Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Söka vård utomlands för barn: så går det till

Många föräldrar oroar sig för att ens barn ska bli sjukt på utlandsresan. Genom att ha koll på vad som gäller med din försäkring, landet dit ni åker, och hur man kontaktar svensk sjukvård från utlandet kan ni vara trygga även om olyckan eller magsjukan är framme. 

barn på strand utomlands

Artikelinnehåll Söka vård utomlands: så gör du - Vid akut sjukdom eller olycksfall - När det inte är bråttom - Allra enklast när det inte är akut: ring hem Ordning på pappren Matnyttig info om ditt barn blir sjukt utomlands

Söka vård utomlands: så gör du Hur du söker vård utomlands för ditt barn beror på vad det är som har hänt. I en nödsituation ska du naturligtvis ringa landets nödnummer (112 inom hela Europa) först. Kolla upp vilket nummer som gäller om du är utanför Europa.

Vid akut sjukdom eller olycksfall Om det inte är nödläge men ändå akut är det bäst att först kontakta ditt försäkringsbolag. De kan ge dig råd om lämpliga, kvalitetssäkrade läkarmottagningar eller sjukhus och skapa ett ärende så att du kan få ersättning för eventuella utgifter. De kan också hjälpa dig om ni behöver åka hem i förtid. De flesta försäkringsbolag använder sig av en larmcentral (exempelvis SOS International, Falck Global Assistance, Europeiska ERV, eller Gouda Alarm) som du kan ringa dygnet runt för hjälp. Du kan också kontakta svenska ambassaden i landet där du är för mer vägledning, särskilt vid ett utdraget ärende.

När det inte är bråttom När man är på resa kan man ibland behöva uppsöka en helt vanlig vårdcentral för sitt barn för något som inte kan vänta tills man kommer hem. Då kan du oftast besöka en valfri vårdcentral och få ersättning från ditt försäkringsbolag i efterhand. Var dock noga med vilken sorts dokumentation ditt försäkringsbolag behöver från vårdbesöket. Det kan också vara klokt att redan innan ni reser kolla upp var närmaste läkarmottagning, barnakut, och sjukhus ligger vid resmålet.

🐻 Barnspecialisternas tips: Det kan vara läskigt för en liten knodd att hamna på sjukhus utomlands eller gå till en läkare som talar ett annat språk. Ta med favoritnallen, snuttefilten, eller nappen så känns det lite mer som hemma. 

Allra enklast när det inte är akut: ring hem Tänk så mycket lättare det har blivit att resa utomlands med barn på senare år – inte bara för att man kan kolla på favoritserien på planet tack vare paddan. Nu kan du nämligen smidigt och tryggt få svensk barnsjukvård i mobilen, även när du är utomlands. Du kan kontakta digitala sjukvårdstjänster, som Knodd, på samma sätt från utlandet som när du är hemma. Detta innebär att du kan skapa ett ärende direkt i appen precis som vanligt om du behöver bedömning av ditt barns utslag, är orolig för hög feber eller vill veta om du behöver uppsöka fysisk sjukvård för magsjuka. Då får du snart prata med en barnspecialist via videosamtal som kan hjälpa dig med bedömning och råd om behandling, utan att behöva krångla med försäkringar eller främmande språk. Behövs receptbelagd medicin och ni är i ett EU-land så kan du få ett recept som går att använda där ni är. Avgiften är 0 kr. Digital barnsjukvård som Knodd är tillgänglig från utlandet Sjukvårdsrådgivning genom 1177 är tillgänglig från utlandet, via telefon +46 771-11 77 00

📱 Ta med barnspecialisterna på resan Via Knodd kan våra barnspecialister hjälpa dig med bedömning och råd om behandling, oavsett var i världen du är.

Ordning på pappren Innan avfärd, se till att ha samlat alla viktiga papper och telefonnummer som ni kan behöva om ditt barn blir sjukt på resan. Det kan handla om: Telefonnummer till försäkringsbolag - för de flesta försäkringsbolag gäller att du ska ringa SOS International Policynummer för försäkring och intyg om försäkring Knodd på telefonen Lokala nödnumret (112 gäller i hela Europa) Lista över barnets allergier och om barnet tar några mediciner regelbundet, gärna på det lokala språket Det kan också vara klokt att ha med läkemedelsrecept för nödvändiga mediciner som ditt barn tar. Be ditt barns läkare om recept som går att använda utomlands. Här ska det stå med barnets namn och födelsedatum, när receptet är utfärdat, vem som utfärdat det (inklusive kontaktuppgifter och land), samt läkemedlets generiska namn. Du kan läsa mer via den här artikeln från EU:s officiella sida.  Fler tips om vad som är bra att ha med sig på resan hittar du i vår artikel om att resa med barn. Vet du till exempel vad som bör finnas med i reseapoteket?

Matnyttig info om ditt barn blir sjukt utomlands För resor inom EU För resor inom EU kan du använda EU-kortet om du behöver uppsöka fysisk sjukvård för ditt barn. EU-kortet är ett försäkringsbevis som ger er rätt till offentlig vård till samma pris som för lokalbefolkningen. Kortet skaffar du genom Försäkringskassan i god tid, minst 10 dagar före avresa. Ditt barn ska också ha ett eget EU-kort. Inom Norden behövs inget EU-kort. Här får ditt barn offentlig sjukvård enligt samma premisser och kostnad som för medborgarna.

Obs! Glöm inte att spara alla kvitton för utlägg som rör sjukvård eller läkemedel ditt barn fått på resan. Dessa behövs om du ska ansöka om ersättning från ditt försäkringsbolag. 

Vab under semestern Visste du att du kan vabba på resan? Om du har tagit semesterdagar för er resa och ditt barn blir sjukt kan du få ersättning för vård av barn (vab). Då behöver din arbetsgivare godkänna ändringen från semesterdagar till vab. Detta gäller dock endast för resor inom EU/EES. 

Liten lathund för att söka vård för barn utomlands:  Kontakta SOS International eller ditt försäkringsbolag Uppsök den vårdgivare som försäkringsbolaget rekommenderar Ta med nalle eller snuttefilt till läkarbesöket Spara alla läkarintyg och kvitton från besöket Kontakta ditt försäkringsbolag när ni kommit hem igen för att få ersättning Eller:  Ladda ner Knodd Träffa en svensk barnspecialist via videosamtal Få hjälp med bedömning och råd om behandling vid icke-akuta ärenden

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

8 november 2023

Läs mer

bebis i resväska
Att tänka på när man ska resa med barn - guide för föräldrar
första hjälpen kit
Allt du behöver i första-hjälpen-väskan för sommarens utflykter och resor med barnen
barn på flygplan
Flyga med barn - råd och tips för en smidig resa
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen