Hud, utslag & prickar

Här kan du hitta mer information om hud, utslag och prickar hos barn. Varje artikel innehåller information om symptom, vad du kan göra som förälder och råd kring eventuell behandling.

Vanliga utslag hos barn

Utslag eller prickar kan dyka upp och försvinna på olika delar av kroppen. De varierar i små och stora former och kan vara få eller många. Oftast är det svårt att bedöma orsaken till utslagen, men det beror ofta på virusinfektioner hos barn. Ibland kan det vara andra orsaker som överkänslighet mot vissa födoämnen eller som man kommer i kontakt med på andra sätt. Detta som några exempel på vad som kan orsaka utslag.

Klåda hos barn

Barn kan få klåda som kliar på särskilda ställen i kroppen eller över hela kroppen. Klåda orsakas av många olika saker. 

Ringorm hos barn

Ringorm beror på en svampinfektion i huden. Oftast visas symtomen för smittan efter några dagar till två veckor. Då får kroppen kliande, små eller stora utslag på kroppen som efter ett tag får ett ringformat utseende. Infektionen smittar i hudkontakt med någon annan smittad eller via husdjur.

Vattkoppor hos barn

Vattkoppor orsakas av ett virus och dess höga smittorisk gör infektionen vanlig hos barn. Infektionen visar sig genom utslag i form av röda prickar eller knottror, oftast på bålen, som sedan sprids till andra delar av kroppen. Vanligtvis får barnet feber samtidigt eller strax innan utslagen uppkommer.

Mollusker hos barn

Mollusker är en ofarlig sjukdom som orsakas av virus. De ser ut som knottror i huden och har olika färger beroende på hudfärgen. Oftast behövs ingen behandling och sjukdomen försvinner av sig själv. Dock kan det ta från månader till år innan de läker sig.

Nässelutslag hos barn

Nässelutslag är inte smittsam och orsakas av olika saker. Barn kan få allergisk, icke-allergisk och fysikalisk nässelutslag. Vanligen sitter nässelutslagen i ansiktet och på kroppen, ofta på armar och ben.

Höstblåsor hos barn

Höstblåsor uppstår ofta hos barn i förskoleåldern och är en virusinfektion som ger upphov till blåsor. De uppkommer vanligen på höst och sensommar, och kallas också hand- fot- och munsjuka eftersom det ofta är där blåsorna sätter sig.

Atopiskt eksem hos barn

Särskilt under vinterhalvåret har atopiskt eksem en tendens att försämras eftersom huden blir torrare då luftfuktigheten är lägre och avdunstningen från huden är större än annars. De flesta sjukdomsfallen utvecklas redan innan ettårsåldern, och eftersom 80-90 procent av fallen utvecklas hos barn före skolåldern, kallas sjukdomen också för barneksem. I regel växer de flesta barn ifrån atopiskt eksem när de är mellan 7-11 år. Men huden fortsätter ändå vara känslig hos många och runt 25% utvecklar sen handeksem i vuxen ålder.

Svinkoppor hos barn

Hur du vet om ditt barn har svinkoppor och vad du kan göra som förälder.
Barnsjuksköterska i mobilen

Vi kan det mesta om de minsta

Få trygg rådgivning för barnsjukvård, snabbt och enkelt via Knodd i Android och iOS.

  • Alltid kostnadsfritt

  • Endast barnspecialister med 5+ års erfarenhet

Ladda ner Knodd på App StoreLadda ner Knodd på Google Play

4.98