Plötslig spädbarnsdöd - förebyggande råd för att minska risken

Plötslig spädbarnsdöd är mycket ovanligt och i Sverige förekommer färre fall nu än på 50 år. Trots det är det inte konstigt att vara orolig som förälder. Det finns dock flera enkla förebyggande åtgärder du kan implementera för att göra risken så liten som möjligt. 

bebisfötter

D-vitaminet hjälper kroppen att ta upp kalcium, vilket stärker skelettet och tänderna. Svår brist på D-vitamin under uppväxten kan leda till att barn får “mjukare” skelett som blir deformerat, men det är ovanligt i Sverige idag. D-vitamin hjälper också kroppens slemhinnor att bekämpa bakterier och virus på ett bra sätt och är därmed en viktig del i vårt immunförsvar.

Vi får bland annat i oss D-vitamin genom kosten. Vissa livsmedel innehåller D-vitamin naturligt, medan andra berikas med vitaminet. All mjölk, fil, yoghurt och motsvarande vegetabiliska produkter med fetthalt upp till tre procent måste berikas med D-vitamin i Sverige. Mängden D-vitamin ditt barn får i sig kan variera olika dagar beroende på vad ni äter. Detta är helt okej och jämnar ut sig över tid. 


Mat som innehåller mycket D-vitamin inkluderar:

  • Ägg och kött
  • Fet fisk som lax, sill och makrill
  • Svamp som kantareller och karljohansvamp
  • Oljor, smörgåsfetter och flytande matfetter som är berikade med D-vitamin
  • Mejeriprodukter som mjölk, växtdrycker, fil och yoghurt är berikade med D-vitamin


Ytterligare ett sätt som både barn och vuxna får D-vitamin genom är att kroppen exponeras för solljus. Den här metoden är mer effektiv än genom kosten, men den kräver att solljuset är starkt nog. I Sverige handlar det därför om sommarhalvåret och särskilt perioden juni-juli, medan ljuset under vinterhalvåret inte räcker till. Däremot behövs inte särskilt långvarig solexponering. Under sommaren räcker det med en kvart några gånger i veckan.

Särskilda rekommendationer för barn under 2 år

Det finns viss risk att barn under två år får i sig för lite D-vitamin. För äldre barn och vuxna kan exempelvis det förråd av D-vitamin som skapats under sommaren räcka hela vintern när ljuset är för svagt. Eftersom små barn däremot rekommenderas att skyddas från starkt solljus och ofta har täckande kläder även på sommaren har de inte möjlighet att skapa lika mycket D-vitamin själva. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att man ger bebisar och barn under två år D-droppar, det vill säga D-vitamin i droppform. Detta gäller alla barn under två år men kan även vara lämpligt för äldre barn. Du kan läsa mer om solråd för småbarn här.

Lär dig mer om ditt barns utveckling och vad som är viktigt att tänka på i olika åldrar i Knodd-appen.

Andra rekommendationer om D-vitamin för barn

För äldre barn räcker det oftast att äta en bra och varierad kost, men i vissa fall kan även de behöva tillskott av D-vitamin. Detta gäller exempelvis:

  • Om ditt barn är över två år och inte äter någon fisk.
  • Om ditt barn inte regelbundet äter livsmedel som är berikade med D-vitamin. 
  • Om ditt barn bär kläder som täcker stora delar av kroppen året runt, även på sommaren.


Barn med mörkare hudfärg behöver lite mer tid i solen än barn med ljus hudfärg för att bilda samma mängd D-vitamin. Det handlar dock inte om avsevärt mycket mer tid. Så länge ditt barn är ute 15-20 minuter några gånger i veckan under sommaren, med armar, ben och ansikte som inte är täckt, räcker det långt.


Ditt barn kan inte få i sig för mycket D-vitamin genom kost och solljus, men väl genom kosttillskott, så det är viktigt att inte ge kosttillskott innehållande D-vitamin om ditt barn samtidigt tar D-droppar. Om du är osäker på om ditt barn behöver D-droppar är det bättre att låta bli. Du kan också alltid rådfråga din BVC-sköterska.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

10 mars 2023

Läs mer

Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
Viktiga råd om RS-virusinfektion från barnspecialisterna
Sovplats - Var och hur sover bebisen tryggast?
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen