Ögoninflammation hos barn
Ögoninflammation orsakas vanligtvis av virus eller bakterier och uppstår ofta hos barn i samband med f örkylningar. Det är en mycket smittsam infektion, men går oftast över av sig själv utan behandling.
Snabbversionen
Symtom
Röda, svullna ögon, kladdigt var i ögonen och upplevelsen att det skaver, ofta i samband med en annan infektion såsom förkylning.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom.
Behandling
Läker oftast av sig själv men kan i vissa fall behandlas med antibiotika.
Förskola?
Två dagar efter påbörjad antibiotikabehandling eller när merparten av infektionen gått över och barnet i övrigt mår bra.
Vid en ögoninflammation hos barn kan ögonvitan bli röd, ögonen fuktiga och variga.
Hur vet jag om mitt barn har ögoninflammation?
Det finns flera olika tecken som tyder på att ett barn har drabbats av ögoninflammation. Ofta börjar det med att ögonen är irriterade eller att det rinner ur dem. Barnet kan ha samtliga symtom eller bara något enstaka:
- Ögonvitan blir oftast röd och irriterad, samtidigt som ögonlocket svullnar.
- Det kan skava i ögat.
- En kladdig vätska, även kallad var, kan rinna från ögat. Barn kan ha svårt att öppna ögonlocken då vätskan klibbar ihop, särskilt på morgonen.
Det är vanligast att ögoninflammation drabbar båda ögonen, även om den uppstod i det ena. Detta kallas dubbelsidig ögoninflammation och är alltså ett tecken på att det handlar om ögoninflammation. Vid ögoninflammation i endast det ena ögat som inte sprider sig till det andra behöver utredning göras för att överväga andra diagnoser.
Små barn har lättare att få ögoninflammation i samband med en förkylning. Oftast går infektionen över av sig själv utan behandling, men det kan också bli aktuellt med antibiotikabehandling. En ögoninflammation som orsakas av ett virus tar ofta längre tid att läka än en bakteriell infektion. Det kan ta allt från några dagar uppemot två veckor för infektionen att läka helt.
Om ditt barn har ett rött och irriterat öga och det samtidigt uppstår en liten knöl på ögonlocket handlar det troligtvis om en vagel. Här kan du läsa mer om vagel i ögat hos barn.
Det är vanligt att bebisar, i synnerhet nyfödda, har ett genomskinligt kladd i ögonen. Det handlar om att tårkanalerna inte utvecklats färdigt än och är inte tecken på ögoninflammation. Då är de heller inte röda i ögonen.
Om du har en nyfödd bebis som har mycket svullna och röda ögon eller har var i ögonen, sök omedelbar vård. Ögoninflammation hos en nyfödd kan tyda på att barnet smittats av en sjukdom under förlossningen.
Ögoninflammation kan uppstå av olika anledningar när något angriper ögat. Om ditt barn har fått ögoninflammation beror det troligtvis på att kroppen försvarar sig mot en infektion orsakad av virus eller bakterier.
Inflammationen kan även orsakas av en allergisk reaktion eller att ditt barn har skadat eller fått in smuts i ögat. Det är vanligt att få ögoninflammation i samband med exempelvis en förkylning, och barn kan få ögoninflammation många gånger från olika infektioner.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv, en sjuksköterska eller läkare. En ögoninflammation som inte går över kan kräva vidare utredning, ibland av ögonspecialist. Det samma gäller återkommande ögoninflammationer hos barn utan annan förklaring.
Vad ska jag göra som förälder?
Sök vård:
- Om ditt barn har ögoninflammation i över fem dagar.
- Om barnet har en sådan kraftig inflammation att mycket var bildas i ögat.
- Om ditt barn är känsligt för ljus eller har svåra besvär i endast det ena ögat.
Sök akut vård:
- Om du har en nyfödd bebis (yngre än en månad) som har röda, svullna ögon, var i ögonen, eller blåsor runt ögonen.
- Om ögat är rött och gör ont och barnet samtidigt får sämre syn.
- Om barnets öga svullnar upp mycket snabbt.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
Ögoninflammation är smittsamt, och om flera i barnets närhet är förkylda är det bra att vara noggrann med handhygienen. För att minska risken kan det vara bra med egna handdukar, försöka få ditt barn att inte peta sig i ögonen samt att tvätta händerna ofta, särskilt efter att ni varit ute. Här har vi samlat råd kring hur du får ditt barn att tvätta händerna.
- Undvik att ta i hand eller ha hudkontakt i ögat, såsom med fingrar.
- Försök att byta örngott varje dag och ge ditt barn en egen handduk att ha i hemmet och på förskolan.
Oftast läker ögoninflammationen av sig själv inom några dagar eller någon vecka utan behandling. Du som förälder kan tvätta rent ögonen för att lösa upp var som klibbat ihop. Använd blött, mjukt papper eller en bomullstuss som du sedan slänger direkt. Stryk från yttre till inre ögonvrån. Detta kan behöva göras många gånger per dag, särskilt de första dagarna, för att sedan kunna minskas. Att tvätta ögonen regelbundet kan hjälpa läkningen så att ögoninflammationen går över snabbare.
Var noga med att kasta det du har tvättat med för att minska smittorisken. Det är också bra om barnets örngott byts varje dag samt att barnet har en egen handduk.
Om inflammationen orsakats av bakterier kan det i vissa fall bli aktuellt med antibiotika. Efter två dagars behandling med antibiotika är inflammationen inte längre smittsam.
Behöver vi stanna hemma?
Infektionen smittar lätt bland små barn vid närkontakt. Ett barn kan ha gnuggat sig i ögonen och spridit virus eller bakterier vidare till leksaker som ett annat barn kan ta på. Irriterade ögon är ett tecken på att barnet bör vara hemma.
Om ditt barn har behandlats med antibiotika i två eller fler dagar kan du låta ditt barn gå till förskolan eftersom inflammationen inte längre är smittsam, men endast om barnet orkar och mår bra. Utan behandling av något läkemedel kan ditt barn gå till skolan efter fem dagar förutsatt att infektionen inte har förvärrats. Här finns lite tips om att vara hemma med sjukt barn och här om vab.
Oftast går inflammationen över av sig själv inom några dagar. Två dagar efter behandling med antibiotika är infektionen inte längre smittsam, men barnet kan vara trött och behöva vila.
Vanliga frågor från föräldrar om ögoninflammation
Ögoninflammation som beror på en virus- eller bakterieinfektion går oftast över av sig själv på ungefär fem dagar. Virusinfektioner tar ofta längre tid att läka än infektioner som orsakats av bakterier i ögat. Man kan också få ögoninflammation av allergier och då ser läkningen annorlunda ut.
Ögoninflammation är mycket smittsamt, så barnet behöver stanna hemma från förskolan när den är som värst, både ur smittosynpunkt och för barnets eget tillfrisknande. Om ögat fortfarande är lite rött eller irriterat men det mesta av varet har försvunnit och barnet i övrigt mår bra går det bra att gå tillbaka till förskolan. En del barn vaknar också med igenklibbade ögon men är opåverkade i övrigt, då går det bra att gå till förskolan.
Barn som har påbörjat en antibiotikabehandling kan gå tillbaka två dagar efter att behandlingen påbörjats om de i övrigt mår bra. Barn som får ögoninflammation till följd av allergier behöver inte stanna hemma så länge de har ork att delta i aktiviteter.
Ögoninflammation hos barn går oftast över av sig själv utan behandling. Du kan tvätta bort var ur barnets ögon med ljummet vatten och en bomullstuss eller papper regelbundet under dagen för att påskynda läkningen. Vid svårare besvär som inte går över på en vecka kan det bli aktuellt med antibiotikabehandling.
Oftast går ögoninflammation hos barn över av sig självt utan behandling. Det finns dock vissa tillfällen då man bör söka vård. Sök vård om ögoninflammationen består i över fem dagar, om det är väldigt mycket varbildning i ögat, och om barnet har svåra besvär i endast ena ögat eller blir ljuskänsligt.
Sök akut vård för spädbarn yngre än en månad som har röda, svullna ögon, var i ögonen, eller blåsor runt ögonen. Sök också akut vård för barn oavsett ålder om ögat är rött och gör ont och barnet samtidigt får sämre syn, eller om ögat svullnar upp mycket snabbt.
Det snabbaste sättet att behandla ögoninflammation som orsakats av bakterier är med en antibiotikakur som ges via ögondroppar. Denna behandling kräver recept och förskrivs av läkare efter en individuell bedömning om tillståndet. Annars läker en ögoninflammation oftast av sig själv inom några dagar.
Ögoninflammation går över av sig själv, men med enkel behandling hemma kan man skynda på läkningen. Badda ögonen med en ren bomullstuss eller mjuk tvättlapp som doppats i ljummet vatten. Gör detta morgon och kväll. Om varet har torkat fast eller klibbat ihop ögonlocken kan man med fördel lägga den blöta bomullstussen eller tvättlappen som mjuk kompress på ögat en stund för att lösa upp varet.
Barn som har ögoninflammation behöver vara hemma både för att minska smittrisken och för återhämtning. Det kan vara påfrestande för barn att ha ögoninflammation och även efter att smittorisken är över kan barnet behöva vila upp sig innan det är dags att återgå till förskola och andra vardagsaktiviteter. Barn som har allergisk ögoninflammation och i övrigt mår bra behöver inte vara hemma.
Ögoninflammation är ofta mycket smittsamt via kontaktsmitta, så det är viktigt att barnet får en egen handduk och inte delar exempelvis örngott med andra. När eventuell varbildning och de svåraste besvären har gått över är risken för smitta liten, även om barnets öga fortfarande kan vara lite rött och irriterat. Har barnet fått antibiotikabehandling för ögoninflammationen försvinner smittorisken inom två dagar. Ögoninflammation som uppstår av en allergi är inte smittsam.
Det är vanligt att ögoninflammation uppstår hos barn i samband med en luftvägsinfektion, såsom en förkylning. Då kan barnet även få feber, även om det inte är ögoninflammationen i sig som har orsakat den.
Ögoninflammation hos bebisar ser ut ungefär som hos äldre barn, med röda, ibland svullna ögon, och kladdigt var i ögonen. Det är viktigt att alltid kontakta vården om man misstänker ögoninflammation hos sitt spädbarn, eftersom eventuella komplikationer kan leda till nedsatt syn. Spädbarn har dock ofta kladdiga ögon som uppstår på grund av att deras tårkanaler inte är helt utvecklade än. Då uppstår ett sekret som är gulaktigt men mer genomskinligt än var utan att ögonen är röda. Tillståndet är ofarligt.
Det finns flera olika anledningar till att barn får ögoninflammation. Den vanligaste är i samband med en virusinfektion, såsom förkylning. Då har barnet blivit smittat av någon annan i dess närhet som bär på infektionen. Det kan också bero på någon annan virus- eller bakterieinfektion. Barn kan också få ögoninflammation i samband med att något föremål eller skräp kommit in i ögat, eller som resultat av en allergi.