Mollusker hos barn
Mollusker är en ofarlig sjukdom som orsakas av ett virus. De ser ut som vårtliknande knottror på huden och kliar inte. Oftast behövs ingen behandling, och sjukdomen går över av sig själv. Det kan dock ta månader eller år innan molluskerna är helt läkta.
Snabbversionen
Symtom
Små, upphöjda, vårtliknande knottror på huden, främst på mage, armar, ansikte och nacke. Kan vara få eller flera. Kliar inte.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom.
Behandling
Infektionen läker av sig själv utan behandling, även om det kan dröja upp till två år.
Förskola?
Helt okej då sjukdomen är ofarlig.

Mollusker visar sig som små, upphöjda knottror.
Hur vet jag om mitt barn har mollusker?
Mollusker är en relativt vanlig virussjukdom som främst drabbar barn från två till fem års ålder. De uppträder som små, upphöjda knottror på huden och kan ibland likna vårtor. På ljus hud brukar molluskerna ha samma färg som huden eller vara lite rosa medan mollusker oftast är ljusare än huden på mörk hy.
Annat som kännetecknar mollusker:
- Knottrorna varierar från två till fem millimeter i diameter med en liten svacka i mitten.
- Oftast sitter molluskerna på barnets mage, armar, i ansiktet eller nacken.
- Det kan handla om ett fåtal eller ett stort antal mollusker.
- Utslagen medför sällan klåda men barn kan ha svårt att låta bli att klia på dem.
Det brukar ta tid för mollusker att försvinna. När de väl uppkommit kan de finnas kvar på huden i allt mellan två månader upp till ett år. Ibland kan det fortsätta att komma nya mollusker och då kan det ta flera år innan alla har försvunnit. Att klia på molluskerna ökar också risken för att molluskerna ska sprida sig ytterligare på huden och för ärrbildning. Hela läkningen kan därför ta från ett halvår upp till två år totalt. När molluskerna väl är helt borta är det ovanligt att man får dem igen senare i livet.
Mollusker orsakas av ett virus vid namn Molluscum contagiosum som tillhör familjen poxvirus, eller koppvirus. De är dock inte besläktade med vattkoppor som orsakas av ett herpesvirus. Om ditt barn har mollusker beror det troligtvis på att någon med mollusker smittat barnet via närkontakt. Smitta kräver relativt mycket närkontakt, så ofta handlar det om syskon eller andra närstående barn som smittar varandra, men viruset kan också smitta via exempelvis handdukar.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare.
Vad ska jag göra som förälder?
I de allra flesta fall behöver du inte söka vård för ditt barns mollusker.
Du kan söka vård:
- Om ditt barn har besvärande utslag och du inte kan avgöra om det är mollusker eller något annat.
- Om ditt barn har mollusker på ett besvärligt ställe, såsom ögonlocken.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
Oftast behövs ingen behandling för mollusker då de försvinner av sig själva. Ett tecken på att mollusker är på väg att försvinna är att de först blir röda, sedan svullna och tillslut såriga. Detta ger sällan ärr. Det går att köpa receptfritt medel på apoteket som man penslar på huden och som kan göra så att
molluskerna försvinner.
Mollusker och eksem
Mollusker sprids lättare på hud där det finns eksem. Molluskerna kan även ge upphov till eksem på huden och därmed förvärra sina egna symtom. Om ditt barn har eksem kan det vara bra att behandla eksemet för att minska risken för fler mollusker och längre läkning. Smörj med receptfri hydrokortisonsalva och använd regelbundet mjukgörande kräm på huden. Rådfråga alltid vårdpersonal om du vill behandla ditt barn under två år med kräm eller salva för eksem.
Genom att hålla god hygien minskar du dels risken för att ditt barn ska smitta andra, dels för att barnet ska återsmitta sig själv och förlänga läkningsprocessen.
- Håll naglarna kortklippta för att minska risken för sårbildning vid klåda.
- Tvätta händerna ofta, särskilt efter att ni har varit på förskola eller offentliga platser, samt efter toalettbesök, även detta för att minska risken för att smuts och bakterier kommer in i sår.
- Undvik att dela handdukar, mjuka leksaker, eller badkar med barn som har utslag.
Behöver vi stanna hemma?
Mollusker smittar främst vid nära hudkontakt, men kan även smitta via saker, till exempel en handduk. Däremot är sjukdomen inte särskilt smittsam och risken att få mollusker mer än en gång är mycket liten.
Barn med mollusker kan gå till förskolan och delta i aktiviteter som vanligt eftersom mollusker är ofarliga. Utöver utslagen medför sjukdomen inga andra symtom så barn har samma ork som vanligt.
Det första utbrottet av mollusker tar ungefär två till tre månader att läka. Mollusker kan dock komma och gå och därför kan det i vissa fall ta flera år tills alla knottror har försvunnit helt.
Vanliga frågor från föräldrar om mollusker
Mollusker uppstår i samband med en ofarlig virussjukdom som är vanlig bland barn. Molluskerna ser ut som små, ljusa, vårtliknande knottror på huden som är två till fem millimeter stora. De uppstår främst på barnets mage, armar, i ansiktet eller nacken. Sjukdomen går över av sig själv utan behandling, men det kan ta allt från ett halvår till två år innan de är helt borta.
Det är vanligare att barn får mollusker än vuxna. Smitta kräver oftast fysisk närkontakt, och har man väl haft sjukdomen är det ovanligt att man får det igen. Därför sker så mycket som 90% av fallen bland barn i åldern två till fem. Det är ovanligt att barn under ett år får mollusker.
Mollusker smittar främst via hudkontakt, men sjukdomen är inte särskilt smittsam. Ofta krävs mycket närkontakt, så det är vanligast att syskon och nära vänner smittar varandra. Sjukdomen kan dock smitta via delade föremål, såsom handdukar. Risken att få mollusker mer än en gång är mycket liten. Barn med mollusker kan gå till förskolan och delta i aktiviteter som vanligt eftersom mollusker är ofarliga.
Mollusker självläker, men det kan ta från sex månader upp till två år innan de försvinner helt. Att klia sönder molluskerna kan förlänga läkningsprocessen. Eksem på huden kan också göra att fler mollusker uppstår så att det tar längre tid innan allt har läkt.
Oftast behövs ingen behandling mot mollusker då de försvinner av sig själva. Mollusker sprids lättare på hud med eksem. Du kan motverka detta genom att smörja huden med både mjukgörande kräm och kortisonkräm som finns receptfritt på apoteket.