Mollusker hos barn
Mollusker är en ofarlig sjukdom som orsakas av virus. De ser ut som knottror i huden och har olika färger beroende på hudfärgen. Oftast behövs ingen behandling och sjukdomen försvinner av sig själv. Dock kan det ta från månader till år innan de läker sig.
Snabbversionen
Symtom
Små upphöjda knottror i huden som varierar i färg beroende på hudfärg. Knottror har en liten grop i mitten och är två till fem millimeter stora.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom.
Behandling
Ingen eller egen behandling. Lindra besvären med läkemedel och klippta naglar.
Förskola?
Mollusker är ofarliga. Barnet får delta.

Mollusker visar sig genom små upphöjda knottror.
Hur vet jag om mitt barn har mollusker?
Mollusker börjar med ett virus som smittar kroppen. Oftast sitter mollusker på barns mage, armar, i ansiktet eller nacken. De är små och upphöjda knottror på huden. Knottrorna varierar från två till fem millimeter i diameter. Det finns även en liten grop i mitten. På ljus hud brukar mollusker har samma hudfärg eller vara lite rosa medan på mörk hud är mollusker oftast ljusare än hudfärgen.
Om ditt barn drabbas av mollusker är orsaken ett virus.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare.
Vad ska jag göra som förälder?
Oftast behövs ingen behandling för mollusker då de försvinner av sig själv. Ett tecken på att mollusker försvinner är att de först blir röda, svullna och såriga. Detta ger sällan ärr. Mollusker kan även behandlas genom att ta bort dem. Detta gör oftast ont och kan ge ärr.
Du kan behandla ditt barn själv med:
- NoProxivir, ett medicinteknisk produkt. Finns att hitta på apotek.
- Klippta naglar. Minskar risken för sårbildning vid klåda.
- Kräm eller salva mot eksem. Finns att hitta på apotek. Eksem kan uppstå till följd av klåda på mollusker. Eksem gör att mollusker sprider sig lättare.
Rådfråga alltid en läkare om du vill behandla ditt barn under två år med kräm eller salva för eksem.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling. Ladda ner appen här så är du redo när det behövs.
Behöver vi stanna hemma?
Mollusker smittar främst vid hudkontakt men sjukdomen är inte så smittsam. Sjukdomen kan även smittas via saker, till exempel en handduk. Risken att få mollusker mer än en gång är mycket liten.
Barn med mollusker kan gå till förskolan och delta i aktiviteter som vanligt eftersom mollusker är ofarliga.
Oftast tar det ett tag för mollusker att försvinna. Det kan vara från några månader upp till något år för mollusker att läka. Mollusker kan komma och gå, därför kan det även ta flera år tills alla knottror försvinner helt.
Vanliga frågor från föräldrar om mollusker
Oftast behövs ingen behandling för mollusker då de försvinner av sig självt. Du kan behandla ditt barn själv med NoProxivir, en medicinteknisk produkt som finns att hitta på apoteket. Mollusker sprids lättare på hud med eksem. För att motverka detta behöver huden smörjas in med både mjukgörande kräm och kortisonkräm som också finns receptfritt på apoteket. Mollusker kan även behandlas genom frysning eller skrapning men det kan göra ont och kan orsaka ärrbildning.
Mollusker orsakas av poxvirus är en ofarlig virussjukdom som främst smittar vid hudkontakt, men som inte är så smittsam. Sjukdomen kan även smittas via delade saker, till exempel en handduk. Eksem kan uppstå till följd av klåda på mollusker och detta gör att mollusker sprider sig lättare. Att hålla barnets naglar kortklippta minskar risken för sårbildning vid klåda.
Mollusker är små vårtliknande hudfärgade knottror som är cirka två till fem millimeter stora. Molluskerna självläker utan ärrbildning men det kan ta upp till 6 mån - 2 år innan de försvinner.
Mollusker smittar främst vid hudkontakt men sjukdomen är inte så smittsam. Sjukdomen kan även smittas via saker. Risken att få mollusker mer än en gång är mycket liten. Barn med mollusker kan gå till förskolan och delta i aktiviteter som vanligt eftersom mollusker är ofarliga.
Andra vanliga hudbesvär hos barn
Covid-19 pandemin kan påverka rekommendationerna ovan. För aktuell information, se Folkhälsomyndighetens hemsida.