Nässelutslag hos barn
Nässelutslag (urtikaria) är en intensivt kliande hudreaktion som beror på att den klådframkallande substansen histamin frisätts i huden. Nässelutslag är vanligt hos barn i alla åldrar och visar sig som upphöjda kliande utslag, som är ljusröda eller har samma färg som huden. De kan variera i form, från små enstaka utslag till stora sammanhängande områden.
Snabbversionen
Symtom
Intensiv klåda, brännande känsla och ljusröda eller hudfärgade utslag i varierande former.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom eller sjukhistoria.
Behandling
Kortison och antihistamin tabletter eller lindra besvären med kall dusch och kylbalsam.
Förskola?
Helt okej om barnet mår bra och orkar delta.

Nässelutslag visar sig som upphöjda och ljusröda, eller hudfärgade, utslag
Hur vet jag om mitt barn har nässelutslag?
Det första tecknet på nässelutslag brukar vara att det plötsligt börjar klia. Klådan kan vara intensiv och brännande. Många gånger kommer klådan innan utslagen syns. Nässelutslagen är upphöjda och ljusröda eller har samma färg som huden, och är ofta blekare i mitten. De kan variera i storlek och form, från små enstaka centimeterstora utslag till stora sammanhängande områden. Typiskt för nässelutslag är att de är flyktiga, de kan snabbt ändra både form och plats. De lämnar inte några märken efter sig när de försvinner. Utslagen brukar sitta både på överkroppen och på armar och ben.
Orsakerna till nässelutslag kan delas in i följande tre typer:
- Icke-allergiska nässelutslag, som kan vara en reaktion på till exempel en infektion, ett läkemedel eller något bär.
- Allergiska nässelutslag, som kan bero på allergi mot till exempel vissa födoämnen. Hos små barn är vanliga orsaker till allergiska nässelutslag mjölk- och äggallergi. Hos barn i skolåldern är det vanligast med nöt- och jordnötsallergi.
- Fysikaliska nässelutslag, som kan orsakas av tryck, kyla eller kroppsansträngning. Det är dock mer ovanligt.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare. Det kan vara svårt att hitta någon tydlig orsak till nässelutslag. För det mesta försvinner utslagen av sig själv inom några dagar, men det är också vanligt att besvären kommer och går under den närmaste veckan. Det finns också nässelutslag som kan hålla på en längre tid, och de kallas kroniska. Nässelutslag kan uppkomma en enda gång eller flera gånger. Det är vanligt att barn får utslag flera gånger.
Om du som förälder är osäker på om det är nässelutslag ditt barn har, kan du klicka här för att läsa om andra vanliga utslag hos barn.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård:
- Om ditt barn har fått nässelutslag mer än en gång.
- Om ditt barn har fortsatt nässelutslag i mer än en vecka.
- Om du misstänker att ditt barn har en allergi.
- Om utslagen snabbt breder ut sig.
- Om klådan är mycket besvärlig.
- Om ditt barn har ätit något som du vet att barnet är allergisk mot, och får en kraftig reaktion
- Om det finns andra symtom i tillägg som exempelvis svullnad på läppar, ögonlock, tunga eller kliar i halsen samt givetvis om barnet har andningsbesvär.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling. Ladda ner appen här så är du redo när det behövs.
Du bör söka fysisk akutvård:
- Om ditt barn har svårt att andas, är väldigt trött och slö.
- Om läpparna, tungan och svalget svullnar.
- Om klådan är intensiv i hårbotten och börjar sprida sig till ansiktet, näsan, munnen, handflatorna och fotsulorna.
Kortison och antihistamin i form av receptfria tabletter kan lindra besvärande klåda och nässelutslag i ansiktet och i kroppen. Rådfråga alltid en sjuksköterska eller läkare innan tabletter ges till barn, ofta finns det åldersgränser för läkemedel. Kall dusch och kylbalsam hjälper att lindra besvären. Undvik även ämnen som irriterar ditt barns hud, då de är extra känsliga under någon vecka.
Allergisk nässelutslag behandlas ofta med antihistamin eller kortison, men också adrenalin i form av en spruta vid allvarligare utslag. Om ditt barn har exempelvis haft nässelutslag i ansiktet kan läkemedel finnas i hemmet som kan ges till barnet enligt läkarens ordination.
Behöver vi stanna hemma?
Nässelutslag är inte smittsamt.
Ett barn med nässelutslag får ofta besvärande klåda och påverkar barnet att delta i aktiviteterna i förskolan. Dessutom bör barnet undvika ämnen som irriterar huden. Det bästa för barnet är att stanna hemma tills kliandet minskar och att utslagen är nedsatt. Här finns lite tips om att vara hemma med sjukt barn och här om vab.
Ofta försvinner det mesta av utslagen snabbt. Dock brukar besvären komma och gå under den närmaste veckan. Beroende på vilken typ av nässelutslag som ditt barn drabbats av kan utslagen vara kvar olika lång tid. Barn kan få nässelutslag fler än en gång.
Vanliga frågor från föräldrar om nässelutslag
Nässelutslag är små eller stora utslag som ger upphov till klåda. Utslagen uppstår ofta i ansiktet och på armar och ben. Det börjar klia intensivt och därefter kommer en brinnande känsla. Hos spädbarn fram till skolåldern är det vanligt med allergiska nässelutslag, exempelvis vid mjölk-, ägg- eller nötallergi. Nässelutslag är inte smittsamt och de försvinner oftast efter några dagar utan att lämna märken på huden.
Nässelutslag hos barn orsakas vanligen av infektioner, ofta luftvägsinfektioner, eller av viss mat eller läkemedel som inte har med allergi att göra. Barn kan även få nässelutslag av allergi mot viss mat, till exempel ägg, skaldjur, nötter eller av getingar eller bin. Fysikaliska nässelutslag är mer ovanliga och orsakas av tryck, kyla, värme, kroppsansträngning och ultraviolett ljus. Beroende på vilken typ av nässelutslag som ditt barn drabbats av kan utslagen vara kvar olika lång tid, men de smittar inte. Nässelutslag som kliar och sprids behandlas vanligtvis med antihistamin.
Andra vanliga hudbesvär hos barn
Covid-19 pandemin kan påverka rekommendationerna ovan. För aktuell information, se Folkhälsomyndighetens hemsida.