Barnsäkra sovrummet: checklistan

För att alla ska sova tryggt gäller det att man har barnsäkrat sovrummet. Det gäller både små spädbarn och äldre barn som har blivit nyfikna klätterapor. Genom att tänka på barnsäkerhet kan man minska risken för olyckor och skador i sovrummet. 

Barn som leker i sovrum

Artikelinnehåll Barnsäkerhet i sovrummet - Sängen - Nattduksbordet - Fönster Säkerhetsråd som gäller för alla rum 

Barnsäkerhet i sovrummet Sovrummet är en mysig plats för vila, så där kan väl inte barn råka illa ut? Tyvärr finns det mycket i sovrummet som kan vara riskabelt, särskilt om ett barn är uppe och vandrar på natten eller när föräldrarna är på vift.  Många olyckor går dock att förebygga genom att barnsäkra sovrummet. En del bör man tänka på redan första dagen hemma från BB, för andra gäller det att hålla jämna steg med barnets utveckling. 

Barnsäkra sängen Barn under tre månader sover säkrast i egen säng, utan tjocka täcken. Detta minskar risken för plötslig spädbarnsdöd. Här kan du läsa mer om den tryggaste sovplatsen för din bebis. När barnet är lite äldre och kan ta sig ur sängen på egen hand kan du behöva sätta barngrind i dörren så att inte barnet ger sig ut på egna äventyr när du sover.  Två andra råd

  • 1Lämna aldrig barnet i din egen säng utan uppsyn. Fallolyckor från hög höjd är den vanligaste olyckan bland små barn och kan ske snabbt. Detta gäller även om du har babynest och när barnet är nyfött. Ibland kan de sprattla till så pass att de lyckas förflytta sig. 
  • 2Vad gäller barnets spjälsäng är det viktigt att ha den på rätt nivå. När barnet kan sätta sig upp i spjälsängen, ställa sig på alla fyra eller dra sig upp till stående är det dags att sänka ner sängen.

Nattduksbord - tre åtgärder

  • 1Smycken och andra småprylar bör inte ligga löst på nattduksbordet, eftersom barnet kan stoppa dem i munnen och sätta i halsen. 
  • 2Låt inte dricksglas stå på nattduksbordet, eftersom barnet lätt kan dra ner det och skada sig på glasskärvorna. 
  • 3Var noga med att ditt barn inte kan nå varma glödlampor, vare sig de står på nattduksbordet eller sitter på väggen. 

Fönster - fyra råd

  • 1Sätt säkerhetsspärrar på fönster så att barnet inte själv kan öppna dem.
  • 2Knyt upp persiennsnören högt upp så att barnet inte kan få dem om halsen. 
  • 3Kontrollera att gardinstänger och skenor sitter ordentligt så att barnet inte kan dra ner dem. 
  • 4Under småbarnsåren kan det vara värt att inte ha långa gardiner alls.

✨ Digital och kostnadsfri kurs i barnsäkerhet I Knodds kurs om barnsäkerhet får du lära dig allt om hur du barnsäkrar i hemmets alla hörn. Kursen leds av vår barnspecialist Jenny och finns gratis i appen.  

Säkerhetsråd som gäller för alla rum Förankra skåp och annan inredning som kan välta Ta bort tunga föremål som lampor och krukor som också kan välta över barnet Finns det balkongdörr eller altandörr så behöver dessa ha barnsäkerhetsspärrar Lösa sladdar bör fästas mot väggen; petskydd i samtliga uttag Undvik att ha giftiga växter hemma som barnet kan stoppa i munnen Här hittar du fler råd om hur du barnsäkrar hemmet. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

21 september 2023

Läs mer

barn som leker med klossar
Så stöttar du ditt barns motorik (0-5 år)
Sovande bebis
Sömnschema - hur mycket sömn behöver just ditt barn?
barn med rosiga kinder som sitter i knä på mamma
1177, vårdcentral eller digital vård - var söker jag vård?
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen