Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

När börjar min bebis krypa? Råd från barnspecialisterna.

Att få vara med när ens bebis lär sig att krypa kan vara lika spännande för dig som förälder som för bebisen själv. Här hittar du barnspecialisternas råd om när barn lär sig krypa och hur du kan hjälpa ditt barn på traven. 

bebis som kryper

Artikelinnehåll Att krypa ut i världen I vilken ålder börjar en bebis krypa? - Kan man lära sin bebis att krypa?

Att krypa ut i världen Tänk så mycket det finns att upptäcka i världen. Efter några månader ute i stora världen börjar din bebis troligtvis bli nyfiken på allt spännande som finns bortom din trygga famn. Då gäller det att kunna ta sig fram på något sätt.  Olika sätt som bebisar kan röra på sig:  Åla fram på magen Trycka sig bakåt Hasa sig framåt med armarna Hasa sig framåt eller bakåt med hjälp av ett ben Snurra runt på magen eller rumpan Så småningom kan bebisen luska ut att det går att stå på händer och knän och då kan krypandet bli nästa steg.  Glöm inte att barnsäkra i god tid innan din bebis börjar ta sig fram på egen hand. Här kan du läsa allt om barnsäkerhet och att barnsäkra hemma. 

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen, från krypandet till den första cykelturen.

I vilken ålder börjar en bebis krypa? Som med så mycket annat i bebisars utveckling är normalspannet stort vad gäller när bebisar börjar krypa. I grova drag sker det ungefär mellan 5-12 månader. Vanligast är att barn börjar krypa mellan 7-10 månaders ålder. Du behöver inte oroa dig om din bebis inte har börjat krypa vid en viss ålder. Tänk i stället igenom barnets beteende överlag i den här åldern. Rör sig barnet på andra sätt? Är barnet nyfiket på omvärlden och sträcker sig efter spännande föremål på ett sätt som ser stabilt ut? Använder barnet händer, ben och bål för att förflytta sig eller nå föremål? Tala med er BVC-sjuksköterska om du känner dig orolig för barnets kroppsmotorik.

🌱 Vadå krypa? En del barn skippar helt att krypa, utan att det betyder något för deras fortsatta motoriska utveckling. De kan till exempel välja att hasa sig fram tills det är dags att börja gå.

Kan man lära sin bebis att krypa? Själva motoriken listar bebisar ut på egen hand, men de kan ha nytta av lite uppmuntran längs vägen. Du kan peppa din bebis att röra på sig genom att visa upp allt spännande som finns runt omkring er.  Lägg spännande leksaker, färgglada föremål, eller dig själv precis utom räckhåll för barnet, medan barnet ligger på mage. Flytta föremålen längre bort allteftersom barnet lär sig att röra på sig.  Det är inte ovanligt att bebisar blir frustrerade när de håller på att lära sig något nytt, som att krypa. De har hunnit uppfatta att de vill kunna, men inte hur de ska göra det. Ha is i magen och lite extra tålamod i hjärtat så tar ni er snart förbi utvecklingströskeln. Du kan märka att ni får en lugn period efter att barnet har erövrat den nya färdigheten. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

14 februari 2024

Läs mer

bebisfötter går på på vuxens fötter
Full fart framåt - så stöttar du när ditt barn börjar gå
Liten pojke med låtsas-stetoskop som tar tempen på ett gosedjur
Stora BVC-guiden - allt du behöver veta
barn som petar i eluttag
Viktigt att veta om barnsäkerhet i vardagsrummet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen