Höstblåsor hos barn
Höstblåsor uppstår ofta hos barn i förskoleåldern och är en virusinfektion som ger upphov till blåsor. De uppkommer vanligen på höst och sensommar, och kallas också hand- fot- och munsjuka eftersom det ofta är där blåsorna sätter sig.
Snabbversionen
Symtom
Till en början hängighet, feber och dålig aptit, halsont och blåsor i munnen samt ofta även på händer och fötter
Bedömning
Av dig själv eller en erfaren sjuksköterska utifrån blåsornas utseende och de upplevda symtomen
Behandling
Ingen specifik behandling finns, lindra med febernedsättande och få i barnet vätska. Ofta enklare med kylda drycker, kräm och glass
Förskola?
Förskola helt okej förutsatt att barnet är feberfritt och orkar delta

Höstblåsor visar sig genom små blåsor med rodnad runt.
Hur vet jag att mitt barn har höstblåsor?
Höstblåsor hos barn börjar ofta med vanlig förkylning, hängighet eller feber och dålig aptit. Halsont och små blåsor i munnen och på tungan är vanligt, samt huden genom vätskefyllda blåsor på händer, fötter och sätesregion.
Blåsor i munnen
Höstblåsorna i munnen uppkommer främst på kindernas slemhinnor men även på tunga och gom. När de uppkommer börjar de som en ring som utvecklas till en blåsa. Det kan göra ont för barnet att äta och dricka då de kan svida.
Blåsor på huden
Blåsorna på händer och fötter kan klia och göra ont, och ofta får barn en viss rodnad runtomkring blåsorna. Om blåsorna går sönder uppstår små sår.
Om ditt barn drabbas av höstblåsor är orsaken en virusinfektion som förmodligen smittat genom hand- eller närkontakt. Flera olika virus kan ge upphov till höstblåsor, där det vanligast förekommande är coxsackievirus.
Sjukdomen går att bedöma först när blåsorna har bildats, och bedöms då på sitt utseende och de upplevda symtomen. Om ditt barn fått blåsor kan de bedömas visuellt med ett par erfarna ögon från en av våra barnsjuksköterskor eller barnläkare. Ring oss så kan vi bedöma ifall ditt barn har drabbats av höstblåsor eller annat utslag.
Vad bör jag göra som förälder?
Du bör söka fysisk akutvård:
- Om ditt barn inte får i sig vätska eller slutar kissa. Uppsök då akutvård.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa dig med bedömning, diagnos och råd om behandling.
Behöver vi stanna hemma?
Höstblåsor är mycket smittsamt och sprids vid närkontakt, främst via händer. Smittsamheten är som störst när blåsorna bildas under början av sjukdomsfasen. Inkubationstiden är 3-7 dagar.
Efter barnet har haft höstblåsor en gång får de i regel dem inte igen.
Eftersom bedömning inte kan göras förrän blåsorna utvecklats, och smittsamheten är som störst innan dess, har barnet vid diagnos redan smittat sin omgivning. Därmed kan man inte göra något för att försöka hindra en smittspridning på förskola. Höstblåsorna är heller inte någon anledning att hålla barnet hemma från förskolan, förutsatt att barnet är feberfritt och orkar delta i aktiviteter.
Oftast lägger sig höstblåsorna inom en vecka, och febern går över tidigare än så, ofta efter två till fyra dagar.
Vanliga frågor från föräldrar om höstblåsor
Höstblåsor, också kallat hand-, fot- och munsjuka, är en virusinfektion som ger upphov till blåsor i munnen och på huden, mest i handflator och under fotsulor. Det är mycket smittsamt och uppstår ofta i förskoleåldern. Höstblåsor hos barn börjar ofta med vanlig förkylning, hängighet eller feber och dålig aptit. Ingen specifik behandling finns, men försök lindra med febernedsättande och få i barnet vätska. Det kan göra ont för barnet att äta, så det är ofta enklare med kylda drycker, kräm och glass.
Oftast lägger sig höstblåsorna inom en vecka. Medföljande feber går över tidigare än så, ofta efter två till fyra dagar. Höstblåsor uppstår ofta hos barn i förskoleåldern och uppkommer vanligen på hösten och under sensommaren. Inkubationstiden är 3-7 dagar.
Höstblåsor är mycket smittsamt och sprids vid närkontakt, främst via händer. Smittsamheten är som störst när blåsorna bildas under början av sjukdomsfasen. Inkubationstiden är 3-7 dagar. Eftersom bedömning inte kan göras förrän blåsorna utvecklats, och smittsamheten är som störst innan dess, har barnet vid diagnos redan smittat sin omgivning. Efter barnet har haft höstblåsor en gång får de i regel dem inte igen.
Ibland händer det att blåsor kommer under naglarna, vilket kan orsaka att naglarna ramlar av några veckor efter sjukdomen. Det är ofarligt och naglarna växer ut igen.
Andra vanliga hudbesvär hos barn
Covid-19 pandemin kan påverka rekommendationerna ovan. För aktuell information, se Folkhälsomyndighetens hemsida.