Skelning hos barn
Skelning hos barn innebär barnet har svårt att rikta båda ögonen åt samma håll. Skelning kan orsaka försämrad syn och och dubbelseende vilket kan ge upphov till huvudvärk hos barnet. Det behandlas med hjälp av glasögon, lapp för ögat och i vissa fall operation. Bebisar skelar ibland som del i synens utveckling, vilket försvinner av sig självt.
Snabbversionen
Symtom
Ögonen riktas åt olika håll, antingen ibland eller hela tiden. Kan medföra trötthet, huvudvärk och nedsatt syn.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren barnsjuksköterska eller barnläkare på upplevda symtom.
Behandling
Glasögon, lapp för ögat, behandling av bakomliggande orsaker, ibland operation.
Förskola?
Helt okej om barnet orkar delta.
Hur vet jag om mitt barn skelar?
Skelning innebär att barnets ena öga är riktat åt ett annat håll i förhållande till det andra. Detta kan ske ibland eller märkas hela tiden. Skelningen gör att barnets hjärna behöver hantera två olika bilder, vilket kan göra att barnet ser dubbelt eller får svårt med djupseende. På sikt leder det till att hjärnan kan stänga av den ena bilden, vilket försämrar synskärpan på det ögat.
Barn kan också drabbas av dold skelning. Då riktas ögonen åt samma håll så att skelningen inte syns, men detta är ansträngande för kroppen och leder lätt till trötthet och huvudvärk. Dold skelning kan märkas genom att ögonen skelar när barnet är trött eller sjukt.
Ibland kan det hända ett bebisar skelar på grund av att deras syn fortfarande utvecklas. Detta går över av sig självt när barnet är 3-4 månader. En plötslig skelning hos barn kan vara tecken på sjukdom och behöver omedelbart undersökas.
Ofta vet man inte vad som orsakat skelningen hos ett barn. Det kan bero på genetik. Ibland kan det handla om en sjukdom eller skada i ögat som orsakar skelningen. Brytningsfel kan också göra att ett barn skelar.
Tillståndet går att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare. Det är även viktigt att gå på samtliga rutinkontroller av barnets syn för att fånga upp synproblem och eventuell dold skelning. Dessa rutinkontroller utförs tre gånger under spädbarnets första levnadsår och sedan igen när barnet är 4 och 5 år.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård:
- Om ditt barn skelar ibland och är äldre än 6 månader.
- Om ditt barn skelar hela tiden och är äldre än 3 månader.
Sök omedelbar vård:
- Om ditt barn plötsligt börjar skela och inte tidigare har gjort det.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
Skelning hos barn behandlas olika beroende på vad som har orsakat den. Om skelningen beror på ett brytningsfel kan det räcka med glasögon för att åtgärda problemet. Det är vanligt att man tränar det skelande ögat genom att sätta en lapp för det andra. Detta förbättrar synen på det skelande ögat, men det gör inte att ögat slutar skela.
I vissa fall, särskilt om skelningen är kraftig, kan det bli aktuellt med en operation som riktar synen på båda ögonen åt samma håll. I de fall då skelningen uppstår till följd av skada eller sjukdom, exempelvis av en tumör, behandlas grundorsaken först.
Behöver vi stanna hemma?
Det är helt okej för barnet att gå till förskola som vanligt när barnetskelar och under behandling för skelningen. Var uppmärksam på om barnet blir mycket trött eller får huvudvärk av skelningen.
Skelning som inte behandlas kan leda till permanenta synnedsättningar. Skelning hos bebis som en del i synens utvecklingen går över när bebisen är 3-4 månader gammal.
Vanliga frågor från föräldrar om skelning
Det är vanligt att spädbarn skelar ibland. Detta beror på att deras syn inte är färdigutvecklad, och går över av sig självt då barnet är 3-4 månader.
Skelning hos barn kan ha olika orsaker. Det är vanligt att ett brytningsfel ligger bakom. Ibland kan det bero på genetik. Skelning kan också uppstå som resultat av en skada i ögat eller bakomliggande sjukdom, såsom en tumör, muskelsjukdom, eller infektionssjukdom (exempelvis borrelia).