Fästingar - ett ämne som biter sig fast

Med vår och sommar kommer fästingar. Och även om risken att bli biten av en fästing som bär på smitta och sedan insjukna är låg, är dessvärre sjukdomar som fästingen sprider ofta besvärliga och ibland till och med riktigt allvarliga. Vi har samlat lite information och råd för att underlätta för dig som förälder.

Sjukdomar som sprids av fästingar

De vanligaste sjukdomarna som fästingarna sprider i Sverige, är borrelia (Lyme borrelios) och fästingburen hjärnhinneinflamation (TBE).


I Sverige räknar man med att minst 10 000 personer smittas varje år. Ungefär 10–20 % av fästingarna bär på borreliabakterier. Trots det tycks risken att insjukna i borrelia, efter ett enstaka fästingbett, vara förhållandevis liten. Det beror på att det oftast dröjer 1–2 dygn innan smittämnet, som finns i fästingens tarmkanal, överförs. Ju tidigare du upptäcker och tar bort fästingen desto mindre är alltså risken att smittas. Men... 


TBE däremot finns i fästingens saliv och överförs direkt vid bettet, så tidigt avlägsnande förhindrar inte TBE smitta.

Borrelia kan botas men går inte att vaccinera sig emot, medan TBE å andra sidan går att vaccineras mot, men ej botas om man väl insjuknat. 

Borrelia hos barn - symptom och behandling

Erytema migrans - är en ljusröd eller blåröd hudrodnad som kan debutera 1-4 veckor efter fästingbettet. Efter en tid bleknar rodnaden från mitten och utåt, och antar en ringform, som växer sakta i storlek. 

Svullen och rodnad örsnibb/svullet knä - kan vara tecken på borreliainfektion. Symtom är också svullna lymfkörtlar kring halsen och örat och samtidigt rodnad örsnibb.   

Neuroborrelios: borrelia kan ge en påverkan på nervsystemet, så kallad neuroborrelios. Det är orsakad av bakterier och vanligare hos barn, än vuxna. Tecken förutom trötthet, feber, huvudvärk, illamående, kan också vara en ensidig ansiktsförlamning och lokal smärta någonstans i kroppen, ofta på nätterna. 

TBE: är en förkortning av Tick-Borne Encephalitis, eller fästingburen hjärnhinneinflammation. Barn som blir smittad av TBE-virus kan efter 1–2 veckor få influensaliknande symtom, som lindrig feber och värk i huvud och kropp, illamående, ljuskänslighet. Ofta men inte alltid kommer feber och trötthet först. 

Besvären varar i upp till en vecka. Efter det blir barnet återställd och får då livslång immunitet. Men för några barn återkommer sjukdomen efter cirka en vecka med mer uttalade symtom, som huvudvärk och illamående, kräkningar och påverkat allmäntillstånd. Då behövs sjukhusvård. Diagnosen ställs genom blodprov och undersökning av ryggmärgsvätskan.

Andra tips för en fästing-säker vår och sommar

 • Sök efter fästingar regelbundet, ju längre en fästing sitter kvar ju större risk är det att den hinner sprida smitta. Speciellt utsatta områden är varma och oåtkomliga kroppsdelar med tunn hud såsom bakom öron, ljumskar, ärmhål och knäveck.
 • Undvik platser med mycket fästingar om möjligt, exempelvis högt gräs.
 • Använd helst heltäckande kläder när du vistas där det finns fästingar.
 • Vaccinera dig mot TBE i förebyggande syfte, kan ges från 1 års ålder. 

Ta bort en fästing

 • Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Försök se till att hela fästingen följer med, men om delar av fästingens käkparti blir kvar i huden kan du låta dem vara. Kroppen stöter oftast själv bort resterna. Tvätta med tvål och vatten
 • Bettet i sig är inte farligt och innebär inte att du behöver behandling eller vård. Det brukar bara bli lite rött och klia men går över av sig själv efter några dagar.

Fakta om fästingar

 • Fästingar är inte en insekt som många tror utan faktiskt ett spindeldjur.
 • Fästingar kan överleva så länge som 200 dagar utan föda.
 • Fästingar föds med sex ben men utvecklar senare ytterligare två ben.
 • TBE-virus finns bland annat hos smågnagare. De blir inte själva sjuka men kan överföra virus till fästingar, som via saliven överför det vidare till nästa djur eller människa, som fästingen biter. 

Vanliga frågor om fästingar och fästingbett från föräldrar

Hur ser ett fästingbett ut?

Ett vanligt fästingbett är litet och det kan vara lite rött runt bettet. Ibland kliar det. Det brukar hålla i några dagar och går sedan över av sig själv. Om fästingen däremot har överfört borrelia genom bettet, brukar det visa sig genom en ljusröd eller blåröd hudrodnad som kan uppstå 1-4 veckor efter bettet. Rodnaden uppstår oftast runt bettet men kan uppkomma var som helst på huden. Efter en tid bleknar rodnaden från mitten och utåt, och antar en ringform, som sakta växer i storlek.


Hur lång tid efter fästingbett kan man få borrelia?

Det dröjer oftast 1–2 dygn efter fästingbettet innan smittämnet för borrelia, som finns i fästingens tarmkanal, överförs. Ju tidigare du upptäcker och tar bort fästingen desto mindre är alltså risken att smittas.

Granskare:

Christina SimonssonVerksamhetschef och barnsjuksköterska

Senast uppdaterad

20 juli 2021

Läs mer

Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen

Vi kan det mesta om de minsta

Få trygg rådgivning för barnsjukvård, snabbt och enkelt via Knodd i Android och iOS.

 • Alltid kostnadsfritt

 • Endast barnspecialister med 5+ års erfarenhet

Ladda ner Knodd på App StoreLadda ner Knodd på Google Play

4.98