Barnsäkerhet i badrummet - viktigt att tänka på

I badrummet kan det finnas hett vatten, halkiga golv och kemikalier, ett utrymme som snabbt kan bli farligt. Med några enkla förebyggande åtgärder kan du dock minska risken för olyckor och göra badrummet till en mysig plats för dig och ditt barn. 

Barn i badrum

Artikelinnehåll Barnsäkerhet i badrummet Varning för halka Barnsäkra skötbordet

Barnsäkerhet i badrummet Att man inte ska lämna sitt barn utan uppsyn i badkaret vet kanske det flesta, men det finns gott om andra faror i badrummet som inte är lika uppenbara. Många olyckor kan dock lätt förebyggas.  Ställ rengöringsmedel, mediciner och andra farliga kemikalier i ett skåp högt upp som barnet inte kan nå, helst låst.  Ställ in varmvattenberedaren så att vattnet i kranen inte kan bli varmare än 50 grader. Om ni har ett badkar, var noggrann med att alltid ta ur proppen och tömma vattnet när det inte används. Drunkningsrisk finns även när det är mycket lite vatten i badkaret.

✨Digital och kostnadsfri kurs i barnsäkerhet I Knodds kurs om barnsäkerhet får du lära dig allt om hur du barnsäkrar i hemmets alla hörn. Kursen leds av vår barnspecialist Jenny och finns gratis i appen.

Varning för halka I våtutrymmen blir det lätt halt. Både barn som kryper och barn som går kan lätt halka och slå sig på badrummets hårda ytor. Använd halkskydd i badkar och dusch Var noga med att torka golvet om det blir blött

Barnsäkra skötbordet På skötbordet är fallrisken hög. Redan i tidig ålder kan ett spädbarn vrida sig tillräckligt för att rulla över kanten. Ha därför för vana att aldrig lämna barnet utan uppsikt på skötbordet.  Ytterligare sätt du kan barnsäkra skötbordet:  Skaffa ett skötbord med kanter på tre sidor - ovanför huvudet och en på var sida om kroppen.  Organisera skötbordet så att du har allt du behöver för blöjbyten inom räckhåll. Glöm inte eventuella krämer om det ska smörjas efter badet. Många skötbord har förvaring så att allt finns nära till hands. Håll en hand på barnet om du behöver sträcka dig efter något medan barnet ligger på skötbordet.  Om du behöver gå iväg för att hämta något, ta barnet med dig eller lägg barnet på en handduk på golvet så länge. 

👶 För att minimera fallrisken – och för att det kan vara smidigare – väljer många föräldrar att göra blöjbyten på en skötbädd på golvet i stället. Detta går också utmärkt, så gör det som passar er. 

Här hittar du fler råd om hur du barnsäkrar hemmet. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

21 september 2023

Läs mer

Barn som leker i sovrum
Barnsäkra sovrummet: checklistan
Lite bebis som håller om finger på vuxen
Så här fungerar hjärt- och lungräddning för barn
Babyskydd och bilbarnstol - allt om barnsäkerhet i bilen 
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen