Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Viktigt att veta om synfel och nedsatt syn hos barn

Viktig information om barns syn, synfel och bebisar som skelar, samt det du behöver veta om syntest på BVC och tecken på att ett barn ser dåligt.

Ögon barn

Artikelinnehåll Synen utvecklas hos små barn - Olika sorters synfel Syntest på barn - 7 tecken på att ett barn har nedsatt syn Att leva med synnedsättning

Synen utvecklas hos små barn Ögat bildas tidigt i fosterstadiet, men synen är inte färdigutvecklad när barnet föds. Dels ska ögat och synens olika komponenter fungera ordentligt, dels ska hjärnan lära sig att behandla och tolka de synintryck som kommer in.  Det finns mycket att titta på i världen, så det lilla barnets syn stimuleras steg för steg i takt med att hjärnan och ögats muskler utvecklas. Detta sker automatiskt. Precis som hos vuxna kan barn dock utveckla synfel som gör att de behöver glasögon eller andra insatser. 

✨ Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Olika sorters synfel De sorters synfel som kan drabba barn är de samma som hos vuxna. Oftast handlar det om:  Närsynthet - att barnet ser dåligt på långt håll Långsynthet - att barnet ser dåligt på nära håll Astigmatism - ger en oskärpa på både nära och långt håll Skelning - att ena ögat är riktat åt ett annat håll än det andra Det vanligaste synfelet hos små barn är långsynthet. Hos barn i skolåldern och tonåren är det vanligare med närsynthet.  En del bebisar skelar vid födseln medan synen fortfarande utvecklas i ett tillstånd som går över efter 3-4 månader. För andra krävs behandling, exempelvis genom att träna det skelande ögat eller genom operation. Här kan du läsa mer om skelning hos barn. 

Syntest på barn Synfel och skelning upptäcks ofta hos små barn genom regelbundna kontroller på BVC. Ett kraftigt brytningsfel kan ibland upptäckas så tidigt som i tvåårsåldern. BVC-sjuksköterskan använder sig av olika undersökningstekniker och observationer för att uppfatta om barnet har någon sorts synfel. Dina observationer som förälder är också viktiga, så om du misstänker att ditt barn inte ser bra är det viktigt att du tar upp detta på era BVC-besök.  På BVC görs också ett särskilt syntest vid fyraårskontrollen och i vissa fall vid femårskontrollen. Det kan även hända att nedsatt syn upptäcks hos barnet vid synkontroll i skolan när barnet är sex år. På BVC går syntestet till så att barnet får titta på en syntavla och berätta för BVC-sköterskan vad som syns på tavlan.

🧸 Synen hos för tidigt födda För tidigt födda barn löper högre risk för synnedsättning. Därför testas synen på prematura barn redan vid födseln. 

7 tecken på att ett barn har nedsatt syn Hos små barn kan det vara svårt att upptäcka nedsatt syn, eftersom de inte spontant uttrycker att något är suddigt. Var uppmärksam på och berätta för BVC om ditt barn:

  • 1Kisar
  • 2Har avvikande kontakt med blicken
  • 3Vill sitta nära skärmar eller böcker
  • 4Är känslig för starkt ljus
  • 5Gnuggar sig mycket i ögonen
  • 6Klagar på huvudvärk eller att ögonen är trötta
  • 7Blundar med ett öga 

Att leva med synnedsättning För de allra flesta barn som har en synnedsättning räcker det att få rätt glasögon för att kunna se lika bra som andra. Det kan ta lite tid att vänja sig vid att ha glasögonen, särskilt för små barn, men det finns väl utformade bågar som passar aktiva barn utan att vara för mycket i vägen.  För barn som har en grav synskada kan vardagen dock bli svårare. Här behövs insatser och anpassningar för att ge barnet så goda förutsättningar som möjligt. Även för dig som förälder kan det innebära en kris som du behöver ta dig igenom.  Ni kan behöva få stöd genom:  Att träffa andra familjer med synskadade barn Information om vilka rättigheter barnet har inom vård, habilitering, och skolgång Psykologiskt samtalsstöd Tillgång till resurser för att stärka barnets utveckling Genom Synskadades Riksförbund, SRF, finns gott om stöd och rådgivning att få.

🌱 Glasögonbidrag Barn med synfel kan få bidrag till glasögon eller kontaktlinser upp till 19 års ålder. Bidragets storlek varierar beroende på barnets ålder och regionen där ni bor.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

5 mars 2024

Läs mer

spädbarn som sover i mammas famn
Spädbarns sömn - din guide till goda sömnvanor
barn med ögoninflammation
Barnspecialisternas tips och råd vid ögoninflammation
barn som leker
5 roliga lekar inomhus när det är dags för skärmfri tid
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen