Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Solråd för små barn

Nu när solen inte längre lyser med sin frånvaro är det viktigt att tänka på att skydda barnen. Våra barnspecialister ger råd kring hur du ska tänka när ni vistas utomhus i soligt väder.

barn med solhatt

Artikelinnehåll Om barn och sol Fem vanliga misstag i solen Fem soltips för de allra minsta Vanliga frågor om barn och sol

Om barn och sol Avståndet mellan solen och jorden är nästan 150 miljoner km! Trots det når solens strålar hit till jorden och strålningen kan vara skadlig. Även vatten och vit sand reflekterar strålarna, vilket ökar risken när man är på stranden. Barn utgör en särskild riskgrupp då huden är känsligare, tunnare och har mindre mängd pigment än vuxnas. Här är några fakta som kan vara bra att ha i bakhuvudet när du är ute med ditt barn: I skuggan når 50% av solens strålar fram, vilket betyder att barnen kan bli brända även i skuggan Upp till 90% av UV-strålningen tränger igenom ett tunt molnskikt Vita, tunna kläder motsvarar ungefär solskyddsfaktor 10 Det är speciellt viktigt att skydda barnets ögon, eftersom UV-strålningen i högre grad förmår tränga in i ögonlinsen hos ett barn än hos en vuxen.

Fem vanliga misstag i solen Att smörja in barnet för sent Vänta inte till sommarlovet eller sommaren med solkrämsrutiner. Börja smörja in barnet på exponerade delar av kroppen så fort vårsolen blir stark. Då får ni in vanan tidigt och när sommarlovet väl börjar är solkrämen en självklar del av dagen. Att använda för lite solkräm Skaka flaskan innan du applicerar och ta sen en handfull kräm, dvs massor, som du smörjer in barnet med. En för liten mängd minskar skyddet avsevärt. Smörj in barnet ordentligt innan ni lämnar hemmet. Sedan stryker du regelbundet på mer under dagen för att upprätthålla skyddet – och alltid efter bad. Obs: det är viktigt att smörja in solkräm även en molnig sommardag! Att tro att antingen skugga eller kräm eller kläder räcker Skugga, kräm och kläder ska kombineras för att ge barnets känsliga hud maximalt skydd. Skyddande kläder, solhatt och solglasögon ger mest skydd; solkräm används som komplement där kläder inte täcker. Solkräm ska helst inte användas som enda solskydd. Att glömma solglasögon Glöm inte att skydda barnets känsliga ögon med solglasögon för barn!  Att glömma extra vätska Det är viktigt att barnet får i sig tillräckligt med vätska under varma dagar. Spädbarn och för tidigt födda barn är särskilt utsatta vid vätskebrist, likaså barn med vissa kroniska sjukdomar. Symtom på vätskebrist kan vara trötthet, gnällighet, att barnet kissar mer sällan, dålig andedräkt, huvudvärk eller dålig aptit. Det är mycket viktigt att förebygga vätskebrist! Solsting/värmeslag kan uppstå vid vätskebrist och ge förhöjd kroppstemperatur och feber samt kraftigare symtom som allmänpåverkan, yrsel och illamående.

Fem soltips för de allra minsta

  • 1Barn under 1 år ska inte utsättas för direkt solljus överhuvudtaget. Deras hud behöver i första hand skyddas från solen med både skugga och kläder. Oskyddad hud, som ansikte, händer och fötter, rekommenderas att skydda med solskyddsmedel. Välj en solkräm med minst SPF 30 och helst med fysikaliskt filter som lägger sig ovanpå huden istället för att tränga in i huden.
  • 2Skugga ger visst skydd men räcker inte eftersom UV-strålar når in i skuggan. Därför ger till exempel endast ett parasoll inte spädbarnet tillräckligt skydd. Barnet bör bära täckande kläder – långärmat, långa byxor och solhatt – i luftiga material. Tänk på att klädernas solskyddande effekt påverkas av hur tätt vävt tyget är.
  • 3Känn på barnets bröstkorg, nacke eller rygg för att kolla kroppstemperatur (ej händer eller fötter).
  • 4Det är viktigt att se till att barnet inte blir för varmt i vagnen, vilket är lätt hänt en varm sommardag. (Täck aldrig vagnen helt med en filt!) Då är det bättre att låta barnet ligga på en filt på marken, i skuggan av ett träd eller under ett parasoll, och då med skyddande kläder.
  • 5Tänk på att ge barnet vätska regelbundet under dagen och extra under extra varma dagar.

PS: Undersökningar visar att vi oftast är bättre på att skydda våra yngsta barn, men det är viktigt att solskydda både små och stora barn. Så glöm inte storasyster och storebror! (Eller dig själv för den delen!) 

barn i grön och vitrandig baddräkt som blir insmord med solkräm

Vanliga frågor om barn och sol

Vilket solskydd ska jag välja till mitt barn? Barn ska använda en så hög solskyddsfaktor som möjligt, minst SPF 30. Solkrämen ska vara vattenfast och särskilt anpassad för barn.  Det är också viktigt att följa bäst före-datum på förpackningen och tänka på att öppnad förpackning oftast håller i 12 månader. Glöm inte att fylla på under dagen!

Hur vårdas ett barn som bränt sig i solen? När ska man söka vård? Vid rodnad på huden räcker svalka och vila från solen. Du kan då svalka barnets hud försiktigt med svalt vatten eller kylbalsam. Obs, det är viktigt att svalka ner barnet varsamt för att inte riskera alltför kraftig nedkylning. Aloe vera lindrar smärta, återställer vävnad och påskyndar återhämtning.Smärtstillande läkemedel kan användas om barnet har ont. Direkt solljus ska undvikas så huden får läka. Skydda barnet med kläder och var i skuggan. Om barnet har brännskador med blåsor bör du kontakta vården.

Ska mitt barn vara hemma från förskolan om hen brände sig i solen under helgen? Det beror på hur barnet mår. Solbränd hud är i sig inte ett hinder för att gå till förskolan, men om ditt barn har för ont att kunna leka och vara med på aktiviteterna på förskolan så bör ni vara hemma.

Vad gör förskolan för att skydda mitt barn från solen? Vad kan jag göra för att underlätta? Prata med förskolan om hur de skyddar barnen under dagen och vad de behöver av er föräldrar. Se till att ditt barn har solkräm på förskolan som pedagoger kan applicera under dagen, långärmade skyddande kläder och en vattenflaska. Förskolor bör ha grönska eller annat som ger tillräcklig skugga för att skydda barnen från solen vid utelek.

Tappar UV-kläder sitt skydd med tiden? Kan man köpa begagnat? Olika UV-kläder ger olika mycket skydd. De tappar ofta i skydd med tiden när plaggen tvättas, slits och töjs ut. Exakt hur mycket skydd de tappar är svårt att säga eftersom det har visat sig vara olika för olika plagg. Att köpa begagnat kan alltså ge en falsk trygghet.

Vad kan jag göra om jag inte har råd att köpa solkräm och UV-kläder? Även vanliga kläder skyddar mot solen, men inte alltid lika mycket, beroende på vad det är för kläder. Kläder skyddar inte heller hela kroppen, t.ex. inte ansiktet. Om ditt barn har oskyddad hud så behöver barnet hålla sig borta helt från solen under de mest intensiva timmarna mitt på dagen.

TIPS! Prata med ditt barn om solen Prata med barnen om solen och bra solvanor så att de själva tänker på solen även när du inte är med. Till exempel kan du lära barnen att bedöma solens styrka med skuggleken så att de själva vet när det är dags att söka skugga. Barnen ser hur stark solen är genom att titta på sin skugga. Kort skugga = solen är stark och det är dags att gå till skuggan. Lång skugga = solen är inte så stark.

Författare:

Victor EgnellRedaktör

Senast uppdaterad

17 juni 2024

Läs mer

barn som skvättar vatten
Bada säkert i sommar - Knodds special om badsäkerhet för barn
barn badar
Sol och bad, värmeslag och fästingar - sommar med barn
Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen