Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Allt du behöver i första-hjälpen-väskan för sommarens utflykter och resor med barnen

Sommaren stundar och snart bär det iväg på semester och utflykter med familjen. Då kan det vara bra att packa med sig de viktigaste nödvändigheterna om sommarplågor eller olyckan skulle vara framme. Vår barnspecialist Jenny delar här med sig av sina bästa tips på vad du som förälder bör packa ner i första-hjälpen-väskan för båtturen, utflykten i skärgården, skogsturen, dagen på stranden eller resan utomlands.

första hjälpen kit

Vanliga incidenter och åkommor under sommaren är allt från insektsbett som kliar eller ger en allergisk reaktion till fallolyckor med skrubbsår eller djupare sår som kräver snabb åtgärd på plats. Genom att rusta sig med de viktigaste nödvändigheterna i en väska som alltid är med kan många situationer hanteras snabbt.

Sommaren bjuder tyvärr inte bara på härligheter. När barn är ute och rör på sig är det lätt hänt att olyckan är framme, att bli stucken av en insekt, snubbla och slå sig eller bränna sig i solen. Men har man ett enkelt första-hjälpen-kit nära till hands kommer man långt för att undvika infektioner eller förvärrade skador.
quote
Jenny Werner

Jenny Werner,

Knodd

Specialistsjuksköterska inom barn och ungdom

Råd från barnspecialisten Jenny delar här med sig av sina bästa råd för att undvika infektioner och ge snabb och effektiv lindring för olika åkommor och olyckor.

Insektsbett Vid smärta, ge smärtstillande. Vid kraftig klåda går det bra att ge klådstillande om det behövs, eller smörja med en mild receptfri kortisonkräm (Mildison/Hydrokortison). OBS! Vid känd allergi, handlägg enligt rekommendationer från ordinarie läkare, t.ex. vad gäller astmamediciner, allergimediciner och att söka fysisk sjukvård.

Fästingbett Ta bort fästingen så snart som möjligt, och sök igenom resten av kroppen efter fler fästingar. Observera bettstället, och sök sjukvård om det blir en rodnad som sprider sig som en växande (ofta något oregelbunden) ring, d.v.s. en allt större rodnad med en blek uppklarning i mitten. Det kan då vara tecken på borrelia.

Ormbett Sök sjukhus, även vid lindriga symtom. Under tiden, håll den bitna kroppsdelen i högläge och lämna bettstället ifred, d.v.s. snöra inte av kroppsdelen och stör den inte på annat sätt. Ge smärtstillande om det gör ont.

Fallolyckor med enklare eller djupare skrubbsår Tvätta smutsiga sår och plocka bort grus och smuts. Vanligt kranvatten går utmärkt och är inte sämre än sårtvätt, även om sårtvätt också går bra att använda. Låt dock bli sprit och annat som svider, vilket inte gynnar såret på något sätt. Lägg om sår på lämpligt sätt, och ta hjälp av t.ex. vårdcentral/jourcentral om det är svårt. Öppna sår som glipar mycket kan behöva tejpas eller sys; sök vårdcentral/jourcentral/akutmottagning för hjälp.

Skallskador Om ditt barn ramlat och skadat huvudet ska ni söka sjukvård vid medvetandeförlust, minnesförlust, allmänpåverkan, eller vid oro för traumats storlek och mekanism. Om skadan är lindrig ska du ändå hålla barnet under uppsikt första dygnet för eventuella beteendeförändringar.

Vattenrelaterade olyckor Kontakta hellre vården en gång för mycket än för lite! Ring 112 vid andningsstillestånd, medvetslöshet eller nedkylning. I övriga fall, sök sjukvård om barnet inte mår helt som vanligt.

Matallergiska reaktioner Vid andningsbesvär, sök sjukvård omgående. Vid kliande utslag, ge antihistamin i dos enligt förpackningen om det finns tillgängligt, eller sök annars sjukvård om behandling behövs. Senare: Boka tid på vårdcentral eller motsvarande för utredning av allergi (det är oftast inte en äkta allergi, även om det verkar vara tydligt). Undvik det misstänkta livsmedlet under tiden.

Förgiftning av t.ex. svamp, bär eller läkemedel Stimulera/uppmuntra inte till kräkning! Ring Giftinformationscentralen via 112 och följ deras råd. Vid kontakt med sjukvården, ta med det som barnet fått i sig så att behandlingen kan styras utifrån det.

Brännskador (eld, heta vätskor, heta matlagningsföremål) Kyl brännskadan omgående med svalt (inte iskallt) vatten. För att undvika nedkylning (av kroppen), begränsa nedkylningen till just brännskadan och kyl inte längre än i 10-15 minuter. Var frikostig med att ge smärtlindrande medicin i munnen (smörj inte smärtstillande gel i öppna sår), i dos enligt förpackningen. Sök sjukvård vid alla brännskador som ger uppfläkt hud, även i mindre områden, samt vid större blåsor.

Sol- och värme (bränt sig i solen, uttorkning) Kyl det brända området med kylande salva eller gel. OBS! Var försiktig vid stora ytor, då det kan ge upphov till nedkylning. Ge smärtstillande vid behov.

Första-hjälpen-väska Jenny rekommenderar också att packa en första-hjälpen-väska som tas med på utflykten och resan, helst ska den alltid vara med. Väskan bör innehålla: Sårtvätt - servetter och/eller spray Plåster (stora och små), även vattentäta. Sprayplåster är också bra!  Kompresser (stora och små) för omläggning av större sår Tryckförband/blodstoppare Suturtejp (för att tejpa ihop sår) Sax att klippa plåster och annat med Elastisk binda (för stukningar etc) Pincett (för att ta bort stickor och fästingar). Allra helst även fästingborttagare Termometer Värktabletter (för barn) Xylocain-salva (bedövningssalva för klåda/bett, från 18 mån) Kylbalsam (vid brännskador i solen) Medicinskt kol mot förgiftningar Vätskeersättning Mildison/Hydrokortisonsalva Myggspray (från 3 år) Bepanthen (för behandling av mindre brännskador, sår som läker långsamt, klåda mm) Alsollösning eller alsolgel Koksalt-pipetter (om barnet får sand eller skräp i ögat; även bra för små täppta näsor) Vattenflaska (för vätskepåfyllnad och för rengöring av sår mm) Och massor med solkräm förstås (SPF 50+) Packa innehållet i en vattentålig necessär eller första-hjälpen-väska och se till att alltid ha med den i bilen, till stranden, i båten, på utlandssemestern och till sommarstugan. Fyll på så fort något är slut.

Författare:

Sylvia ZiemskiSkribent

Senast uppdaterad

17 juni 2024

Läs mer

barn badar
Sol och bad, värmeslag och fästingar - sommar med barn
två barn på en stig
Fästingar - ett ämne som biter sig fast
barn som skvättar vatten
Bada säkert i sommar - Knodds special om badsäkerhet för barn
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen