Springmask hos barn
Springmask är en ofarlig tarmparasit som finns naturligt i miljön och lätt sprider sig, främst mellan förskolebarn. Springmaskinfektion ger ofta upphov till klåda i rumpan och behöver behandlas med receptfria läkemedel.
Snabbversionen
Symtom
Klåda i rumpan, främst kvällar och nätter, samt röd, irriterad hud runt ändtarmsöppning och slidöppning. Ibland inga symtom.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom.
Behandling
Receptfritt läkemedel i flytande eller tablettform som ges i två doser med två veckors mellanrum.
Förskola?
Går bra, informera personal för ökade hygienåtgärder.
Hur vet jag om mitt barn har springmask?
Springmask är vanligt i Sverige, och det uppskattas att 10-30% av förskolebarn drabbas. Springmaskinfektion upptäcks vanligtvis för att barnet har klåda i rumpan, särskilt på kvällen och natten då larverna är som mest aktiva. Yngre barn kan sparka kraftigt med benen eller glida runt på rumpan som tecken på att det kliar. Barnet kan också ha svårt att sova.
Det är också möjligt att ha springmask helt utan symtom. Om du vet att det går springmask på förskolan kan det vara bra att kontrollera om ditt barn blivit smittat för att kunna sätta in behandling och begränsa vidare smittspridning. Det är vanligt att barn blir återinfekterade genom att de har kliat sig i rumpan och vid senare tillfälle stoppat fingrarna i munnen och på så sätt fått i sig nya ägg.
De vanligaste symtomen är:
- Intensiv klåda i ändtarmsöppningen, främst kvällstid och nattetid.
- Vita, tunna maskar, ca 10 mm långa, eller små vita prickar som är synliga i ändtarmsöppningen. De små prickarna är springmaskägg.
- Röd, irriterad, svullen hud runt ändtarmsöppningen eller slidöppningen.
Det är inte vanligt att få ont i magen vid springmask, men det kan ske i enstaka fall.
Det är möjligt att flickor får besvär av springmask runt slidan om ägg eller larver hamnar där. Då kan även området runt slidöppningen klia och bli rött. Om ditt barn har springmask, var noga med att tvätta både huden runt ändtarmsöppningen och slidan varje dag tills besvären går över.
Springmask är en tarmparasit. Om ditt barn har besvär med springmask har barnet ätit något där maskens ägg funnits eller på annat sätt fått in ägg genom munnen. Maskarna mognar i mag-tarmkanalen under 3-4 veckor och de vuxna honorna lägger sedan ägg runt ändtarmsöppningen innan de dör, vilket ger upphov till klåda. Utöver att det kliar är infektionen och springmask ofarliga.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare. Springmask liknar sytrådar med en längd på ungefär en halv till en centimeter. Ofta följer maskar med i avföringen.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka fysisk vård:
- Om ditt barn har fortsatta besvär trots noggrann hygien och behandling med receptfritt läkemedel
- Om ditt barn väger under 10 kg och har symtom på springmask/har springmask i avföringen
- Om ditt barn har slem och blod i avföringen med eller utan symtom på springmask
- Om du är gravid eller ammar och har symtom på springmask/har springmask i avföringen
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
Genom att vara noggranna med hygien kan ni minska risken för smitta och återsmitta.
- Handtvätt med tvål och vatten efter toalettbesök och före måltid. Använd i första hand flytande tvål och egen handduk. Här har vi samlat tips kring hur du får ditt barn att tvätta händerna.
- Handtvätt med tvål och vatten efter att barnet har vaknat. Ägg kan fastna under naglar då barnet kan ha kliat i ändtarmsöppningen i sömnen.
- Håll barnets naglar kortklippta.
- Tvätta barnets rumpa och hud runt ändtarmen med tvål och vatten varje dag.
- Sov i pyjamas.
- Byt sängkläder, underkläder och pyjamas varje dag. Tvätta i 60 grader, helst samma dag.
- Försök att dammtorka och rengöra badrum samt sovrum varje dag.
- Ta bort gosedjur som inte används, tvätta i 60 grader. Det gosedjur som används dagligen sköljs noggrant i varmt vatten vid behov.
- Om du har ett husdjur, tvätta djurets päls då ägg kan fastna i pälsen. Springmask kan dock inte smitta från människor till djur.
Behandling sker med receptfritt läkemedel mot springmask. Dessa finns i både tablett- och flytande form. Behandlingen ges som en engångsdos och upprepas efter två veckor. Barn under två år kan få läkemedel på apoteket efter muntlig rekommendation från läkare eller förskrivande sjuksköterska. Individuell bedömning görs.
- Om någon i familjen har springmask är det är viktigt att behandla alla som väger mer än 10 kg eller är över två år även om de inte visar symtom eller har besvär.
- Det går bra att dela, tugga och även krossa tabletterna om ditt barn har svårt att svälja.
- Visst läkemedel mot springmask färgar avföringen röd och kan färga av sig på kläder och sängkläder, särskilt om man delar tabletterna. Färgen försvinner från tyg vid tvätt med tvättmedel.
Det går också att bli av med springmask genom att vara ytterst noggrann med hygienen för att förhindra återinfektion hos barnet. Spädbarn behöver ofta inte behandlas just för att det är lättare för föräldrar att kontrollera att barnet inte blir återinfekterat. Se råden ovan för hur ni håller god hygien hemma vid springmask.
Behöver vi stanna hemma?
Springmask är smittsamt. Äggen som masken lägger vid ändtarmen förs lätt vidare via fingrar om barnet har kliat sig i rumpan. Maskägg kan spridas via ytor, leksaker, husdjurs päls, underkläder och sängkläder. På dessa föremål kan äggen överleva i minst ett par veckor. Äggen trivs särskilt bra i fiber med damm, så de är vanligt förekommande på sängkläder, sofftyg och dylika material.
Ett barn med springmask kan gå till förskolan oavsett om barnet har fått läkemedel eller inte. Dock har varje förskola egna rutiner och riktlinjer och det är viktigt att du berättar för personalen i skolan att ditt barn har springmask. Då är det också viktigt att ditt barn sköter sin hygien under de två veckorna mellan behandlingens första och andra dos.
Minska smittspridning i förskolan genom att:
- Se till att ditt barn har kortklippta naglar.
- Hjälpa ditt barn att tvätta händerna noggrant och byta kläder efter förskolan.
- Snarast tvätta barnets kläder i 60 grader efter ombyte.
Efter en behandling av läkemedel mot springmask dör masken, men äggen överlever. Det kan då hända att du ser nykläckta maskar mellan den första och andra dosen. De maskar som syns är inte könsmogna och lägger inga ägg. För att undvika återsmitta upprepas därför behandlingen efter två veckor, innan masken har blivit könsmogen, vilket tar minst 2 veckor.
- Behandlingen behöver inte upprepas tidigare än så i förebyggande syfte.
- Det tar vanligtvis ett till två dygn efter första dosen för maskarna att försvinna.
Vanliga frågor från föräldrar om springmask
Barn får springmask genom att få i sig något som innehåller springmaskägg i munnen. Det kan handla om att äggen finns på mat, leksaker, andra barn, eller barnets egna fingrar. Sedan mognar springmaskarna i mag-tarmkanalen och de vuxna honorna lägger sedan ägg i ändtarmsöppningen, vilket ger upphov till den karaktäristiska klådan i rumpan.
Springmaskarnas larver dör inom ett och ett halvt dygn efter behandling påbörjats. Dock dör inte äggen av behandlingen utan man måste ge en andra dos som avlägsnar larverna från de ägg som har kläckts innan de hunnit bli könsmogna och kan lägga nya ägg.
Springmasken dör av sig själv inom några veckor även utan behandling. Vid det laget är det dock mycket vanligt att den hunnit föröka sig så att cykeln sätts igång igen. Barnet återinfekteras lätt genom att stoppa fingrarna i munnen efter att tidigare ha kliat sig i rumpan där äggen sitter. Därför är det alltid bäst att behandla springmask med receptfria läkemedel och att behandla samtliga i familjen för att förhindra en rundgång i smitta. Genom att hålla mycket god hygien är det möjligt att förhindra återsmitta utan behandling. Detta kan vara lättare med spädbarn än med äldre barn.