Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Viktigt att veta om barnsäkerhet i vardagsrummet

En ettåring kan på nolltid riva ner krukväxter, äta smågrus i hallen och stoppa kladdiga händer i ett eluttag. Därför gäller det att som förälder vara steget före. Med de här råden har du snart barnsäkrat vardagsrummet, trappan, hallen och andra öppna ytor i hemmet. 

barn som petar i eluttag

Artikelinnehåll Barnsäkerhet i vardagsrummet och hallen - Barnsäkra möbler - Fönster och dörrar  Annat att tänka på i vardagsrummet och allmänna ytor - Trappan - Eluttag - Öppen spis/Kamin - Växter

Barnsäkerhet i vardagsrummet och hallen Många föräldrar är noga med att barnsäkra köket och badrummet men glömmer att andra utrymmen i hemmet också kan vara onödigt riskabla för en liten knodd. Vardagsrummet, hallen, trappan och andra allrum kan snabbt bli olycksplatser om man inte är försiktig. Som tur är går många olyckor att förhindra med hjälp av lite förebyggande barnsäkerhet. Dessa råd går att applicera oavsett vilket rum ni befinner er i.

I vår kostnadsfria kurs om barnsäkerhet får du lära dig allt om hur du barnsäkrar i hemmets alla hörn, inklusive trädgården och bilen, samt konkreta råd om hur du hanterar de vanligaste skadorna.

Barnsäkra möbler Alla stora möbler - inklusive TV och väggspeglar - bör förankras i väggen. En TV som inte är väggmonterad bör helst stå på en högre bänk så att barnet inte kommer åt den.  Soffbord och andra möbler med vassa hörn bör ha hörnskydd som gör kanterna mjukare. Hörnskydd är enkla att sätta på och går sedan att ta bort när ni inte behöver dem längre. Ta bort tunga eller ömtåliga föremål från soffbordet eller andra ytor som barnet kan nå.    Kontrollera att soffbord och andra möbler som står på marken står stadigt och inte går att välta omkull. Barn drar sig gärna upp till stående eller lutar sig mot möbler när de lär sig gå och då gäller det att stödet håller för trycket. 

⚠️Tänk på! Soffan är svår att barnsäkra, så där är det du som är barnets bästa skydd. Lämna aldrig ditt barn i soffan. Det går osannolikt snabbt för barn att rulla runt och ramla ner på golvet – ett högt fall för en liten kropp som ofta landar med huvudet först. 

Barnsäkerhet: fönster och dörrar  Sätt barnspärrar på samtliga fönster och balkong- och altandörrar så att barnet inte kan klättra ut.  Ha för vana att låsa ytterdörren.  Överväg att sätta klämskydd i dörrarna. Det finns enklare varianter som helt enkelt agerar som ett stopp innan dörren stängs igen, men som kan flyttas när man vill stänga dörren.  Bind upp persiennsnören så att barnet inte kan få dem om halsen. Undvik persiennsnören som är i en ögla.  Kontrollera att gardinstänger och -skenor sitter fast ordentligt så att barnet inte kan dra ner dem.  Enklast är att undvika långa gardiner under småbarnsåren. Då blir det svårare för barnet att dra i dem. 

Annat att tänka på i vardagsrummet och allmänna ytor I hallen är det vanligt att man har bråttom in och ut eller släpper allt av gammal vana. Städa undan grus och småsten med jämna mellanrum som barnet annars gärna smakar på. Undvik att lämna din egen väska i hallen, där det kan finnas småprylar och värktabletter som lätt hamnar i barnets mun i utforskande syften. Häng undan jackan också, eller töm fickorna.

Trappan Om ni har trappa till olika våningsplan, sätt en barngrind både uppe och nere, så att barnet inte riskerar att ramla i trappan.

Eluttag Oj, så spännande det är med eluttag för barn, och så lockande att stoppa fingrarna i de där små hålen. Undvik risken för elstötar genom att stoppa petskydd i samtliga eluttag i hemmet. Kontrollera också att lösa sladdar på golvet inte är trasiga. Fäst dem sedan längs väggen. 

Öppen Spis/Kamin En öppen spis eller en het kamin kan bli mycket farlig, både för nyfikna barn och för barn som precis lärt sig gå och inte har kontroll på vart fötterna tar vägen. Lämna aldrig barn utan uppsyn i ett rum med en brasa och använd särskilt skyddsgaller så att barnet inte kommer åt och bränner sig. 

Växter Något som är lätt att glömma är att vanliga krukväxter kan vara farliga för barn.  Undvik att ha giftiga växter hemma, eftersom barn gärna stoppar allt i munnen Ställ alla blommor och krukor utom räckhåll Undvik att ha stora krukor på golvet som går att tippa Tänk på att vissa växter som inte är giftiga ändå kan lukta stark och reta små barns luftvägar Här hittar du fler råd om hur du barnsäkrar hemmet. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

11 oktober 2023

Läs mer

liten pojke vid öppen diskmaskin
Akta fingrarna – allt om barnsäkerhet i köket
Babyskydd och bilbarnstol - allt om barnsäkerhet i bilen 
Barn som leker i sovrum
Barnsäkra sovrummet: checklistan
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen