Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Välj rätt napp till din bebis - så gör du

Att välja napp - det ska väl inte vara så svårt? Det är lätt att tänka så innan man blivit förälder, ända tills man står där med en skrikande bebis som vägrar ta den färggranna, söta nappen man valt ut. Ge inte upp, här är barnspecialisternas råd om hur du kan välja rätt napp. 

Napp i mun bebis

Artikelinnehåll Varför använda napp? Form på napp Napp till nyfödd Napp till äldre bebis

Varför använda napp? Alla barn föds med en sugreflex. Givetvis handlar det i grunden om förmågan att få i sig mat, men att suga kan också ge tröst och lugn. Föräldrar som ammar erbjuder ofta bröstet som tröst, särskilt när barnet är nyfött, men ibland kan man vilja ha en paus, särskilt om man har ett barn med stark sugreflex. För dig som ammar kan nappen ge avlastning, göra så att någon annan vuxen kan trösta, eller låta er båda somna om snabbare vid uppvak på natten. Det finns en hel del fördelar, med andra ord.

🌱  Visste du? Att suga på napp kan minska risken för plötslig spädbarnsdöd.

Så vilken napp ska man välja för att det ska bli så bra som möjligt? Här är det du behöver tänka på. 

Form på napp Du märkte säkert att ditt barn hade en egen personlighet och egna åsikter om en hel del saker redan dag ett. Därför kanske det inte är så konstigt att det första rådet när det gäller att välja napp är att prova er fram. Det finns nappar för olika åldrar, nappar i olika former, nappar i olika material, men i slutändan är det ditt barn som bestämmer vad som passar. Vanliga former:  Rund napp: liknar mest bröstet Anatomisk napp: formar sig efter gommen och kan till viss del motverka framtida tandproblem orsakade av man suger på napp Symmetrisk napp: en droppformad napp som passar barn som inte suger så hårt En del nappar för nyfödda låter dig dessutom stoppa in fingret på nappens baksida, vilket kan göra det lättare att hålla nappen på plats och få barnet att suga i början. Var alltid noga med att inte ge ditt barn en trasig napp. Silikon håller ofta längre än latexnappar, medan latexnappar är gjorda på naturgummi och inte av syntetmaterial. Rengör alltid nappen innan du använder den första gången, enligt instruktioner på förpackningen.

✨ Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Napp till nyfödd Regel nummer ett när det kommer till nappar för nyfödda – vänta med att ge din spädis napp tills amning eller flaskmatning kommit igång ordentligt. I början behöver barnet äta ofta, och med en napp som lugnar kan barnet glömma bort att det kurrar i magen. Dessutom stimuleras mjölkproduktionen av att barnet suger. Ålder spelar mindre roll, så när barnet äter bra är det fritt fram att erbjuda nappen om du vill. Att tänka på när du väljer napp till nyfödd:  Välj endast nappar som är godkända enligt europeisk standard EN1400. Det finns särskilda nappar för de första månaderna, men det betyder inte att de passar alla nyfödda – prova er fram i stället.

Napp till äldre bebis Allt eftersom tiden går kan barnets preferenser ändras och det blir dags för en annan sorts napp. Även här gäller det att prova sig fram till vilken form och material som passar just ditt barn. Välj en latexnapp när ditt barn börjar få tänder för minst påverkan på tandraden Även dessa nappar bör vara godkända enligt europeisk standard EN1400 En del nappar är fästa i en gosefilt, vilket kan ge extra tröst och samtidigt göra övergången till att sluta med napp lättare Undvik att låta barnet gå runt med napp hela tiden. Dels kan talet påverkas när det är dags, dels kan det ändra formen på tandraden och ge besvär upp i åldrarna. Nappen kan få ligga på en särskild plats och plockas fram när det behövs lite extra tröst eller när det är dags för läggning, så känns den lite speciell. 

Nappar på bord barn

Topp tre råd om nappar:

  • 1Prova olika nappar för att se vilken just ditt barn gillar
  • 2En nyfödd som spottar ut nappen har bara inte fått till tekniken än, testa igen
  • 3Använd bara nappen när bebisen är missnöjd eller vid nattning och dubbelkolla alltid att barnet inte egentligen skriker efter något annat

Vanliga frågor om nappar Hur får man bebis att ta napp? Testa olika sorter. Bebisar kan föredra olika former på nappen. Du kan också välja en napp som har en fördjupning så att du kan hålla ditt finger inuti nappen och hjälpa barnet att suga och hålla kvar nappen i munnen tills tekniken sitter. En del barn gillar inte napp alls, då får man hitta andra sätt att trösta, och samtidigt kanske vara glad att man slipper vänja av dem senare.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

12 september 2023

Läs mer

Lilla medicinlådan - Vad behöver bebisen?
Magdroppar för bebis - hur ska de användas?
Bebis som ligger på en kvinnas axel
7 sjukvårdsknep varje småbarnsförälder borde veta om
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen