Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Barn, skärmtid och sömn - vad gäller?

Många föräldrar oroar sig för hur mycket tid deras barn spenderar framför skärmar och att det ska påverka barnens sömn. Forskning visar att det finns en koppling mellan skärmtid och sämre sömn. Här ger Knodds barnspecialister sina råd. 

Artikelinnehåll Skärmtid påverkar barns sömn - Vad är det som händer med sömnen? 3 råd för bättre sömn

Skärmar påverkar barns sömn Allt fler forskningsstudier visar att ju mer tid barn spenderar framför skärmar, desto senare somnar de. De får också mindre sömn totalt per natt och det tar längre tid för dem att somna. Det finns även forskning som visar att barn som omges av flera digitala enheter får mindre sömn än barn som har 1-2 digitala enheter i sin närvaro. Detta riskerar att leda till problem i längden, då sömnen är livsviktig för barn i alla åldrar. Att få för lite sömn under barndomen är förknippat med en förhöjd risk för övervikt, problem i utvecklingen, och psykisk ohälsa. Därför är det viktigt att hjälpa småbarn få rätt mängd sömn för sin ålder.  Hur mycket skärmtid bör barn ha som mest? Läs Knodds specialisters råd om barn och skärmtid här. 

Vad är det som händer med sömnen? Det är flera olika faktorer som kan göra att skärmtid påverkar barns sömn negativt. Att sitta framför en skärm på kvällstid kan göra att barn kommer i säng senare än de borde.  Att titta på något våldsamt eller allt för stimulerande kan leda till sämre sömn med mindre tid i REM-sömn. Ljuset från skärmen kan påverka melatoninnivåer i kroppen så att barnet inte känner sig lika trött, samt skjuter på dygnsrytmen och leder till mindre total sömn under natten. Detta gäller oavsett om det handlar om ett litet barns tv-tittande, ett äldre barns datorspel eller tonåringens tid på sociala medier. 

3 råd för bättre sömn Hur ska du då tänka som förälder för att ditt barn inte ska få sämre sömnvanor? Här är barnspecialisterna på Knodds 3 bästa råd.

1. Barn sover bättre i en god sovmiljö Det kan vara klokt att som familj ha regeln att man inte använder skärmar i sängen eller ens i sovrummet. Satsa istället på kvalitetstid med ditt barn genom att läsa böcker eller berätta sagor i mysbelysning. Här hittar du fler råd om hur du skapar en god sovmiljö för ditt barn. 2. Undvik skärmtid innan läggning Lägg bort skärmarna i god tid, minst 60 minuter, innan ni börjar kvällsrutinen, särskilt om ditt barn har svårt att somna på kvällarna. 3. Tänk på vad barnet tittar på Användningen av sociala medier gör att man varvar upp. För att sova måste hjärnan varva ned. Om ni tittar på något på kvällarna, satsa på lugnare, gärna mer pedagogiskt material som riktar sig till barn i ditt barns ålder. Det kan minska risken för att barnet ska få svårt att somna.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

27 oktober 2023

Läs mer

Sovande bebis
Sömnschema - hur mycket sömn behöver just ditt barn?
Bild på Knodd-appen
Barns utveckling - följ ditt barns utvecklingsfaser i vår app
mamma som lägger ned bebis i spjälsäng
Så får du ditt barn att somna själv utan gråt: steg för steg
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen