Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Full fart framåt - så stöttar du när ditt barn börjar gå

Att börja gå är ett stort steg för ditt barn och ofta en stark upplevelse för dig som förälder. Barn lär sig naturligt att gå i den takt som passar dem, men du som förälder kan stötta ditt barn och göra det till en rolig tid för er båda. 

bebisfötter går på på vuxens fötter

Gå direkt till: När börjar barn gå? Hur kan du hjälpa ditt barn lära sig gå? Grunden till att gå läggs vid 2-3 månader Ska man använda gåstol för sin bebis? Gör det kul!

När börjar barn gå? Av alla utvecklingsstegen som sker de första åren är kanske det mest omtalade när barn börjar gå. Föräldrar firar när barnet tar sitt första steg, antecknar datum och verkar inte kunna undvika att jämföra åldern med andras barn eller sina egna föräldrars anekdoter. Samtidigt är normalspannet för när barn tar sina första steg stort.  Nästan alla barn börjar gå mellan 8-18 månader - en tidsrymd lika lång som barnets hela liv. Ofta pratar man om att barn börjar gå runt ettårsdagen, men det är bara hälften av alla barn som kan gå när de är 12 månader. De första stegen är ofta lite skakiga, med händerna högt i luften för att hålla balansen och blicken fokuserad på nästa möbel att hålla sig i. Oavsett när det sker är barnets lycka över att ha klarat de första stegen härlig att se.

I Knodd-appen kan du följa ditt barns utveckling och se vilka spännande milstolpar ni har att vänta framöver. 

Hur kan du hjälpa ditt barn lära sig gå? Att kunna gå är resultatet av flera komplexa utvecklingssteg som handlar om så mycket mer än att ställa sig och börja röra på fötterna. När ditt barn tar sina första steg så vilar den förmågan på att barnet tidigare har jobbat upp styrka, tränat på balans, och har uppnått en viss kroppskontroll. Allt hänger ihop.

Grunden till att gå läggs vid 2-3 månader Grunden till att kunna gå läggs därmed redan under tidiga månader när ditt barn tränar upp sina muskler. Låt din bebis ligga på mage i allt längre stunder för att träna på att hålla upp huvudet och kroppen. Var med och underhåll eller lägg leksaker och kanske en spegel framför barnet. Uppmuntra sedan till alla rörelser allteftersom. Som alltid handlar det om att vara lyhörd: vad är ditt barn intresserad av? Hur kan ni ha en rolig stund tillsammans? Detta gäller alla steg på vägen - att sitta stadigt, börja krypa, och hålla balansen genom att luta sig mot något.  Som med allt annat bidrar du till ditt barns utveckling genom att interagera, uppmuntra och stötta när barnet utforskar sig själv och sin omvärld. Det finns dock ingen anledning till att försöka skynda på ditt barns motoriska utveckling. Alla barn är olika och utvecklingen kan ske i små steg eller stora skutt. Har du flera barn märker du säkert att de också kan utvecklas olika, trots att du som förälder är den samma. Följ i stället ditt barns intressen och egen takt. Kanske kommer ditt barn ha fullt upp med att träna på språket så att promenerandet hamnar i andra hand. Tids nog kommer motoriken ikapp. 

Ska man använda gåstol för sin bebis? Många föräldrar använder gåstol till sina barn, som ett sätt att låta dem rulla runt där hemma när de börjar bli sugna på att röra på sig. Men det finns inget som tyder på att barn som går i gåstol lär sig gå själva tidigare. Eftersom barnet inte får träna på alla muskelgrupper och balansförmågor som håller kroppen uppe kan gåstolen snarare vara en björntjänst. Om du vill använda gåstol är det bäst att låta ditt barn använda den i korta stunder då och då och att barnet i övrigt får röra sig fritt över golvet.  Däremot en bra leksak att ha hemma när barnet lär sig att stå är en gåvagn. Med hjälp av den kan barnet våga ta första stegen med stöd. I början är det bra att lasta vagnen med något tungt, såsom några tunga böcker, så att vagnen inte åker för fort när barnet börjar putta den.

Gör det kul! Barn föds med reflexen att röra på fötterna och gå, så det behöver egentligen inte lockas fram. Men visst kan det bli lite roligare. Dra en kul dragleksak i kulörta färger eller som låter för att locka ditt barn att följa efter. Eller så kan du bygga en hinderbana med korta avstånd - lek tittut och dyk upp bakom varje stöd så kommer din bebis både kikna av skratt och försöka få fatt dig, då kommer träningen på köpet.  Det är lättare att våga ta ett litet steg flera gånger än att försöka korsa en stor öppen yta på vardagsrumsgolvet. Börja med små avstånd mellan stöden för att sedan öka avståndet. Vissa barn kan också ha svårt att släppa tag på stödet och går gärna längst möblerna. Då kan det hjälpa att ge barnet en spännande leksak att hålla i händerna. Genom att ge ditt barn lagom svåra utmaningar kan barnet få känna på lyckan från framgångar och bli modigare för varje steg. Glöm bara inte att barnsäkra innan ni firar, för nu kommer det vara full fart framåt! 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

31 augusti 2023

Läs mer

bebis som går på grusväg
5 milstolpar att se fram emot under de första åren med barn
Barn som håller ett leksaksblock
Barns utveckling det första året
Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen