Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Sol och bad, värmeslag och fästingar - sommar med barn

Sommaren är en årstid som många förknippar med ledighet, sommarlov från förskolan, värme, återhämtning och en hel del glädje och lek. Men trots detta, är det inte säkert att du och ditt barn är helt förskonade från en och annan olycka, kliande bett och småsår. För att kunna undvika dem och istället fokusera på en härlig tid tillsammans har vi samlat några av de vanligaste och mest typiska olyckorna med råd för hur du slipper dem.

barn badar

Solsting och värmeslag Värmeslag, även kallat solsting, kan både barn och vuxna få när det är varmt ute. Kroppstemperaturen kan då ligga kring 40 grader och kroppen klarar inte av att styra sin egen temperatur. För barn är det svårare, de svettas mindre och har svårare att kyla ned kroppen. De blir också varmare än vuxna när de rör på sig och är därmed i riskzonen. Vanliga symtom på värmeslag är trötthet, huvudvärk, kräkningar, rödflammig torr hud, yrsel och snabb puls. Misstänker du att ditt barn råkat ut för värmeslag är det viktigt att söka vård direkt. Men ser du till att låta barnet vänja sig gradvis vid värmen och att hen får i sig ordentligt med vätska under tiden, slipper ni förhoppningsvis hamna i en sådan situation. För att veta om ditt barn behöver dricka mer är det en god idé att ha koll på hur mycket barnet kissar och om urinen är mörk och koncentrerad. En god tumregel är att ju mindre och mörkare kiss, desto mer vatten behövs. Har du ett barn som inte dricker vatten kan du prova att lägga en apelsinklyfta eller några hallon i glaset, så får vattnet smak.

Uttorkning hos barn När det är riktigt varmt ute finns det en risk för att bli uttorkad. Uttorkning ger ungefär liknande symtom som värmeslag. Det kan också hända att barnet blir lite slöare och inte riktigt orkar leka som vanligt. För att vara på den säkra sidan är det bra att se till att ditt barn får i sig vätska med jämna mellanrum. Om barnet fortfarande ammas eller får ersättning kan du ge det lite oftare. Ett tips är att komplettera med vätskeersättning som återställer saltbalansen och ger energi. Men här gäller samma tumregel som ovan - ju mindre och mörkare kiss, desto mer vätska behövs.

Solråd Lika mycket som solen är härlig, lika mycket behöver du skydda ditt barns känsliga hud mot strålarna. Klä därför ditt barn i en långärmad body/tröja, långbyxor och solhatt. Smörj in med SPF 50 där huden inte täcks av kläder och tänk på att barn under ett år bör inte vara i direkt solljus överhuvudtaget. Har du möjlighet - håll helst barnet i skuggan. Dock når 50% av solens strålar fram även där och det är därför en god idé med ett parasoll eller soltält som skyddar mot både sol och UV-strålning. Läs mer om solråd för barn här.

Fästingar, bin och andra djur

Bi-och getingstick Det är många som tittar fram nu när sommaren kommer, som till exempel getingar och bin. Har du och ditt barn då otur kan ni råka på ett stick eller två. Ett bi- eller getingstick kan göra ont i ungefär ett dygn och huden runt omkring blir röd och svullen. Det är för det mesta helt ofarligt och det sker sällan några komplikationer. Dock kan det göra väldigt ont. Då kan du lindra smärtan genom att kyla med kallt vatten, spraya på kylbalsam eller gnida in lite receptfri kortisonkräm. Är ditt barn allergiskt mot bi- eller getingstick och likaså om barnet blivit stucket i munnen ska ni omedelbart söka vård. Samma sak gäller om det är många stick samtidigt och om rodnaden, smärtan eller svullnaden inte avtar utan istället trappas upp.

Strandloppor och andra småkryp Fler typiska små djur som tyvärr hör sommaren till är svidknott, myror, tvestjärtar och strandloppor, som ofta finns i sanden på badplatser. Alla bett kliar, huden blir upphöjd och röd, men de är sällan farliga. Bett från sandloppor liknar små små myggbett, men oftast är det flera bett samlade med någon centimeters avstånd. Klådan kan hålla i sig men betten läker alltid av sig själva.

Knott och mygg Knott och mygg är andra semesterfirare som är svåra att undvika under den här perioden. Särskilt besvärliga kan knott vara eftersom de ofta kommer i en stor svärm, är små och tar sig dessutom in överallt, även under kläder. Bett från både knott och mygg är ingenting att oroa sig för men kan klia och svida. Myggor sticker genom huden och sprutar samtidigt in saliv i såret - detta för att blodet inte ska hinna stelna när de äter. Kroppen reagerar på ämnen i saliven vilket skapar rodnad, svullnad och klåda. Ett tips för att lindra klåda är att köpa Salubrin som kan användas av barn även under 3 år. Används med försiktighet nära ansiktet då lukten är stark. Även kylbalsam kan hjälpa. I vissa fall finns dock risk för infektioner, då barnet river hål på huden. Se därför till att ha lite extra koll om ditt barn blivit bitet av något litet kryp. Ett tips är att klippa naglarna.

Fästingar En mindre rolig sommargäst, förutom ovanstående, är fästingen som i värsta fall kan överföra TBE - fästingöverförd hjärnhinneinflammation. Årligen rapporteras ungefär 400 fall av TBE i Sverige och det finns i dagsläget inte någon behandling. Därför kan det vara bra att vaccinera dig själv och ditt barn. Vaccinet kan ges från ett års ålder. Vill du ha mer information och råd om just fästingar, kan du läsa här. För att gardera dig och ditt barn ytterligare bör ni undvika högt gräs och klä er i heltäckande kläder där risken för fästingar finns. Gör det även till en vana att söka igenom håret, titta bakom öronen och under armhålorna på ditt barn, då det kan vara platser dit fästingar hittar, men som för oss är lätta att missa.

Huggormar Fint vårväder innebär mer utomhuslek och blommande träd men det innebär också att huggormarna vaknar till liv. Även om det är ovanligt med huggormsbett kan det vara farligt och man bör vara extra uppmärksam när man vistas utomhus, speciellt med barnen. Därför är det bra att tidigt lära ditt barn att respektera ormar. Berätta att de kan vara giftiga och att man inte ska röra en orm om man ser den.  Alla reagerar olika på ormbett men är man under 18 år ska man alltid uppsöka vård om man har blivit ormbiten. Om ditt barn blir bitet är det några saker du som förälder kan tänka lite extra på: Försök att hålla dig lugn för att inte stressa upp ditt barn. Vid stress ökar pulsen vilket kan göra att giftet snabbare sprider sig i kroppen. Sök vård så snabbt som möjligt. Ring 112 för råd och låt dem avgöra om ambulans behövs. Håll den bitna kroppsdelen högt. Ta bort eventuella smycken eller klockor om bettet är i armen eller handen då en svullnad kan uppstå. Ta av skorna om bettet är i foten eller benet. Rör inte bettet och försök inte suga ut giftet.

Att resa med åksjuka barn För att ta sig till sommarstugor eller campingar under sommaren reser många med bil genom Sverige. Vissa barn kan dock bli åksjuka av bilresan. Åksjuka beror på flera tolkningskonflikter i hjärnans balansorgan. Normalt sett lämnar ögon, känselkroppar och balansorgan samstämmig information om rörelsesituationer, till hjärnan. Men i en bil eller ombord på en gungande båt rapporterar ögon och balansorgan helt olika intryck till hjärnan. För att minska risken för illamående är här några tips från våra barnspecialister: Åk när det är läggdags - vid sömn tar hjärnan in färre intryck vilket minskar risken för åksjuka Ta ordentliga pauser med bensträckare i det fria Frisk luft är bra så låt det även fläkta från fönstret Minimera lukt av parfym, mat och tobak - som förvärrar illamåendet Försöka distrahera barnet med en ljudsaga – antingen från mobilen eller en egen variant. Låt barnen får skapa ljud till sagan med hjälp av rösten. Om barnet är något äldre kan föräldrar försöka med frågesport eller någon annan lek (som inte kräver att man tittar i böcker). Se till att barnet inte kollar ned i till exempel en bok eller mobiltelefon

