Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Utslag hos barn - Knodds stora guide med bilder

Utslag eller prickar kan dyka upp och försvinna på olika delar av kroppen. De varierar i storlek från små till stora former och kan vara få eller många. Det kan vara svårt att bedöma orsaken till utslagen, men hos barn beror de ofta på virusinfektioner. Lär dig skilja på olika utslag hos barn med hjälp av vår bildguide. 

barn med utslag på kroppen

Om utslag hos barn Alla barn får någon gång prickar, utslag eller andra hudförändringar. Utslag kan bero på flera olika saker, men ofta är det ett av flera symtom på ett virus i kroppen. Det kan också bero på bakterier, insektsbett eller allergi. Vissa utslag behöver behandling för att försvinna, men de flesta läker av sig själva. I vår bildguide för utslag har vi samlat både vanliga och mindre vanliga utslag hos barn i olika åldrar. Om du är orolig över ditt barns utslag kan du alltid vända dig till våra barnspecialister för bedömning.

🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.

Knodds bildguide - vanligaste utslagen hos barn Utslag orsakade av virus, bakterier och infektioner Bältros Femte sjukan Herpes/Munsår Höstblåsor Medaljongsjuka Mässling Ringorm Röda hund Scharlakansfeber Svinkoppor Tredagarsfeber Vattkoppor Utslag orsakade av eksem, allergier och insektsbett Atopiskt eksem Blöjutslag/eksem Fästingbett Geting- och bistick Mygg- och knottbett Nässelutslag Skabb Skorv Övriga utslag Födelsemärke/leverfläck Mollusker Psoriasis Torsk Vårtor Värmeutslag

Utslag orsakade av virus, bakterier och infektioner

Bältros Bältros är en sjukdom som är ovanlig hos i övrigt friska barn. Bältros orsakas av samma virus som vattkoppor och drabbar endast de som redan har haft vattkoppor. De främsta symtomen är stickande smärta i huden som sedan leder till blåsor. Det kan också leda till feber, huvudvärk och yrsel. Bältros läker av sig självt, men besvären kan lindras. Läs mer om bältros.

bältros visar sig genom blåsor på huden

Bältros visar sig genom blåsor på huden. Bildkälla: brownskinmatters.com.

Femte sjukan (Erythema infectiosum) Oftast är det barn i skolåldern som drabbas av femte sjukan. Det börjar med att barn får rodnad på kinderna som efter några dagar kan sprida sig från ansiktet till kroppen. Dessa utslag sitter oftast på utsidan av armar och ben. Ibland kan områdena även klia, oftast i ansiktet och under fötterna. Barn brukar få feber och känna sig hängiga. I de fall barnet mår bra behövs ingen behandling. Läs mer om femte sjukan.

rodnad på barns kinder
utslag på barns arm

Femte sjukan visar sig genom rodnader på kinderna och utslag på resten av kroppen. Bildkälla: © DermNet New Zealand.

Herpes/Munsår Vanliga symtom för herpes är munsår och blåsor runt munnen eller på andra delar av huden. Munsår läker ofta av sig själva men kan behandlas för att påskynda läkningen. Blåsorna orsakas av ett virus och det är vanligt att små barn smittas genom saliv från föräldrar eller andra i sin närhet. Läs mer om herpes/munsår.

mun med herpesutbrott

Herpes visar sig genom blåsor runt munnen eller på andra delar av huden.

Höstblåsor Höstblåsor kännetecknas av blåsor som oftast sitter i och runt munnen samt på händer och fotsulor. De flesta barn med sjukdomen får dålig aptit och feber och känner sig hängiga. Därefter dyker blåsorna upp, ofta i samband med halsont. Höstblåsor brukar försvinna av sig själva efter någon vecka. Läs mer om höstblåsor.

händer med höstblåsor

Höstblåsor visar sig genom blåsor på händer, fötter samt i och runt munnen.

Medaljongsjuka (Pityriasis rosea) Medaljongsjuka är en vanlig hudsjukdom hos barn. Sjukdomen visar sig först genom ett utslag på kroppen, en så kallad primärmedaljong. Efter några dagar tillkommer fler små utslag i närheten av primärmedlajongen. Utslagen är rödrosa till utseendet och börjar fjälla efter ett tag. De kan även börja klia, särskilt om barnet är torr i huden. Den kan därför vara bra att smörja med mjukgörande kräm samt vara sparsam med tvål och vatten. Utslagen läker av sig själva och är inget som behöver behandlas. 

överkropp med utslag från medaljongsjuka

Medaljongsjuka visar sig genom rödrosa utslag i olika storlekar som efter ett tag börjar fjälla. Bildkälla: brownskinmatters.com.

Mässling Alla barn i Sverige erbjuds vaccin mot mässling och därför är det en ovanlig sjukdom, men under senare år har den börjat dyka upp igen. Mässling börjar ofta med feber som sjunker och stiger, därefter dyker utslagen upp i huden. Sjukdomen brukar försvinna efter någon vecka. Läs mer om mässling.

överkropp med utslag från mässling

Mässling kännetecknas genom feber samt små röda utslag över en stor del av kroppen.

Ringorm Ringorm beror på en svampinfektion i huden. Oftast visas symtomen för smittan efter några dagar till två veckor. Då får kroppen kliande, små eller stora utslag som efter ett tag får ett ringformat utseende. Infektionen smittar vid hudkontakt med någon annan smittad person eller via husdjur. Läs mer om ringorm. 

arm och överkropp med ringformade utslag

Ringorm visar sig genom utslag som tillslut får en ringform. Bildkälla: brownskinmatters.com.

Röda hund (Rubella) I Sverige erbjuds alla barn vaccin mot röda hund vilket gör att sjukdomen är väldigt ovanlig. Röda hund kännetecknas av utslag och ibland feber och ledvärk. Sök genast vård vid misstanke om röda hund eftersom sjukdomen är smittsam. Röda hund lyder under smittskyddslagen, vilket innebär att barn som misstänks ha drabbats av röda hund inte bör sitta i ett väntrum med andra patienter för att minska smittorisken. Läs mer om röda hund.

utslag från röda hund
utslag från röda hund

Röda hund kännetecknas av röda utslag över en större del av kroppen. Bildkälla © DermNet New Zealand.

Scharlakansfeber Scharlakansfeber är en mycket smittsam sjukdom som främst drabbar barn i åldern 5-15 år. Barnet får feber, svullna lymfkörtlar, ont i huvud, mage och hals samt knottriga utslag på kroppen. Tungan blir glänsande röd med små upphöjningar, så kallad smultrontunga. Scharlakansfeber behandlas vanligtvis med antibiotika, vilket gör att infektionen går över på några dagar. Läs mer om scharlakansfeber.

smultrontunga

Utmärkande för scharlakansfeber är smultrontunga. Tungan blir glänsande röd med små upphöjningar. Bildkälla: brownskinmatters.com.

Svinkoppor Svinkoppor börjar vanligen som en eller flera små prickar, utslag eller små sår. Dessa befinner sig ofta runt mun eller näsa, men kan även uppkomma på andra ställen på kroppen såsom på händer eller bål. Svinkopporna orsakas av en infektion i huden som uppstår då bakterier tränger in i sår i huden och ger upphov till en inflammation. Läs mer om svinkoppor.

mun med utslag från svinkoppor

Svinkoppor visar sig genom utslag som spricker och bildar gulaktiga krustor. Bildkälla: brownskinmatters.com.

Tredagarsfeber De flesta barn får tredagarsfeber någon gång i livet. Det är en ofarlig sjukdom som ofta börjar med hög feber utan att man finner någon speciell orsak. Efter tre dagar brukar febern gå ner, och det dyker upp små ljusröda utslag över hela kroppen. Vanligen tillfrisknar barn efter en vecka. Läs mer om tredagarsfeber.

små röda utslag på barns rygg

Tredagarsfeber kännetecknas av små ljusröda utslag över hela kroppen som dyker upp efter efter tre dagars feber.

Vattkoppor Nästan alla barn får vattkoppor, en mycket smittsam sjukdom som ofta börjar med feber, huvudvärk och trötthet. Efter några dagar dyker röda utslag, eller vattkoppor, upp i huden som får barnet att klia mycket, ofta på de utsatta områdena. Oftast läker vattkoppor av sig själva, men är klådan besvärlig kan klådstillande läkemedel på recept skrivas ut. Läs mer om vattkoppor.

vattkoppor på överkroppen på ett barn

Vattkoppor visar sig genom röda prickar eller knottror. Bildkälla: brownskinmatters.com.

✨ Vill du lära dig mer om barns hud? I vår barnavårdskurs ägnar vi ett helt kapitel åt just det. Gå kursen kostnadsfritt, direkt i appen!

Utslag orsakade av eksem, allergier och insektsbett

Atopiskt eksem Torr hud, klåda och inflammerad hud är vanliga symtom på atopiskt eksem. Eksemet kan vara både mildare eller svårare i perioder men brukar generellt bli värre under vintern. De flesta sjukdomsfallen utvecklas redan innan ettårsåldern, och eftersom 80-90% av fallen utvecklas hos barn före skolåldern kallas sjukdomen också för barneksem. I regel växer de flesta barn ifrån atopiskt eksem när de är mellan 7-11 år. Men huden fortsätter ändå vara känslig hos många, och runt 25% utvecklar sedan handeksem i vuxen ålder. Läs mer om atopiskt eksem. 

Atopiskt eksem visar sig genom torr och inflammerad hud

Atopiskt eksem visar sig genom torr och inflammerad hud. Bildkälla: brownskinmatters.com.

Blöjutslag/eksem Blöjutslag är röda hudfläckar under blöjan som kan vara lindriga, men som snabbt kan förvärras av en blöt blöja. Ibland kan utslagen bli öppna, vätskande sår. Oftast försvinner utslagen om du tvättar och torkar stjärten, men går de inte över behöver du söka vård för ditt barn. Läs mer om blöjutslag.

Bebis med röda blöjutslag

Blöjutslag visar sig genom röda hudfläckar under blöjan.

Fästingbett De vanligaste sjukdomarna som fästingar sprider i Sverige är borrelia (Lyme borrelios) och fästingburen hjärnhinneinflammation (TBE). Borrelia orsakas av bakterier, och ger ofta upphov till en ringformad ljusröd eller blåröd rodnad. Borrelia kan även påverka nervsystemet, så kallad neuroborrelios, med symtom som huvudvärk, en mungipa som hänger ner, trötthet, feber och illamående. Virussjukdomen TBE kan också orsaka feber, muskel- och huvudvärk och trötthet, men även ljuskänslighet. Läs mer om borrelia och TBE. 

Borrelia visar sig genom en ringformad rodnad runt fästingbettet, ofta större än en 5-krona

Borrelia visar sig genom en ringformad rodnad runt fästingbettet, ofta större än en 5-krona. Bildkälla: brownskinmatters.com.

Geting- och bistick Geting- och bistick kan ge upphov till rodnad och svullnad och kan göra mycket ont. Vissa barn kan få svåra allergiska reaktioner, särskilt mot bistick, så det är viktigt att noga observera barnets tillstånd efter ett stick. Symtom på allergiska reaktioner inkluderar att barnet får svårt att andas och att blodtrycket sjunker, men det är ovanligt. Läs mer om geting- och bistick.

getingstick

Geting- och bistick visar sig genom rodnad och svullnad vid sticket.

Mygg- och knottbett Mygg- och knottbett är inte farliga men kliar ofta, och knottbett kan dessutom göra ont. Insektsbett syns ofta genom att en svullnad eller rodnad uppstår vid området. Klådan går över av sig själv på någon dag men kan vara besvärlig. Om barnet kliar på insektsbettet kan det bli värre och området kan även bli infekterat. Läs mer om mygg- och knottbett.

myggbett

Mygg- och knottbett visar sig genom rodnad och svullnad vid bettet. Bildkälla: brownskinmatters.com.

Nässelutslag Klåda är första tecknet på nässelutslag. Det börjar klia intensivt och därefter uppstår en brinnande känsla. Utslagen träder fram upphöjda och är ljusröda eller har samma färg som huden, och är oftast blekare i mitten. Hos spädbarn fram till skolåldern är det vanligt förekommande med allergiska nässelutslag orsakade av mjölk-, ägg- eller nötallergi. Läs mer om nässelutslag.

nässelutslag på barns ben

Nässelutslag visar sig som upphöjda och ljusröda, eller hudfärgade, utslag. Bildkälla: brownskinmatters.com.

Skabb Skabb är en smittsam åkomma hos barn och vuxna som orsakas av ett kvalster. Skabbdjuret tar sig in under huden och gör att det kliar på kroppen. Det är viktigt att söka vård för att bekräfta skabb och behandla alla i familjen. Skabb behandlas med flytande läkemedel som smörjs in på kroppen. Läs mer om skabb. 

skabb på ett barns hand

Skabb kan visa sig genom ljusa, smala streck på huden, främst på händer och fotsulor.

Skorv Skorv, även kallat mjölkskorv, arp eller gnejs (beroende på var i landet man bor), är ett vanligt tillstånd hos bebisar. Det kan ses som en vit, gulbrun beläggning i hårbotten, med feta mjäll eller flagor. Det förekommer främst hos spädbarn men även hos äldre barn. Skorv besvärar inte barnet och går tids nog över av sig självt. Det är lätt att behandla genom att smörja in hårbotten med vitt vaselin eller barnolja som man låter sitta i över natten. Nästa morgon kan du sedan kamma bort skorven med en tät kam eller massera bort det med en frottéhandduk. Läs mer om skorv. 

skorv på bebis huvud

Skorv visar sig som torr hud i hårbotten

🌡️ Hjälp vid utslag Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0kr.

Övriga utslag

Födelsemärke/leverfläck Födelsemärken är mörka fläckar på huden som kan uppstå var som helst på kroppen. De kan orsakas av pigmentansamlingar eller blodkärl under huden, och vissa består hela livet medan andra försvinner efter några år. Födelsemärken och leverfläckar är oftast ofarliga, men om de börjar förändras i sitt utseende kan de behöva undersökas och ibland tas bort. Läs mer om födelsemärken/leverfläckar. 

födelsemärken på rygg

Födelsemärken och leverfläckar visar sig som mörka fläckar och kan uppstå var som helst på kroppen.

Mollusker Mollusker är en ofarlig sjukdom som orsakas av ett virus. De ser ut som knottror i huden och har olika färger beroende på hudfärgen. Oftast behövs ingen behandling och sjukdomen försvinner av sig själv. Det kan dock ta månader till år innan molluskerna läker. Läs mer om mollusker. 

mollusker på barns mage

Mollusker visar sig genom små upphöjda knottror. Bildkälla: brownskinmatters.com.

Psoriasis Psoriasis är en kronisk hudsjukdom i flera olika former som främst utmärks genom kliande, förhårdnade utslag på kroppen som ibland kan misstas för eksem. Sjukdomen kommer ofta i skov. Psoriasis smittar inte och går heller inte att bota, men besvären behandlas med mjukgörande krämer och olika salvor i samråd med läkare. Läs mer om psoriasis. 

psoriasis på arm

Psoriasis visar sig genom kliande utslag och hudförhårdnader på kroppen, främst på armbågar, knän, nedre rygg och i hårbotten.

Torsk Torsk är en svampinfektion som är vanligast hos bebisar under ett år. Det visar sig genom en vitaktig hinna eller vita fläckar i munnen. Oftast går det över av sig självt inom några veckor, men vid svårare infektion eller om den överförs till ammande förälder finns det läkemedel att behandla med. Läs mer om torsk. 

torsk på bebis tunga

Torsk märks genom att det uppstår en vitaktig hinna på tungan, kinderna eller i gommen.

Vårtor Vårtor är runda upphöjningar på händer och fötter som orsakas av virus och är vanliga bland barn. Upphöjningarna har en hård kant och skrovlig yta och kan uppstå som enstaka vårtor eller flera. Vårtor är ofarliga och försvinner av sig själva, men det finns vårtmedel och behandlingar som kan påskynda läkningen. Läs mer om vårtor. 

vårta på barns hand

Vårtor visar sig som runda upphöjningar på händer eller fötter.

Värmeutslag Värmeutslag är röda prickar eller fläckvisa utslag som uppstår när kroppen blivit för varm och fuktig. De uppstår främst hos bebisar och små barn eftersom deras svettkörtlar inte hunnit utvecklas tillräckligt. Värmeutslag är ofarliga och det går att lindra utslagen, men bäst är det att försöka undvika att barnet blir för varmt till att börja med. Läs mer om värmeutslag. 

värmeutslag på bebis

Värmeutslag är röda prickar eller fläckvisa utslag som uppstår när kroppen blivit för varm och fuktig.

Läs mer

Vuxen som känner på bebis panna
Viktiga råd om RS-virusinfektion från barnspecialisterna
Bebis som ligger på en kvinnas axel
7 sjukvårdsknep varje småbarnsförälder borde veta om
Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen