Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Bett och sår hos barn

Insektsbett, skrubbsår och andra sår är mycket vanliga bland barn, särskilt under sommarhalvåret. Oftast är de ofarliga och läker eller försvinner av sig själva, men det är viktigt att noggrant rengöra sår och hålla ett öga på bett för att undvika infektioner eller komplikationer. Vissa insektsbett kan ge upphov till svåra allergiska reaktioner, även om det är ovanligt.

Snabbversionen

 • Symtom

  Skrubbsår innebär att hudens övre lager skrapats av. Det kan blöda lite och göra ont. Andra små sår kan vara djupare och blöda mer. Insektsbett och -stick märks oftast genom att det uppstår en liten svullnad i huden som kliar eller gör ont. Infekterade sår kan leda till smärta och rodnad på huden, att såret börjar vara sig och i vissa fall att barnet får feber.

 • Bedömning

  Oftast av dig själv på upplevda symtom.

 • Behandling

  Viktigt med små sår och skrubbsår är att tvätta och rengöra dem ordentligt för att undvika infektion. Insektsbett kräver sällan behandling, men kliandet kan lindras med alsolsprit, kyla och receptfri kortisonsalva. Vid getingstick och bistick är det viktigt att också plocka ut gadden ur huden och vara uppmärksam på eventuella allergiska reaktioner. 

 • Förskola?

  Helt okej om barnet är feberfritt och orkar delta.

plåster på knä

Symtom och förlopp för vanliga bett och sår hos barn

Vad ska jag göra som förälder?

Behöver vi stanna hemma?

Vanliga frågor från föräldrar om sår

Andra olyckor & fall hos barn

Barnsjuksköterska i mobilen