Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Babysim - mysiga stunder med viktiga fördelar

Babysim är en verksamhet för bebisar och barn under 2 år som bidrar till vattenvana och ökad säkerhet för små barn i vatten. Samtidigt kan det vara en riktigt mysig stund tillsammans för dig och ditt barn. 

babysim

Artikelinnehåll Varför babysim? - Lämplig ålder för babysim - Alla älskar inte att plaska i vattnet Badblöja/badbyxa vid babysim Vanliga frågor om babysim

Varför babysim? Som nybliven förälder (eller blivande förälder) har du troligtvis hört talas om babysim, och ibland får man känslan av att alla landets bebisar glatt hoppar ner i varma barnbassänger. Nog måste det finnas en anledning till att det är så populärt? Visst är det så! Babysim är inte bara en rolig och givande aktivitet som hjälper både dig och barnet att komma ut under föräldraledigheten, det för med sig många fördelar. 

Vattensäkerhet och vana Att barnet tidigt vänjer sig vid vatten och hur man självständigt tar sig i och ur vattnet leder till ökad vattensäkerhet. En mysig stund med nära kontakt För dig och ditt barn blir simtillfället en stund med nära fysisk kontakt och total uppmärksamhet, vilket främjar anknytningen och vilket många föräldrar upplever som en riktigt mysig och givande stund tillsammans. Härlig avslappning för barnet Vattnets värme och virvlar blir nästan som lätt massage eller beröring för barnet och kan bidra till en skön avslappning och en begynnande kroppsmedvetenhet.

Poängen med babysim är inte att barnet ska lära sig crawla. I stället ligger fokus på lek utan prestationskrav. Utöver det kan barnet få öva på att dyka under ytan, att lära sig komma upp till ytan och ligga på rygg, och att ta sig till bassängkanten. Simläraren guidar barn och föräldrar från barnets spontana, reflexmässiga rörelser till mer medvetna rörelser. Allt beror på barnets ålder och nivå.

Lämplig ålder för babysim Olika simgrupper kan ha olika regler för barnets ålder, så kolla alltid med just ditt ställe vad som gäller. Grundprincipen för en lämplig tidpunkt att börja är dock att bebisen:  Är ca. 3 månader (eller 3 månader efter beräknat födelsedatum för knoddar som kom för tidigt) Väger minst 4 kg Naveln ska också ha läkt helt innan man hoppar ner i vattnet. En utbildad babysiminstruktör leder babysimmet och föreslår olika aktiviteter, men du som förälder får alltid bestämma om du tror att ditt barn är redo för de olika momenten. 

Alla älskar inte att plaska i vattnet Hur populärt det än är med babysim så är det inte alla bebisar som gillar att plaska runt. Först är bassängen något okänt. Det kan vara högljutt, för mycket folk, eller obehagligt att få vatten i ögonen. Många barn vänjer sig dock och börjar gilla det. Om ditt barn däremot inte trivs på babysimmet och tillfällena bara blir stressiga för dig som förälder, ta en paus. Det är inte värt att vantrivas och ni kan alltid försöka igen vid ett senare tillfälle. Om det är du själv som vuxen som inte gillar vatten, eller kanske är rädd för det, så är det också viktigt att respektera den känslan. För en del föräldrar som är rädda för vatten är det viktigt att deras egna barn inte blir det. Då kan det vara särskilt bra att gå på organiserat babysim, där simläraren kan stå för trygghet och lugn.

💦 Tips! Besök gärna simhallen innan ni går och badar första gången eller kom lite tidigt till första tillfället så att barnet kan vänja sig vid simhallens ljud, ljus och dofter.

Badblöja/badbyxa vid babysim Många föräldrar undrar vad man ska använda för badkläder för sin bebis när det är dags för babysim. En del badkläder för babysim ser ut som blöjor och är till för engångsanvändning, andra ser ut som simbyxor och går att tvätta. Egentligen spelar det ingen roll vad man kallar dem eller hur de ser ut, så länge de fungerar för bad. Det viktigaste är att man har någon sorts badbyxa eller -blöja som är anpassad för vatten och som inte läcker om barnet bajsar under badet. Blöjan ska vara en särskild badblöja utan en kärna som suger upp allt vatten – en vanlig blöja i poolen blir omöjlig att ha på sig på nolltid och kan till och med bli farlig för barnet. Badbyxan/badblöjan ska sitta tätt runt lår och mage så att det inte finns risk för läckage.  Välj den mindre storleken om ditt barn är precis på gränsen mellan två storlekar för att säkerställa att den sitter tätt.

Vanliga frågor om babysim När börjar man med babysim? Man kan gå på babysim när som helst mellan 3 månader och 2 år. Barnet måste vara 3 månader och väga 4 kg och naveln måste ha läkt innan man kan börja. Vad gör man på babysim? Fokus på babysim är lek utan prestationskrav och att barnen ska bli vana vid och bekväma med vattnet. Beroende på barnets ålder kan instruktören lägga till dyk under ytan, att öva på att komma upp till ytan och ligga på rygg, och andra övningar som stärker vattensäkerheten.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

17 oktober 2023

Läs mer

Bild på Knodd-appen
Barns utveckling - följ ditt barns utvecklingsfaser i vår app
mamma som lägger ned bebis i spjälsäng
Så får du ditt barn att somna själv utan gråt: steg för steg
nyfödd bebis håller hand
Hur kan man tänka kring besök efter förlossningen?
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen