Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Barnspecialisternas tips och råd vid ögoninflammation

Ögoninflammation är vanligt bland barn och mycket smittsamt. Knodds barnspecialist Berit Enqvist har därför samlat sina bästa råd för hur du kan ta hand om ditt barns ögoninflammation och hur ni gör för att undvika smitta. 

barn med ögoninflammation

Artikelinnehåll Ögoninflammation hos barn och bebis - Behandling av ögoninflammation hos barn - Om din nyfödda bebis har ögoninflammation Barnspecialistens 4 bästa råd om ditt barn har ögoninflammation - …och 4 tips för att förhindra smitta Föräldrars vanligaste frågor om ögoninflammation

Ögoninflammation hos barn och bebis Har ditt barn röda, irriterade ögon som klibbar igen? Då kan det handla om en ögoninflammation, en vanlig och mycket smittsam infektion som orsakas av virus eller bakterier.  Ögoninflammationer:  Uppstår oftast i samband med en förkylning eller liknande infektion. Orsakar röda ögonvitor, svullna ögonlock, en känsla av att det skaver, och ofta att det rinner kladdig vätska - både tårvätska och var - från ögonen som också kan göra att de klibbar igen.  Smittar mycket lätt genom närkontakt. Läker oftast av sig själva. 

🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor. Få hjälp med bedömning, diagnos och behandling, var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0 kr.

✨ Ögoninflammation och feber Eftersom barn ofta får ögoninflammation i samband med en förkylning är det inte ovanligt att de samtidigt har feber. Då är det dock förkylningsinfektionen som orsakar febern, inte ögoninflammationen. 

Behandling av ögoninflammation hos barn I de allra flesta fall behövs ingen behandling, utan ögoninflammationen går över av sig själv. Detta gäller oavsett om infektionen är orsakad av virus eller bakterier. Då räcker det att du håller rent ögonen och lindrar besvären medan barnet är hemma och får vila upp sig. Om barnet har en bakterieinfektion som inte går över av sig själv kan en läkare välja att skriva ut antibiotika som behandling. Denna ges som droppar eller salva direkt i ögonen. Vid antibiotikabehandling är barnet inte längre smittsamt efter två dagar men det är viktigt att fullfölja kuren för att undvika att smittas igen. I de flesta fall orsakas dock ögoninflammation av virus, och svarar därför inte på antibiotikabehandling. Sök vård om barnets ögoninflammation inte är på bättringsväg inom fyra till fem dagar.

För barn under en månads ålder som har påtaglig, gul eller gulgrön var i ögonen ska man söka vård på barnakut för att kunna göra provtagning samma dag. — Berit Enqvist, barnspecialist på Knodd
quote

Om din nyfödda bebis har ögoninflammation Nyfödda barn och spädbarn har ofta lite kladd i ögonen på grund av att tårkanalerna inte har utvecklats färdigt än. Då är inte ögonen röda och irriterade, och det handlar inte om en ögoninflammation. Om din nyfödda bebis däremot har rikligt med gul eller grön var från ögonen, oavsett om det syns någon rodnad eller synliga blodkärl i ögonvitan, kan barnet ha drabbats av en sjukdom i samband med förlossningen. Då är det mycket viktigt att barnet får vård, så uppsök omedelbart en akutmottagning om ditt spädbarn är yngre än en månad och du upptäcker dessa symtom.

En ögoninflammation går oftast över av sig själv. Genom att vara noga med handhygienen och tvätta barnets ögon kan du skynda på läkningen. — Berit Enqvist, barnspecialist på Knodd
quote

Barnspecialistens 4 bästa råd om ditt barn har ögoninflammation

  • 1Ibland torkar varet och gör att ögonen klibbar ihop, särskilt efter nattens sömn. Det kan sitta riktigt hårt och vara läskigt för barnet. Lindra genom att doppa en bomullstuss i ljummet vatten och lägga den på ögonlocket en stund för att lösa upp varet innan du torkar bort det och ladda upp med extra gos och tröst om det var obehagligt.
  • 2Tvätta barnets ögon, gärna flera gånger under dagen, med hjälp av en bomullstuss eller kompress. Doppa den i ljummet vatten och rengör från utsidan av ögat mot insidan vid näsbenet. Bakterier och virus brukar samlas längst in i ögat, så på det här sättet undviker du att sprida ut dem längs ögat. Använd en bomullstuss per öga och släng den på en gång efter användning. 
  • 3Kontakta vården för bedömning om ditt barn har svåra besvär i bara det ena ögat, då det kan handla om något annat än ögoninflammation.
  • 4Om ni har fått läkemedel, ögondroppar eller salva på recept, följ alltid doseringsanvisningar och fullfölj hela behandlingen även om ögonen ser bättre ut. Annars är risken att ögoninflammationen kommer tillbaka. 

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Ögoninflammation är oerhört smittsamt, och särskilt små barn smittar lätt varandra eftersom de leker och umgås mycket nära varandra, till exempel på förskolan. – Berit Enqvist, barnspecialist på Knodd
quote

…och 4 tips för att förhindra smitta

  • 1Var riktigt noga med handhygienen i hela familjen. Ögoninflammation smittar lätt, främst genom att man kliar sig i ögonen efter att ha tagit på någon eller något som bär på smittan. Tvätta händerna med tvål och varmt vatten när ni varit ute, efter toalettbesök, och innan måltider. Låt alla i familjen ha en egen handduk.
  • 2Byt barnets örngott ofta under tiden då ögoninflammationen sitter i. Eftersom sjukdomen är så smittsam är det också viktigt att barnet inte delar örngott med andra.
  • 3Tvätta även barnets favoritleksaker, snuttefiltar och gosedjur för att minska risken för att smitta hamnar på dessa föremål och förs vidare.
  • 4Om du också har äldre barn, uppmuntra dem att hjälpa till att minska smittspridningen. De kan vara noga med att tvätta händerna, bara använda sin egen handduk eller pappershanddukar, och undvika att gnugga sig i ögonen. Äldre barn kan ofta fortsätta gå till skolan som vanligt med mild ögoninflammation eftersom de har lättare än små barn att hålla avstånd och därmed har lägre smittrisk.

Ibland kan barn få röda och irriterade ögon i samband med att en liten knöl uppstår på ögonlocket. Då handlar det oftast om en vagel. Här kan du läsa mer om vagel i ögat hos barn.

Föräldrars vanligaste frågor om ögoninflammation Hur länge ska barn vara hemma med ögoninflammation? Det är viktigt att vara hemma när barnet har ögoninflammation för att minska smittspridningen. Vänta tills ögonen inte längre varar sig. Vid antibiotikabehandling är barnet inte längre smittsamt efter två dagar och kan återvända till förskolan, så länge barnet mår bra i övrigt och orkar vara med. Hur länge varar en ögoninflammation? En ögoninflammation brukar bli bättre inom fem dagar. Det kan dock ta 1-2 veckor för inflammationen att läka helt. Genom att rengöra ögonen regelbundet kan man minska läkningstiden. Får barn gå till förskolan med ögoninflammation? Som regel, nej. Undantag är om barnet har en bakteriell ögoninflammation, får antibiotikabehandling, och har behandlats i två dagar, då är smittorisken förbi (en virusutlöst ögoninflammation svarar inte på antibiotikabehandling). Annars gäller att barnet kan gå tillbaka när det inte längre bildas var i ögonen, även om de fortfarande kan vara lite röda och irriterade. Barnet ska såklart också må bra i övrigt och ha ork att delta på förskolan.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

14 februari 2024

Läs mer

Vanliga barnsjukdomar som barn behöver ta sig igenom
flicka som ligger i sängen
Allt om vab och att vabba
Sjukt barn i säng
5 tillfällen då du behöver söka vård för ditt barns infektion
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen