Ögoninflammation hos barn
Inflammation orsakas oftast av virus men ibland också bakterier i anslutning till förkylningar, som sprids när ett barn har gnuggat sig i ögonen och haft hudkontakt med någon i närheten. Viruset kan även smittas från indirekt kontakt som viruset har fastnat på såsom leksaker.
Snabbversionen
Symtom
Ögat kliar, det kan svida, ögonvitan kan bli röd och tårflödet ökar. Varbildning
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom.
Behandling
Egenvård i hemmet med vanligt vatten eller ibland med antibiotika, ögondroppar.
Förskola?
När varet i ögonen är borta.
.jpg?ixlib=gatsbyFP&auto=compress%2Cformat&fit=max&q=50&w=750&h=399)
Vid en ögoninflammation hos barn kan ögonvitan bli röd, ögonen fuktiga och variga.
Hur vet jag om mitt barn har ögoninflammation?
Inflammation uppstår när virus eller bakterier tränger sig in i ögat. Ögonvitan oftast röd, irriterad och ögonlocket svullet. Dessutom skaver det i ögat och en kladdig vätska, även kallad för var, kan rinna från ögat. Barn kan ha svårt att öppna ögonlocken då vätskan klibbar ihop.
Små barn har enklare att få ögoninflammation i samband med förkylning. Det är vanligt att ditt barn frisknar till utan behandling av något läkemedel.
Om ditt barn har fått ögoninflammation beror detta på att kroppen försvarar sig mot en virus- eller bakterieinfektion. Inflammationen kan även orsakas av en allergisk reaktion eller att ditt barn har skadat eller fått in smuts i ögat.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv, en sjuksköterska eller läkare.
Vad ska jag göra som förälder?
Ögoninflammation är smittsamt och om flera i barnets närhet är förkylda är det bra att vara noggrann med handhygien. För att minska risken kan det vara bra med egna handdukar, försöka få ditt barn att inte peta sig i ögonen samt tvätta dess händer ofta.
Du bör söka vård:
- Om ditt barn har fortsatt ögoninflammation i över fem dagar.
- Om barnet har en sådan mycket kraftig inflammation att mycket var bildas i ögat.
- Om ditt barn är känsligt för ljus eller har svåra besvär i bara det ena ögat.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
- Handtvätt med tvål och vatten efter toalettbesök, vistelse i offentliga miljöer. Här har vi samlat råd kring hur du får ditt barn att tvätta händerna.
- Undvik att ta i hand eller ha hudkontakt i ögat såsom fingrar.
- Försök att byta örngott varje dag och ge ditt barn en egen handduk i hemmet och i förskolan.
- Tvätta händerna med flytande tvål och vatten när du kommit hem och vistas i lokaler som förskola.
Oftast läker inflammationen av sig självt inom några dagar. Du som förälder kan tvätta rent ögonen från yttre till inre ögonvrån och lösa upp var som klibbat ihop med blött, mjukt papper eller bomullstuss. Detta kan behöva göras många gånger per dag, särskilt första dagarna, för att sedan kunna minskas.
Var noga med att kasta det du har tvättat med för att minska smittorisken. Utöver detta är det bra om barnets örngott byts varje dag samt att barnet har en egen handduk.
Antibiotika har en effekt på ögoninflammation. Efter behandlingstiden med antibiotika är inflammationen inte längre smittsamt.
Behöver vi stanna hemma?
Infektionen smittar lätt bland små barn vid närkontakt. Ett barn kan ha gnuggat sig i ögonen och spridit virus eller bakterier vidare på leksaker som ett annat barn kan ta på. Irriterade ögon är ett tecken på att barnet bör vara hemma.
Om ditt barn har behandlats med antibiotika i två eller fler dagar kan du låta ditt barn gå till förskolan eftersom inflammationen är inte längre smittsam, men endast om barnet orkar och mår bra. Utan behandling av något läkemedel kan ditt barn gå till skolan efter fem dagar förutsatt att infektionen inte har förvärrats. Här finns lite tips om att vara hemma med sjukt barn och här om vab.
Oftast går inflammationen över av sig självt inom några dagar. Två dagar efter behandling med antibiotika är barnet inte längre smittsam, men kan vara trött och behöva vila.
Andra ögonbesvär hos barn
Covid-19 pandemin kan påverka rekommendationerna ovan. För aktuell information, se Folkhälsomyndighetens hemsida.