjuksköterska inom barn och ungdom

Dag StrömBarnläkare

Senast uppdaterad

4 juli 2022
Barnsjuksköterska i mobilen