Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

1177, vårdcentral eller digital vård - var söker jag vård?

När ditt barn är sjukt kan det vara svårt att veta var du ska söka vård. Den här artikeln förklarar vad som erbjuds av 1177, vårdcentral och digitala vårdgivare såsom Kry, Doktor.se och Knodd - och när det är bäst att uppsöka de olika. 

barn med rosiga kinder som sitter i knä på mamma

Gå direkt till: Vad gör en vårdcentral och barnavårdscentral? Vad gör en digital vårdgivare? När ska jag ringa 1177? Några exempel på hur du kan söka vård i olika situationer

Vad gör en vårdcentral och barnavårdscentral? Vårdcentralen är grunden i ditt barns sjukvård och hälsovård. Sjuksköterskan på er BVC kommer att hantera de flesta av era vardagliga hälsoundersökningar och vaccinationer, från födseln tills dess att barnet börjar i förskoleklass. Däremot ska ni inte vända er till BVC om barnet är sjukt eller har en infektion. Då ska du istället uppsöka vanliga vårdcentralen. Till vårdcentralen kan du vända dig under dagtid på vardagar om ditt barn har feber, mår dåligt, eller har symtom som inte är akuta. Sjukvårdspersonalen på vårdcentralen kan också remittera vidare om ditt barn behöver specialistvård.  Digitala vårdaktörer kan hjälpa dig med många av de ärenden som hanteras på vårdcentral. Hit kan du med fördel vända dig om det är utanför ordinarie öppettider på vårdcentralen, om du har lång resväg och det är mer praktiskt, eller om du och ditt barn mår bättre av att slippa åka in. 

Vad gör en digital vårdgivare? Digitala vårdgivare, såsom Knodd, Kry och Min Doktor, erbjuder sjukvård via app eller webb så att du inte fysiskt behöver åka in till en vårdmottagning. Vissa regioner erbjuder även denna hjälp genom appar som Alltid öppet, Närhälsan online, Min vård, Mitt vårdmöte och Bra liv nära. De kan hjälpa till med många ärenden som en vårdcentral hanterar. Genom videosamtal kan du som patient visa upp eventuella synliga symtom och vårdgivaren får möjlighet att bedöma bland annat allmäntillstånd och andningsbesvär. I de fall där en fysisk undersökning krävs kan de hjälpa dig komma i kontakt med rätt vårdgivare.  Digitala vårdgivare erbjuder också:  Recept för läkemedel om du behöver det Längre öppettider än vanliga vårdcentraler Generellt kortare väntetider än vårdcentraler, i de flesta fall Medan Kry och Min Doktor m.fl erbjuder vård för alla åldrar är Knodd den enda digitala vårdgivaren som fokuserar helt på digital barnsjukvård. Hos oss träffar du därför alltid vårdpersonal med lång erfarenhet av barnsjukvård när du söker råd eller bedömning. Som med alla besök på vårdcentral är digitala vårdbesök kostnadsfria för barn under 6 år. 

Vårdappen för småbarnsföräldrar Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor. Få hjälp med bedömning, diagnos och behandling, var du än befinner dig. Kostnadsfritt och inom minuter.

Bebishand

När ska jag ringa 1177? Vårdguiden 1177 erbjuder sjukvårdsrådgivning av alla slag över telefon. Hit kan du vända dig med frågor om hela familjens hälsa, huruvida ni behöver uppsöka sjukvård och för att få råd för egenvård. När du ringer 1177 får du prata med en sjuksköterska.  Eftersom sjukvårdsrådgivningen genom 1177 ska kunna hjälpa alla åldrar är sjuksköterskan oftast inte specialiserad på barnsjukvård. Du kan ändå ringa dem när du har frågor om ditt barn och läget inte är akut. Du kan också ringa hit för att få råd om huruvida ni behöver uppsöka fysisk vård, det vill säga att åka in till vårdcentral eller akutmottagning. 1177 kan bara ge råd och vägledning och kan inte ställa diagnoser eller skriva ut recept. Däremot kan du logga in på 1177:s hemsida och därigenom kontakta en vårdcentral eller annan mottagning för att förnya recept.  Om ditt barn har varit med om en allvarlig olycka, har förlorat medvetandet, eller inte går att få kontakt med ska du ringa 112 och omedelbart åka till akutmottagning.

Några exempel på hur du kan söka vård i olika situationer Du har en 2-åring med utslag som du är orolig över och det är en lördag kl. 15: Kontakta oss på Knodd så kan våra barnexperter göra en bedömning, ge råd om behandling och skriva ut recept vid behov. Du kan också vända dig till en jourcentral.  Din bebis har hög feber över 39 grader och klockan är 22: åk direkt till barnakuten.  Din 5-åring har förkylningssymtom, blivit kinkig och har ont i örat. Du är hemma och vabbar på en vardag. Då kan du välja att åka till vårdcentralen eller kontakta oss på Knodd, så kan vi snabbt hjälpa dig med bedömning och ge råd om behandling. Du kan också ringa till 1177 och få rådgivning. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

31 augusti 2023
Barnsjuksköterska i mobilen