Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Första gången med barnvakt? Så lyckas ni

Att lämna sitt barn till en barnvakt kan vara både nervöst och samtidigt en möjlighet för dig att få lite egentid som vuxen. Med lite förberedelse - och lyhördhet - kan det bli ett roligt tillfälle för er båda. 

Barnvakt oc hbarn

Första gången Längtar du efter att få klä dig i något som inte har barnmatsfläckar och gå på restaurang med vänner eller din partner? Måste du gå på kvällskurs men har ingen släkting eller annan närstående som kan hoppa in? Då är det kanske dags för att lämna ditt barn med en barnvakt för första gången.  Hur mycket man än kan vilja komma iväg kan det dock vara riktigt motigt första gången. Du kanske är orolig att ditt barn kommer vara olyckligt och övergivet eller att barnvakten inte kommer kunna hantera utmaningarna som dyker upp medan du är borta. Då kan det hjälpa att ha förberett lite innan. 

Mjukstart med barnvakt

Berit

Berit,

Barnspecialist

Ha lite extra tålamod och fyll på med mys så känns det bättre för er båda.

Om du har anlitat någon helt främmande för att ta hand om ditt barn kan det vara bra att mjukstarta det hela. Ta det ett steg i taget: 

  • 1Om det går, börja med att lämna bort barnet till någon person ni känner, såsom en släkting eller nära vän, kanske någon som också har barn. Då kan både du och ditt barn vänja er vid att någon annan tar hand om barnet. 
  • 2Låt sedan den anlitade barnvakten komma och vara med en stund när du själv också är med, som en inskolning på hemmaplan. 
  • 3Låt de första barnvaktstillfällena vara kortare, kanske bara några timmar på dagen, så att ditt barn lär känna barnvakten. Då förknippar barnet också tillfället med något roligt (och extra mycket uppmärksamhet, eftersom barnvakten inte också behöver rodda hemma). 
  • 4Sedan kan ni övergå till längre perioder, nattningar och andra sorters pass. Om möjligt, anlita samma person varje gång så kommer det snart vara en omtyckt vuxen som ditt barn litar på. 

När du kommer tillbaka från att ha varit borta kan ditt barn ha ett ökat närhetsbehov eller kanske upplevas skörare. Samma sak händer ofta på förskolan, där personal kan beskriva hur dagen gått kanonbra eller barnet varit följsamt för att sedan bryta ihop eller trotsa när man kommer hem. Ha lite extra tålamod och fyll på med mys så känns det bättre för er båda. 

💡 Råd från barnspecialisten! Lämna inte när ditt barn är distraherat och inte märker det – i längden kan barnet få svårare att ens låta dig gå in i ett annat rum eftersom risken finns att du försvinner helt. Var hellre tydlig med att du går, att ni ses snart igen och att barnvakten har ditt fulla förtroende. 

När kan man lämna barn till barnvakt? Som så mycket annat i föräldraskapet har den här frågan inget tydligt svar – men det hindrar inte andra i din närhet att tro att de sitter inne med det rätta. Här kommer du få höra alla möjliga åsikter: man ska absolut inte lämna sitt barn någon gång förrän de är 5 år, det är bäst att börja lämna dem vid sex månader så att de är vana, och så vidare. Det bästa rådet här är att känna efter vad som passar er familj. Kanske har ditt barn ett extra starkt närhetsbehov till de allra närmaste och behöver ha dig nära för trygghet, så att det inte riktigt är läge än. Kanske är du själv så nära utmattning att en paus från barnet är räddningen som gör att du kommer orka med i längden. Det är inte ovanligt att föräldrar är oroligare än barnet, så det kan också vara värt att våga testa. 

💡 Tips! Att anlita någon på personlig rekommendation känns ofta tryggare. Fråga vänner som också har småbarn, förskolepedagoger, eller på öppna förskolan om de känner någon som är fin med barn och har erfarenhet att jobba som barnvakt.

Tänk på dina egna känslor Det är lätt att fokusera på hur barn mår av att inte vara med föräldrarna eller att ty sig till andra vuxna. Med lite invänjning går detta dock ofta strålande, så länge det är en person som är lyhörd för barnets behov (och gärna lite rolig att leka med). Däremot är det många vuxna som glömmer att ta sina egna känslor på allvar. Du kanske känner dig ledsen, orolig, eller otillräcklig som förälder. Allt detta känner ditt barn av. Ditt barn lär sig att relatera till omvärlden utifrån dina reaktioner, så även här. Om du går in i tillfället och bemöter barnvakten med tillit, trygghet och glädje blir det lättare för ditt barn att tolka situationen som helt okej och till och med något roligt. Då kan ni båda få en kul stund på varsitt håll – och sedan få riktigt härliga kramar när ni ses igen.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

29 september 2023

Läs mer

barn som leker
5 roliga lekar inomhus när det är dags för skärmfri tid
Bebis som ligger på en kvinnas axel
7 sjukvårdsknep varje småbarnsförälder borde veta om
sovande bebis
Barns sömn de första åren - stora sömnguiden
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen