Torsk/svampinfektion hos barn
Torsk är en svampinfektion som är vanligast hos bebisar under ett år. Den visar sig genom en vitaktig hinna eller vita fläckar i munnen. Oftast går den över av sig själv inom några veckor, men vid svårare infektion eller om den överförs till ammande förälder finns det läkemedel att behandla med.
Snabbversionen
Symtom
Vitaktig hinna eller vitaktiga fläckar i munnen, oftast på tungan, läpparna eller kindernas insida.
Bedömning
Av dig själv eller erfaren barnsjuksköterska eller läkare utifrån symtom.
Behandling
Går oftast över av sig självt. Vid svårare eller långvariga infektioner finns läkemedel.
Förskola?
Helt okej, uppmärksamma dock personal för att minska risken för smittspridning.
Hur vet jag om mitt barn har torsk?
Torsk hos bebisar och barn märks genom att det uppstår en vitaktig hinna på tungan, kinderna eller i gommen. Det kan även uppstå vita fläckar. Slemhinnorna i munnen kan bli irriterade och röda och det kan bildas sprickor i mungiporna. Ibland kan det göra ont i munnen på barnet, och matningen kan bli svårare. I vissa fall kan torsk även sprida sig genom tarmen till barnets stjärt, där det uppstår röda utslag.
Normalt går infektionen över av sig självt på några veckor. Torsk är vanligast hos bebisar upp till ett år, men förekommer också hos barn i förskoleåldern.
Ammande mammor kan få torsk på bröstet från sitt barn. Du bör söka vård om du ammar och misstänker att svampinfektionen spridit sig till ditt bröst. Ofta behövs det då tas en mjölkodling.
Torsk orsakas av svampen Candida albicans, som förekommer naturligt i munnen. Infektionen uppstår då svampen av någon anledning växer till sig. Det kan bero på att barnet småkräks ofta, att barnet fått antibiotika eller att barnet har inhalerat kortison och glömt skölja munnen efteråt. Spädbarns immunförsvar är heller inte helt utvecklade än, vilket kan göra att de inte har ett tillräckligt starkt försvar för att motverka infektionen.
Infektionen går ofta att bedöma av dig själv. Om du är osäker kan du läsa mer om olika besvär i munnen här eller kontakta erfaren barnsjuksköterska eller läkare.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård om:
- Du misstänker att ditt barn har torsk och det inte går över på några veckor.
- Barnet har svårt att äta.
- Barnet har torsk i munnen och får besvär på huden vid stjärten.
- Du ammar och misstänker att smittan spridit sig till bröstet, exempelvis genom att du fått klåda, sår eller irriterad vårtgård.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
- Koka nappar, nappflaskor och bitleksaker minst varje dag.
- Tvätta handdukar och trasor du använt kring barnets mun och händer i minst 60 grader dagligen.
- Om du ammar, tvätta bröstvårtor och vårtgård noggrant efter amning. Det kan även vara bra att lufta brösten och tvätta din bh dagligen i 60 grader.
- Laktobaciller och probiotika kan ha en förebyggande effekt mot svampinfektion för både barn och ammande mödrar.
I de flesta fall går torsk hos spädbarn över av sig självt på några veckor. Om svampinfektionen inte går över kan den behandlas med ett svampdödande läkemedel som penslas i barnets mun.
Traditionellt sett har föräldrar också baddat munnen med vichyvatten eller sodavatten som innehåller natriumvätekarbonat och upplevt att det hjälper. Detta finns det inte vetenskapliga bevis för, men det är heller ingen fara att pröva.
Behöver vi stanna hemma?
Smitta sker främst till ammande mammor. Smittorisken mellan barn är låg, men smitta förekommer. Var noga med hygien om barnet går i förskola eller träffar andra. Informera personal på förskolan om ditt barn har torsk. Då kan de vara extra uppmärksamma på att barnen inte stoppar samma saker i munnen.
Så länge barnet mår bra i övrigt är det helt okej att gå till förskola.
Torsk i munnen går oftast över hos bebisar på några veckor.
Vanliga frågor från föräldrar om torsk/svampinfektion i munnen
Vanligtvis går torsk hos barn över på några veckor av sig självt. Om svampinfektionen inte går över på några veckor bör man söka vård för att få läkemedel som behandlar infektionen. Torsk orsakas av en jästsvamp som finns naturligt i munnen, därför kan infektionen uppstå igen.
Torsk, eller svampinfektion i munnen, går oftast över av sig självt. Vid långvariga infektioner som inte går över finns det läkemedel att få, som man penslar på tungan och i munnen.
Torsk hos bebisar märks genom att det uppstår en vitaktig hinna på tungan, på insidan av kinderna eller i gommen. Det kan även uppstå vita fläckar. Slemhinnorna i munnen kan bli irriterade och röda och det kan uppstå sprickor i mungiporna.