Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Akta fingrarna – allt om barnsäkerhet i köket

I köket finns mycket som är både spännande och potentiellt farligt för små barn. Därför är det viktigt att så tidigt som möjligt barnsäkra skåp, lådor och spisen, samt att placera kemikalier i säkert förvar.

liten pojke vid öppen diskmaskin

Artikelinnehåll Varför ska man tänka på barnsäkerhet i köket? Barnsäkerhet: lådor och skåp Glöm inte att barnsäkra spisen Säkert i städskrubben

Varför ska man tänka på barnsäkerhet i köket? Familjen spenderar mycket tid i köket, där många vardagsbestyr sker - från matlagning och förvaring av städredskap till dagligt umgänge. Därför är det naturligt att ditt barn också får hänga med, bland varma stekpannor och starka kemikalier. Genom att anpassa köket med barnsäkerhet i åtanke kan du minimera risken för skador och istället fokusera på att få maten på bordet.

I vår kostnadsfria kurs om barnsäkerhet får du lära dig allt om hur du barnsäkrar i hemmets alla hörn, inklusive trädgården och bilen, samt konkreta råd om hur du hanterar de vanligaste skadorna.

Barnsäkerhet: lådor och skåp Lådor och skåp i köket är riktigt spännande för små barn. Samtidigt är klämrisken stor, och det finns gott om saker i lådorna som små fingrar inte bör få tag på. Tänk därför på:  Sätt barnspärrar/klämskydd på lådor, skåp och dörrar. Flytta knivar, andra vassa objekt och tunga redskap till högre skåp som barnet inte kan nå. Flytta in redskap som kan vara varma eller tunga längst in på köksbänken eller i skåp. Undvik att sladdar hänger ner från kanten där barnet kan komma åt dem. Glöm inte de vassa kanterna på matbordet och köksbänkarna. Sätt kantskydd på dessa. Du kan också minska risken för att stolen välter vid middagsbordet genom att skaffa en stol som går att säkra i bordet. 

💡 Barn uppfattar snabbt att det finns spännande saker i lådorna. Låt en bottenlåda (långt från spisen) vara ospärrad och lägg ofarliga prylar i den som ditt barn kan leka med medan du pysslar i köket.

Glöm inte att barnsäkra spisen Brännskador hos barn kan bli allvarliga och leda till infektioner, för att inte tala om hur ont de gör. Spisen är ett ställe där det snabbt kan ske olyckor, och därför är det viktigt att barnsäkra den.  Så gör du:  Montera spishällsskydd så att barnet inte kommer åt plattor och kastrullhandtag Ha för vana att vända kastrullhandtag inåt Kontrollera att spisen har vredspärr på samtliga vred, montera på en annars Kontrollera spisens tippskydd, så att den inte kan välta Montera ugnskydd om ugnsluckan blir varmare än 60 grader

I köket finns både spis och ugn att bränna sig på, så kom ihåg att alltid montera spishällsskydd så att barnet inte kan komma åt kastrullhandtag eller varma plattor. Om det inte går att montera spishällsskydd kan du göra det till en vana att alltid vrida kastrullhandtaget inåt. Vredspärr som förhindrar barnet från att slå på en platta är också viktigt att ha. Men det finns inte på alla spisar, så se över om du behöver montera det. Samma sak gäller tippskyddet - se till att spisen sitter fast ordentligt där den ska. Om ugnsluckan kan bli varmare än 60 grader bör du även montera ett ugnsskydd. Här hittar du fler råd om hur du barnsäkrar hemmet. 

Säkert i städskrubben I köket står ofta diskmaskinsmedel, diskmedel, propplösare och andra liknande rengöringsprodukter i skåpet under diskhon eller i städskrubben. En del flaskor har starka färger, en del låter roligt när man skakar på dem och en del luktar intressant. Allt detta kan snabbt hamna i munnen och bli riktigt farligt. Riktlinjerna för barnsäkerhet är därför enkla: Förvara alla kemikalier i ett högt skåp, helst låst ⚠️ Har olyckan varit framme? Om ditt barn har fått i sig kemikalier och det inte är akut, kontakta Giftinformationscentralen, 010-456 6700. I akuta fall, ring 112. 

Läs mer på tema barnsäkerhet i hemmet: Barnsäkerhet i badrummet Barnsäkerhet i sovrummet Barnsäkerhet i vardagsrummet Barnsäkerhet i bilen

Vanliga frågor om barnsäkerhet i köket När ska man barnsäkra köket? Utgångspunkten för när man ska barnsäkra i köket handlar om barnets utveckling. När barnet börjar ta sig fram på egen hand, vare sig det handlar om att krypa eller hasa sig runt, är det viktigt att allt är barnsäkrat. Gör det hellre för tidigt än för sent. Hur barnsäkrar man skåp? Det enklaste sättet att barnsäkra skåp är med barnspärrar som man monterar på skåpdörren. Dessa förhindrar att barnet kan öppna skåpen medan du som vuxen fortfarande kan det. För ytterligare säkerhet är det dock bäst att flytta upp farliga ämnen såsom diskmedel eller vassa redskap till hyllor och skåp som barnet inte alls kan komma åt.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

12 oktober 2023

Läs mer

Babyskydd och bilbarnstol - allt om barnsäkerhet i bilen 
Barn i badrum
Barnsäkerhet i badrummet - viktigt att tänka på
Barn som leker i sovrum
Barnsäkra sovrummet: checklistan
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen