Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Magdroppar för bebis - hur ska de användas?

Magont och spädbarnskolik kan vara tufft både för förälder och bebis. Det finns visst vetenskapligt stöd för att magdroppar kan hjälpa. Knodds barnspecialister går igenom hur man använder dem. 

För en del spädbarn - och deras föräldrar - blir de första månaderna en tuff period med mycket skrik. Då kan det handla om att barnet har spädbarnskolik, ett tillstånd som forskare ännu inte rett ut vad det beror på.  Kolik är vanligt och ofarligt för bebisen och det går till slut över av sig själv. Det hjälper dock inte förtvivlade föräldrar som vill trösta sitt barn och själva få lite ro. Då är det en del föräldrar som vänder sig till magdroppar för sin bebis.

”För föräldrar som griper efter alla medel de kan hitta kan det vara väl värt att testa dessa magdroppar.” Berit, barnspecialist på Knodd
quote

Magdroppar – när inget hjälper? Det finns ingen behandling som botar spädbarnskolik, så länge den inte uppstår till följd av en medicinsk orsak. Det finns dock vissa studier som tyder på att magdroppar innehållande probiotika med Lactobacillus reuteri (Sempers magdroppar) kan ge viss effekt vad gäller att lindra besvären. För föräldrar som griper efter alla medel de kan hitta kan det alltså vara väl värt att testa dessa magdroppar. Hos spädbarn är tarmfloran ännu inte helt utvecklad, vilket gör att deras små magar är känsligare än vuxnas. Tarmfloran är alla mikroorganismer som lever i tarmen och hjälper till att bryta ner den mat vi människor äter. Probiotika är rent förenklat goda bakterier som stärker tarmfloran. Tänk på detta om du vill ge din bebis magdroppar:  Välj magdroppar som innehåller probiotika med Lactobacillus reuteri Magdroppar innehållande simetikon har inte någon bevisad effekt vid kolik Det går bra att ge magdroppar till en nyfödd bebis Magdroppar finns receptfritt på apoteket. Hör med personalen på apoteket eller din BVC om du är osäker.

✨ Appen för småbarnsföräldrar Gå föräldrakurser, följ ditt barns utveckling, sök sjukvård och spara ditt barns tillväxt - allt i en app!

Hur använder man magdroppar? Det är enkelt att ge sitt barn magdroppar. De kan ges både till barn som ammas och som flaskmatas.  Daglig dos är 5 droppar, en gång per dygn Dosen gäller oavsett ålder, från nyfödd och uppåt Magdroppar kan droppas i mat eller dryck, eller ges direkt

Tips för bästa resultat:  🌱Skaka flaskan innan användning och vänd den upp och ner så är det lättast att kontrollera doseringen.  🌱Tillsätt inte till het mat eftersom höga temperaturer tar död på bakteriekulturen.  🌱Undvik att flaskan kommer i kontakt med barnets saliv eftersom det kan skapa en gel som gör det svårt att få ut dropparna.

I Knodds kurs om det lilla barnets mage kan du lära dig mer om spädbarnskolik och andra vanliga magbesvär som drabbar de minsta. Kursen leds av vår egen barnspecialist Younis och finns kostnadsfri direkt i appen. 

Andra användningsområden Magdroppar innehållande probiotika kan även användas:  För att förstärka bakteriefloran i tarmarna För att främja en god bakterieflora efter en magsjuka För att stärka de ”goda bakterierna” efter en antibiotikakur Oftast är det helt ofarligt för barn att få i sig probiotika, men hör alltid med din BVC innan du ger det till ditt barn.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

11 september 2023

Läs mer

Lilla medicinlådan - Vad behöver bebisen?
spädbarn som sover i mammas famn
Spädbarns sömn - din guide till goda sömnvanor
bebis som sitter i knä på mamma
Första tiden efter födseln - experternas råd för mamma och barn
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen