Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Första tiden efter födseln - experternas råd för mamma och barn

Att få ett barn är en omvälvande upplevelse och den första tiden efter födseln blir en omtumlande blandning av lycka, tårar, återhämtning, rubbad sömn och fyrtioelva försök att byta blöjor och knyta bärsjalar. Barnmorskor och läkare på den digitala kvinnomottagningen EsterCare och Knodds barnspecialister har därför satt ihop sina bästa råd så att du som just fått barn tryggt kan navigera den här magiska och ofattbara tiden. 

bebis som sitter i knä på mamma

En tid för återhämtning Den första tiden efter födseln kan kännas alldeles, alldeles underbar. Barnet man väntat på så länge finns äntligen i världen och som förälder blir man lätt störtförälskad vid första anblick. Det är dock samtidigt en tumultartad tid, då den som fött barnet ska återhämta sig och låta hormonnivåerna stabilisera sig, samtidigt som alla involverade ska lära sig ta hand om ett barn och förstå vad det lilla livet behöver för att må bra. Har du en knodd på gång eller är knodden redan här? Följ barnets utveckling, ända från plusset på stickan till första cykelturen i Knodds program. Här får du barnmorskans råd under graviditeten, vetenskapligt grundad information om barnets utveckling steg för steg, och all kunskap du behöver för att vara väl rustad som förälder. Programmen finns gratis i appen. 

Vad behöver ni? Det finns hur många goda råd som helst om vad man ska göra under den här tiden för att bli en perfekt förälder, både från välmenande närstående och från samhället, som gärna vill måla upp en rosenskön bild. Alla familjer är dock olika och det finns inte en mall som passar alla. En del familjer vill vara hemma för sig själva i flera veckor medan andra vill att hela släkten ska komma på besök redan på BB. Var lyhörd inför dina och barnets behov under den här tiden. Ni är viktigast.

Det enda som faktiskt är viktigt under den här tiden är att:  Du som fött barnet får läka och återhämta dig från graviditet och förlossning Ni som blivit föräldrar får möjlighet att lära känna ert barn och lära er tyda barnets signaler Alla äter och sover så bra som möjligt

Du kan lära dig mer om första tiden med bebis i EsterCares podd Gynpodden: “Kommit hem med bebis, nu då?”

Anknytning non-stop Visste du att fysisk närhet är lika livsviktigt för det nyfödda barnet som mat och sömn? Fysisk närhet till sina vuxna ger barnet trygghet och lugn och främjar utvecklingen. Vårdpersonalen på BB kommer troligtvis redan direkt efter födseln uppmuntra till ”hud mot hud”, vilket innebär att barnet får ligga direkt mot förälderns hud i långa stunder. Fysisk närhet från första början främjar också anknytningen, vilket hjälper föräldern att lära sig barnets signaler och vilket lär barnet att det finns trygga vuxna som tillgodoser barnets behov och ser till att allt är tryggt och säkert. Grunden för anknytningen läggs nu och följer sedan barnet resten av livet. 

Om något inte känns bra, fysiskt eller psykiskt, tveka inte att söka vård och stöd.
quote

Fysisk återhämtning för dig som fött barn Du som har varit gravid och fött ett barn har gått igenom en stor förändring och din kropp har gjort en enorm insats. Under den här perioden behöver kroppen därför tid både att läka efter förlossningen och att återhämta sig efter att ha skapat och burit på det lilla barnet. Läkningen kan ta flera veckor och återhämtningen ännu längre, men så länge du känner att det blir bättre med tiden, inte sämre, så är allt i sin ordning.  Du kan läsa mer om vad du kan vänta dig efter att du fött barn hos EsterCare. 

Det är vanligt med eftervärkar efter förlossningen, särskilt under det första dygnet. Det kan kännas ungefär som en molande mensvärk. Dessa sammandragningar av livmodern gör att livmodern återgår till sin normala storlek och läker snabbare. Man kan också känna eftervärkar i samband med amning. De går över inom ungefär tre till fyra dagar efter förlossningen, men gör de mycket ont kan man ta paracetamol för att lindra. I samband med att såret i livmodern läker efter förlossningen kommer det en blodig flytning som kallas avslag. Avslaget börjar som en relativt riklig blödning, för att sedan övergå till en mer brunaktig färg och slutligen en ljus flytning. Avslaget kan fortsätta i upp  till tio veckor. Under den här perioden är det bäst att duscha i stället för att bada, undvika mensskydd som förs in i slidan, och använda kondom om du har vaginalt samlag för att undvika risk för infektion. Läs mer om avslag i den här artikeln från EsterCare. Underlivet har en god läkningsförmåga och börjar omedelbart återhämta sig efter förlossningen, även om det kan kännas svullet och ömt i flera veckor. Bristningar eller sår som behöver sys tar ungefär två veckor att läka. Duscha dagligen utan tvål och byt binda ofta för att minska risken för infektion. Du behöver inte vara rädd för att gå på toa efter förlossningen, även om det kan svida att kissa. Det kan kännas skönare att kissa medan man duschar. Läkningen underlättas av att man är uppe och rör på sig så att blodcirkulationen kommer igång. Var särskilt uppmärksam på ditt psykiska mående efter födseln. Upp till 80% av nyförlösta upplever det som kallas ”baby blues”, en ofarlig och övergående upplevelse som uppstår ungefär 2-3 dagar efter förlossningen med exempelvis ångest, nedstämdhet och gråt. Om de här tunga känslorna sitter i kan man dock ha drabbats av en förlossningsdepression som inte kommer att gå över av sig själv. Då är det viktigt att prata med närstående och vända sig till BVC, MVC eller en vårdcentral för att få hjälp.  Tänk också på att det tog nio månader för kroppen att skapa detta liv, så det är inte konstigt om det tar minst lika lång tid att återhämta sig. Om något inte känns bra, fysiskt eller psykiskt, tveka inte att söka vård och stöd. Du kan vända dig till barnmorskemottagningen, BVC, eller digital vård såsom EsterCare för att få hjälp. Det är mycket som händer under den här tiden och det allra mest troliga är att du inte är ensam om din upplevelse. 

Det nyfödda barnet Redan i livmodern har ditt barn utvecklats till en alldeles unik individ, med sina egna preferenser och ett eget temperament. Efter födseln är varje upplevelse helt ny, samtidigt som barnets sinnen fortsätter utvecklas och bearbeta alla nya intryck. Det är med andra ord många faktorer som gör att inget nyfött barn är det andra likt.  Därför kan du ignorera alla föräldraguider som menar på att du kan få in barnet i en rutin på en gång och förvänta dig att x strategi leder till y resultat direkt. Nyfödda barn behöver få äta och sova när de vill det och det går inte att skämma bort sitt barn med varken för mycket kärlek eller näring.  Hur tar man hand om ett nyfött barn, egentligen? I kursen om barnavård leder Knodds barnspecialist Sofia dig igenom allt det viktigaste du behöver veta de allra första veckorna. 

Annat som är bra att veta om nyfödda barn: Sömnen hos nyfödda styrs av hunger och mättnad. Under den här tiden behöver barnet äta både dag som natt och kan behöva matas ofta under natten. Det avtar med tiden och runt fyra till sex månader behöver barnet inte längre mat på natten. Du som varit gravid kan ofta känna igen barnets dygnsrytm i början från inne i magen. För att minska risken för plötslig spädbarnsdöd sover bebisen tryggast på rygg i egen säng under åtminstone de första tre månaderna. Kiss och bajs kommer du som nybliven förälder snabbt bli van vid. Första kisset bör komma inom 2 dagar och det första bajset, som också kallas barnbeck, bör komma igång inom 1-2 dagar. Det är vanligt att barn rapar och kräks lite när de äter, men det är inte alla barn som prompt måste rapas efter varje matstund. 

Tiden efter en födsel och perioden in i föräldraskapet är en speciell tid, både fysiskt och psykiskt. Mitt råd är att landa i lugn och ro, låt läkning, återhämtning samt anknytning ta tid. Lyssna och lita på dig själv och dina instinkter, du vet vad som är bäst för just er. - Karin Norrbrink leg. barnmorska, EsterCare
quote

Det tar den tid det tar Det är med andra ord mycket som händer under den första tiden efter födseln. Allt det här tar tid och det ska det få. Det är den bästa starten på ett lyhört och tryggt föräldraskap som ni kan få. 

Det du kan strunta i: Folks åsikter – om hur man ska se ut, ta hand om barnet, vara förälder, komma i form efter förlossningen Folk som propsar på besök om du inte vill Hur du tänker dig att en förälder ska se ut, bete sig, hålla ordning på tvättberget där hemma, dricka latte med andra mammor, vara glad. Ge utrymme för alla dina känslor och lyssna på vad din kropp säger att den behöver Det du kan satsa på istället:  Våga lita på dig själv – du kan mer än du tror Lyssna på folk du litar på, föräldrar, nära vänner eller vårdpersonal Be om hjälp när du behöver det  Om du är föräldraledig, se det här som ditt jobb nu, och då är din egen återhämtning del av uppdraget  Ta väl hand om dig själv för att kunna hjälpa ditt barn må bra 

Ta ett steg i taget så kommer ni dit ni ska. Gärna med extra tupplurar på vägen. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

21 juni 2023
Barnsjuksköterska i mobilen