Hud, utslag & prickar

Här kan du hitta mer information om hud, utslag och prickar hos barn. Varje artikel innehåller information om symptom, vad du kan göra som förälder och råd kring eventuell behandling.

Psoriasis hos barn

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom i flera olika former som främst utmärks genom kliande, förhårdnade utslag på kroppen som ibland kan misstas för eksem. Sjukdomen kommer ofta i skov. Psoriasis smittar inte och går heller inte att bota, men besvären behandlas med mjukgörande krämer och olika salvor i samråd med läkare.

Ringorm hos barn

Ringorm beror på en svampinfektion i huden. Oftast visas symtomen för smittan efter några dagar till två veckor. Då får kroppen kliande, små eller stora utslag på kroppen som efter ett tag får ett ringformat utseende. Infektionen smittar i hudkontakt med någon annan smittad eller via husdjur.

Vårtor hos barn

Vårtor är runda upphöjningar på händer och fötter som orsakas av virus och är vanliga bland barn. Upphöjningarna har en hård kant och skrovlig yta och kan uppstå som enstaka vårtor eller i grupp. Vårtor är ofarliga och försvinner av sig själva, men det finns vårtmedel och behandlingar som kan påskynda läkningen.

Skorv hos barn

Skorv, även kallat mjölkskorv, arp eller gnejs (beroende på vart i landet man bor) är ett vanligt tillstånd hos bebisar. Kan ses som en vit gulbrun beläggning i hårbotten, med feta mjäll eller flagor, främst hos spädbarn men även hos äldre barn. Skorv besvärar inte barnet och går tids nog över av sig självt. Det är lätt att behandla genom att smörja in hårbotten med vitt vaselin eller barnolja och låta sitta i över natten. Nästa morgon kan du sedan kamma bort skorven med en tät kam eller massera bort med frottehandduk.

Skabb hos barn

Skabb är en smittsam åkomma hos barn och vuxna som orsakas av ett kvalster. Skabbdjuret tar sig in under huden och gör att det kliar på kroppen. Det är viktigt att söka vård för att bekräfta skabb och behandla alla i familjen. Skabb behandlas med flytande läkemedel som smörjs in på kroppen. 

Födelsemärke/leverfläck hos barn

Födelsemärken är mörka fläckar på huden som kan uppstå var som helst på kroppen. De kan orsakas av pigmentansamlingar eller blodkärl under huden och vissa består hela livet medan andra försvinner efter några år. Födelsemärken och leverfläckar är oftast ofarliga men om de börjar förändras i sitt utseende kan de behöva undersökas och ibland tas bort. 

Höstblåsor hos barn

Höstblåsor uppstår ofta hos barn i förskoleåldern och är en virusinfektion som ger upphov till blåsor. De uppkommer vanligen på höst och sensommar, och kallas också hand- fot- och munsjuka eftersom det ofta är där blåsorna sätter sig.

Mollusker hos barn

Mollusker är en ofarlig sjukdom som orsakas av virus. De ser ut som knottror i huden och har olika färger beroende på hudfärgen. Oftast behövs ingen behandling och sjukdomen försvinner av sig själv. Dock kan det ta från månader till år innan de läker sig.

Värmeutslag hos barn

Värmeutslag är röda prickar eller fläckvisa utslag som uppstår när kroppen blivit för varm och fuktig. De uppstår främst hos bebisar och små barn eftersom deras svettkörtlar inte hunnit utvecklas tillräckligt. Värmeutslag är ofarliga och det går att lindra utslagen, men bäst är det att försöka undvika att barnet blir för varmt till att börja med.

Nässelutslag hos barn

Nässelutslag är inte smittsam och orsakas av olika saker. Barn kan få allergisk, icke-allergisk och fysikalisk nässelutslag. Vanligen sitter nässelutslagen i ansiktet och på kroppen, ofta på armar och ben.

Bältros hos barn

Bältros är en sjukdom som är ovanlig hos i övrigt friska barn. Bältros orsakas av samma virus som vattkoppor och drabbar endast de som redan har haft vattkoppor. Främsta symtom är stickande ont på huden som sedan leder till blåsor. Det kan också leda till feber, huvudvärk och yrsel. Bältros läker av sig självt men besvären kan lindras. 

Vattkoppor hos barn

Vattkoppor orsakas av ett virus och dess höga smittorisk gör infektionen vanlig hos barn. Infektionen visar sig genom utslag i form av röda prickar eller knottror, oftast på bålen, som sedan sprids till andra delar av kroppen. Vanligtvis får barnet feber samtidigt eller strax innan utslagen uppkommer.

Klåda hos barn

Barn kan få klåda som kliar på särskilda ställen i kroppen eller över hela kroppen. Klåda orsakas av många olika saker. 

Vanliga utslag hos barn

Utslag eller prickar kan dyka upp och försvinna på olika delar av kroppen. De varierar i små och stora former och kan vara få eller många. Oftast är det svårt att bedöma orsaken till utslagen, men det beror ofta på virusinfektioner hos barn. Ibland kan det vara andra orsaker som överkänslighet mot vissa födoämnen eller som man kommer i kontakt med på andra sätt. Detta som några exempel på vad som kan orsaka utslag.

Svinkoppor hos barn

Hur du vet om ditt barn har svinkoppor och vad du kan göra som förälder.

Atopiskt eksem hos barn

Särskilt under vinterhalvåret har atopiskt eksem en tendens att försämras eftersom huden blir torrare då luftfuktigheten är lägre och avdunstningen från huden är större än annars. De flesta sjukdomsfallen utvecklas redan innan ettårsåldern, och eftersom 80-90 procent av fallen utvecklas hos barn före skolåldern, kallas sjukdomen också för barneksem. I regel växer de flesta barn ifrån atopiskt eksem när de är mellan 7-11 år. Men huden fortsätter ändå vara känslig hos många och runt 25% utvecklar sen handeksem i vuxen ålder.
Barnsjuksköterska i mobilen

Vi kan det mesta om de minsta

Få trygg rådgivning för barnsjukvård, snabbt och enkelt via Knodd i Android och iOS.

  • Alltid kostnadsfritt

  • Endast barnspecialister med 5+ års erfarenhet

Ladda ner Knodd på App StoreLadda ner Knodd på Google Play

4.98