Om du har en liten provsmakare Små barn stoppar gärna saker i munnen, det är mycket som tycks omöjligt att motstå och utomhus finns det gott om spännande föremål att provsmaka. Grus, små stenar, fågelbajs, blommor och annat oväntat kan hamna in i munnen och det kan därför vara bra att ha extra koll just den biten om du vet med dig att ditt barn gärna utforskar med munnen. Det brukar inte vara någon fara, annat än att tarmen reagerar och ger diarré, men kan i värsta fall leda till en kvävningsrisk. Kontakta även Giftinformationscentralen, för vidare rådgivning om ditt barn har svalt något olämpligt. Ett tips är att köpa hem medicinskt kol, det binder eventuella giftiga ämnen i kroppen och hejdar upptaget.

Badvett Ett svalkande dopp och vattenlek i värmen hör till sommarens höjdpunkter. Ha dock i åtanke att olyckor i vatten kan gå fort och ha därför uppsikt över ditt barn, hela tiden. Alla barn som inte kan simma bör använda flythjälpmedel och ska hållas inom ett avstånd som gör det lätt för dig att gripa tag i barnet, om det skulle behövas. Ännu fler råd om hur ni badar säkert hittar du här.

Brännrisk Förutom solbrännan finns det ytterligare en bränna att oroa sig för nämligen, den från grillen. Barn är gärna framme och fascineras över glödande kol och häftiga flammor och det är lätt hänt att de kommer för nära eller stöter emot den heta grillen. Är ni fler som grillar så dela upp ansvarsområdena - en sköter grillen och en ansvarar för barnen. Barn är snabba och nyfikna så berätta vad faran är och vad den kan orsaka. En hink med vatten bör alltid stå bredvid grillen om olyckan skulle vara framme och ni behöver kyla en brännskada. Om det trots hängslen och livrem sker en olycka, spola eller håll den brända kroppsytan i svalt vatten (inte iskallt) i minst 15 minuter, vilket minskar risken att skadan går djupare ner i huden. Kontakta vården för sjukvårdsrådgivning. Att få en brännskada, stor som liten gör ont, så glöm inte bort att smärtstilla.

Skrapsår hos barn När det är mycket utomhusaktiviteter och barnen ofta har lättare kläder på sig, är det lätt att få skrubbsår. Men hur tar man hand om ett skrubbsår på bästa sätt? Börja först med att tvätta händerna innan du tar dig an såret och tvätta ordentligt med tvål och vatten. Tvål avlägsnar bakterier. När såret torkat kan du sätta på ett luftigt plåster och ta bort det när skorpa uppstår. Hud som läker kan klia. Skulle det vara så att såret blir infekterat så märker du det genom att det börjar se rött och irriterat ut. Det kan också svullna och göra ont. Tvätta såret dagligen med tvål och vatten och kontakta vården för vidare rådgivning.

Halkrisk Halkrisk, det hör väl bara till vintern tänker du? Nej tyvärr, sommaren med. Det är inte ovanligt med halkolyckor vid pooler, på klippor och bryggor där vattnet har gjort ytan rejält hal. För att undvika detta bör ni gå försiktigt och vara uppmärksam på våta ytor. På klippor är det bättre med gymnastikskor.

Författare:

Sandra BergströmSkribent

Senast uppdaterad

17 juni 2024

Läs mer

två barn på en stig
Fästingar - ett ämne som biter sig fast
barn som skvättar vatten
Bada säkert i sommar - Knodds special om badsäkerhet för barn
barn med solhatt
Solråd för små barn
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen