Magsjuka hos barn
Magsjuka är vanligt bland barn och är ofta mycket smittsamt. De främsta symtomen är kräkningar, diarré och illamående, men barn kan också få feber. Magsjuka kan orsakas av flera olika virus och bakterier. Vanligtvis går tillståndet över av sig självt på några dagar, men hos små barn är risken för uttorkning hög.
Snabbversionen
Symtom
Främst kräkningar och diarré, men även illamående, magont, feber, orkeslöshet samt dålig aptit.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom.
Behandling
Brukar gå över av sig självt men det är viktigt att förhindra vätskebrist genom att ofta ge barnet små mängder vätska och vätskeersättning. Vid allvarlig uttorkning kan det blir aktuellt med vård och dropp.
Förskola?
Först när barnet är helt återställt och orkar delta i aktiviteter, samt efter minst 2 symtomfria dygn.
Hur vet jag om mitt barn har magsjuka?
De främsta symtomen på magsjuka hos barn är kräkningar och diarré. Dessa uppstår inom några dagar efter smittotillfället och kan komma hastigt.
Andra symtom på magsjuka kan vara:
- Ont i magen
- Illamående
- Feber
- Trötthet/orkeslöshet
Det är vanligt att barnet inte vill äta.
Kräkningar brukar gå över inom 1-2 dygn, medan diarré kan dröja längre. Ibland tar det upp till en vecka eller mer innan den har gått över.
Den största faran med magsjuka hos små barn är vätskebrist som kan leda till svår uttorkning. Risken är högre om barnet har kraftig diarré, och bebisar under ett år är särskilt känsliga. Vätskebrist kännetecknas bland annat av att barnet blir trött och hängigt, får kalla händer och fötter, kallsvettas, samt kissar mindre än vanligt.
Det är inte bara viktigt att ersätta förlorad vätska med vatten, utan även med vätskeersättning som tillför salter till kroppen. Saltet gör även att mer vatten kan tas upp i tarmkanalen och begränsar diarrén. Vätskeersättning innehåller även socker som hjälper saltet att transporteras ut i kroppen.
Flera orsaker kan ligga bakom magsjuka.
- Magsjuka som orsakas av calicivirus kallas vinterkräksjuka eftersom det är vanligast på just vintern.
- Rotavirus är den vanligaste orsaken till att små barn behöver sjukhusvård för diarré. Ett vaccin mot rotavirus ingår därför numera i det allmänna vaccinationsprogrammet.
- Man kan även bli magsjuk av bakterier, till exempel om man äter dåligt hanterad mat eller dricker förorenat vatten.
Oftast går det inte att avgöra vad som ligger bakom barnets magsjuka enbart utifrån symtomen, men vanligtvis är det heller inte nödvändigt att veta orsaken för att kunna hjälpa barnet tillfriskna.
Att barn har ont i magen är vanligt och kan handla om många tillstånd utöver magsjuka.
Du kan oftast själv bedöma magsjuka utifrån symtomen. Rådfråga en erfaren sjuksköterska eller läkare om du är osäker.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård:
- Om barnet är under sex månader och får fler än en enstaka kräkning eller diarré
- Om barnet har koncentrerad urin och kissar betydligt mindre än vanligt
- Om barnet fortsätter bajsa löst i mer än två veckor i samband med magsjuka, även om barnet i övrigt verkar friskt
Sök akut fysisk vård:
- Om barnet är orkeslöst och ointresserat av omgivningen
- Om barnet har svår magont som inte går över
- Om barnet har blodiga avföringar eller kräkningar
- Om barnet i samband med magsjuka har svår huvudvärk eller hög feber
- Om barnet är under 1 år och har riklig diarré, 8-10 gånger per dag eller oftare
- Om barnet inte får i sig vätska
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
Magsjuka och kräksjuka smittar väldigt lätt och det är vanligt att det sprids på förskolor och skolor och inom familjen. Att vara noga med handhygien är det bästa sättet att minska smittspridningen.
- Handtvätt med tvål och vatten efter toalettbesök, blöjbyten och kräkningar, samt före matlagning och måltider.
- Låt alla ha sin egen handduk. Tvätta handdukarna i 60 grader.
- För att göra det roligare för barnet att tvätta händerna ofta kan du följa några av dessa tips.
Andra sätt att minska smittspridning:
- Spola toaletten med nedfällt lock för att minska andelen virus som sprids i luften.
- Rengör inredning, leksaker och textilier ofta.
- Släng blöjor i en separat plastpåse innan du slänger i soporna.
Det finns ingen behandling mot magsjuka eller vinterkräksjuka, utan det går oftast över av sig självt på några dagar. Vid utdragen diarré hos barn över ett år kan man behöva hjälp av läkemedel som stoppar upp. Undvik även fiberrik mat och frukt tills magen lugnat sig. Det viktigaste är dock att barnet får i sig vätska och energi, så det är helt okej att erbjuda det barnet är suget på.
Den största faran vid magsjuka är vätskebrist, som är allvarligare ju yngre barnet är och särskilt hos bebisar under ett år. Vid svår uttorkning kan barn behöva behandlas med dropp.
Här är några råd för att minska risken för vätskebrist:
- Kontakta först vården om du misstänker att ditt barn lider av vätskebrist.
- Ge vätskeersättning, i små mängder men ofta, med tesked eller spruta. Försök ge barnet ungefär två teskedar var femte minut vid kraftiga kräkningar.
- Om du ammar, fortsätt med det. Amma mindre åt gången och oftare, komplettera med vätskeersättning.
- Särskilda brustabletter för barn 0-5 år som behandlar akut diarré och återställer vätskebalansen finns receptfritt på apotek.
- Erbjud barnet vatten efter kräkningar då det smakar illa i munnen.
- Erbjud isglass eller saftsoppa, ge det som ditt barn vill ha.
- Undvik koncentrerade och starka juicer som riskerar att förvärra barnets diarréer genom att skapa mer vätska i tarmarna.
- Undvik också lightprodukter som ofta kan framkalla eller förvärra diarré.
- Ge inte upp om barnet kräks upp den vätska du gett, utan fortsätt med små mängder åt gången.
Behöver vi stanna hemma?
Magsjuka hos bebisar och barn är mycket smittsamt, omedelbart från första symtomet. Det smittar genom att virus sprids i luften, via föremål och genom direktkontakt. Inkubationstiden är 1-4 dagar efter smitta beroende på vad det är som orsakat magsjukan. Det är vanligt att magsjuka sveper igenom förskolegrupper, skolklasser och inom familjen. Om möjligt kan det därför vara klokt att hålla syskon hemma för att minska risken för smittspridning. Kräksjuka är särskilt vanligt på vintern när barn är inomhus mycket. Utomhuslek och regelbunden vädring kan hjälpa till att minska smitta.
Efter tillfrisknande är skyddet mot att smittas igen endast kortvarigt, så det är möjligt att insjukna igen. Tumregeln är att magsjuka smittar fram tills minst två dygn efter sista symtomet.
Barn som är magsjuka ska vara hemma så länge de har symtom och sedan ytterligare minst två dygn efter sista symtomet för att reducera risken för smitta. Avföringen kan vara lös en tid efter att barnet har blivit friskt. Återgång till förskolan kan ske när barnet äter normalt och inte haft vattentunna diarréer eller kräkningar på två dygn. Barnet behöver även vara piggt och orka vara med på aktiviteter igen.
Kräkningar går över ganska fort och symtomen lindras oftast inom 1-3 dagar. Diarré kan dock bestå ett bra tag efter att övriga symtom gått över. Om ditt barn haft diarré i mer än två veckor i samband med magsjuka bör du kontakta vården för rådgivning.
Vanliga frågor från föräldrar om magsjuka
Magsjuka börjar smitta omedelbart vid första symtomet, genom att smittämnen från kräkningar eller avföring kommer in i munnen. Detta kan ske exempelvis genom närkontakt med någon som är sjuk, genom att ta på föremål som leksaker eller dörrhandtag där smittämnen finns, eller genom att små partiklar förs ut i luften när någon kräks. Man kan också smittas av bakterier i mat som hanterats fel. Magsjukebakterier och -virus överlever nedfrysning.
Tumregeln är att magsjuka fortsätter smitta minst två dygn efter att det sista symtomet gått över. Smittämnen på leksaker och andra föremål kan fortsätta att smitta i flera dagar. Magvirus kan leva kvar i yllekläder och på mjukisdjur i två veckor, så det är även lätt att smittas igen.
Vanligast är att barn är sjuka 1-3 dagar, men det kan fortsätta i fler dagar och upp till två veckor. Det är inte ovanligt att kräkningar och andra symtom går över medan diarréer fortsätter. Om ditt barn har haft diarré i samband med magsjuka i över två veckor, med viktnedgång och trötthet som följd, ska du kontakta vården för rådgivning.
Det viktigaste vid magsjuka är att förhindra vätskebrist. Ge barnet vätskeersättning och vatten ofta i små mängder. Isglass och saftsoppa kan vara bra. Undvik lightprodukter och koncentrerade juicer som kan förvärra barnets diarré. När aptiten kommer tillbaka efter magsjukan är det bra att ge barnet ”snäll” mat, som vitt bröd och yogurt. Det kan också vara klokt att undvika fiberrik mat och frukt i början, men grundregeln är att det är bra att ge barn det de vill ha så länge de får i sig något.