Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Babyskydd och bilbarnstol - allt om barnsäkerhet i bilen 

Barns kroppar är små, och bilars säkerhetssystem är utformade för kroppar som är stora. Därför finns babyskydd och bilbarnstolar som skyddar. Genom att följa dessa viktiga riktlinjer sitter ni alla säkert i bilen. 

Artikelinnehåll Barnsäkerhet i bilen - Lämna aldrig ditt barn i bilen - Ingen mat i bilen  Babyskydd, bilbarnstol och bältesstolar - vad gäller? - Babyskydd, 0-12 mån - Bilbarnstol, 0-4 år - Bältesstol/bälteskudde, 4+ år

Barnsäkerhet i bilen Vid det här laget vet de flesta att bilolyckor är farliga och att säkerhetsbälten räddar liv. När det gäller barnsäkerhet i bilen finns det dock ännu fler faktorer att tänka på. Det kan kännas läskigt i början, som när man först åker hem med bebisen från BB, men med några enkla riktlinjer sitter ni snart säkert hela familjen. Lämna aldrig ditt barn i bilen Ibland känns det lockande att lämna barnet i bilen medan man snabbt hoppar ut och gör ett ärende eller springer in i affären. Ett sovande barn vill man inte gärna flytta på. Det blir dock snabbt farligt hett i en stående bil, även på molniga dagar. Säg att det är lunchtid, sol och 22 grader utomhus: då kan det bli upp mot 85 grader i bilen. Lämna därför aldrig ett barn i bilen.

Ingen mat i bilen Det kan vara lockande att låta barnet äta lite medan man kör. Risken för att barnet sätter i halsen, särskilt vid ett gupp eller en snabb inbromsning, går dock inte att bortse från. Det blir också svårt för dig att snabbt ingripa om något händer. Vänta med mellis tills ni kommer fram eller tills ni kan ta paus på en fin rastplats i stället.

✨ Kurs i HLR för barn Lär dig hjärt- och lungräddning på bebisar och barn i vår digitala och kostnadsfria kurs.

Babyskydd, bilbarnstol och bältesstolar - vad gäller? Säkerhetsbälten i bilar är inte anpassade för små kroppar. Därför behövs någon sorts bilbarnstol, ända tills barnet når en längd på 135 cm. Typen ändras utifrån barnets längd och vikt. Det finns många olika modeller av varje variant, så kolla upp vilka modeller som passar just din bil. Babyskydd, 0-9 mån Babyskydd är ditt barns första bilbarnsstol och används från det att barnet är nyfött. Babyskyddet passar för riktigt små barn och en del går att lyfta ur och klicka fast direkt i barnvagnen. Detta är extra smidigt om barnet har somnat i bilen. I babyskyddet sitter barnet bakåtvänt i bilen, antingen i framsätet eller i baksätet, och spänns fast med hjälp av interna bälten i stolen. Vad gäller ålder kan babyskyddet oftast användas upp till ungefär 6-9 månaders ålder. Eftersom babyskydd kommer i olika varianter anges ofta en maxlängd som indikerar när barnet är för långt för att sitta i babyskyddet. Det brukar stå på själva babyskyddet. Viktigast är att barnet själv kan hålla upp huvudet utan stöd.

bakvänd bilbarnstol

Bilbarnstol, 0-4 år Efter babyskyddet är det dags för barnet att sitta i en bilbarnstol. Nationella trafiksäkerhetsförbundet, NTF, rekommenderar att barn sitter i bakåtvänd bilbarnstol till minst 4-5 års ålder. Att barnet sitter bakvänt utgör en mycket mindre risk för skada vid en kollision än om barnet sitter framåtvänt. NTF avråder från att använda så kallade kombistolar som går att vända från bakåtvänd till framåtvänd. För bilbarnstolar handlar det alltså mindre om ålder och mer om storlek när det är dags att byta till en ny sorts stol. När en tredjedel av barnets huvud sticker upp ovanför kanten har barnet vuxit ur den bakåtvända bilbarnstolen. Varje modell har också en rekommenderad vikt- och längdgräns, som bör stå på stolen eller i bruksanvisningen.

Bältesstol/bälteskudde, 4+ år Den sista sortens skydd är en bältesstol eller bälteskudde. Den lyfter helt enkelt upp barnet så att trepunktsbältet sitter korrekt för bäst skydd. Viktigt att tänka på med bältesstol/bälteskudde:  Används först när barnet vuxit ur sin bakåtvända bilbarnstol Bör ej användas innan 4 års ålder Kontrollera att bältet sitter korrekt över axel och ben, samt under stolens ”horn” Bältesstol/-kudde behöver inte monteras, även om vissa modeller har den möjligheten. Fortsätt använd denna tills barnet är minst 135 cm och 10-12 år, eftersom kroppens höftkammar inte är hårda och kantiga nog innan dess för att klara en kollision utan extra stöd. Barn under 140 cm ska inte sitta på en plats med aktiv krockkudde.

Obs! Oavsett ålder och typ av bilbarnstol, stäng alltid av krockkudden så länge barnet sitter bakåtvänt. Sidokrockkudde och sidokrockgardin utgör ingen fara för barnet i bakåtvänd bilbarnstol

Vanliga frågor om barnsäkerhet i bilen Hur länge måste man ha barnstol i bilen? Någon form av bilbarnstol ska man ha tills barnet är 135 cm långt, eller ungefär 10-12 år. Bakåtvänd bilbarnstol gäller till 4-5 års ålder. När ska barn sitta framåtvända i bilen? Barn ska sitta bakåtvända så länge som möjligt, till minst 4-5 år. När de vuxit ur sin bakåtvända bilbarnstol och kan sitta på bältesstol eller bälteskudde kan de sitta framåtvända.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

21 september 2023

Läs mer

mamma och barn sitter i fönster
Barnsäkerhet - att barnsäkra hemmet
Barn som sopar i trädgården
5 tips på hur du barnsäkrar trädgården och uteplatsen
Lite bebis som håller om finger på vuxen
Så här fungerar hjärt- och lungräddning för barn
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen