Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Hur kan man tänka kring besök efter förlossningen?

Besök av familj och vänner efter förlossningen kan vara både underbart och utmattande. Ibland kan det vara svårt att sätta gränser, men det kan också vara alldeles nödvändigt för att den lilla familjen ska få en fin start tillsammans. 

nyfödd bebis håller hand

Värna om bubblan Tiden efter förlossningen kan vara omtumlande på alla sätt. Du kan känna dig gladare än någonsin, men du kan också vara mörbultad efter förlossningen, påverkad av en mängd hormoner och orolig för ditt barns hälsa, samt känna ett enormt behov att skydda ditt barn mot hela omvärlden. De här första dagarna eller veckorna kan det kännas som att ni lever i en egen liten bubbla. Verkligheten utanför spelar inte lika stor roll som vanligt. I bubblan finns möjlighet till återhämtning och anknytning, och det är precis som det ska vara. För många känns det därför som att för mycket besök spräcker bubblan, särskilt när man inte riktigt har orken att säga ifrån om vad man själv behöver.  

✨ Följ din graviditet hos Knodd Matnyttig och veckovis information om allt som hör till graviditet, förlossning och stundande föräldraskap.

Vad är rätt och fel gällande besök efter förlossningen? Det enklaste svaret är att det inte finns något rätt eller fel. Allt handlar om vad du och din familj mår bra av. En del nyblivna föräldrar vill ha sina egna föräldrar eller närstående på besök så fort det bara går En del nyblivna föräldrar vill vara helt för sig själva i flera veckor En del nyblivna föräldrar vill enbart träffa vissa utvalda närstående och säga nej tack till annat besök Ibland är det omöjligt att veta i förväg hur man kommer att känna. Många förstagångsföräldrar – både födande och medföräldrar – visste inte hur trötta och överväldigade de skulle känna sig. En svår förlossning kan också göra att man har mycket att bearbeta som man inte räknade med. 

Om du vill ha ett professionellt godkännande på att säga nej tack till besök så får du det här
quote

Man får säga nej Om du vill ha ett professionellt godkännande på att säga nej tack till besök så får du det här. Du bestämmer om du vill ha besök, vilka som får komma på besök och hur länge de får stanna. Man får säga nej helt och hållet. Man får också säga nej till vissa men ja till andra. Det kan givetvis kännas svårare i verkligheten att stå på sig och hålla på gränserna. Många nyförlösta har exempelvis fått handskas med sårade mor- och farföräldrar som försökt tänja på gränserna och tjata sig till ett besök. Om så är fallet för dig kan det hjälpa att tänka att du i den här situationen inte är din förälders barn, utan ditt barns förälder. Prio för dig nu är att fatta beslut som är bäst för ditt barn.

Tänk efter i förkylningstider Ytterligare en anledning att vara försiktig med besök i början är infektionsrisken. Ett nyfött barn har ett visst skydd med sig från mammans immunförsvar men är ändå mottagligt för infektionssjukdomar, såsom RS-virus, vilka kan bli allvarliga för spädbarn. Om ditt barn föds i förkylningstider eller under perioder med hög RS-smitta kan det kännas skönt att sätta ner foten om att bara friska närstående får hälsa på barnet.  Enkla förhållningsregler i förkylningstider: Individer med förkylningssymtom eller vars egna familjemedlemmar är sjuka får vänta med att besöka er tills de är friska Alla som besöker det nyfödda barnet bör tvätta händerna noggrant och/eller handsprita innan de håller i barnet

Den bästa sortens besök Alla besök är naturligtvis inte jobbiga. Det kan kännas underbart att få visa upp sin skatt för dem man älskar mest. Dessutom kan vissa närstående vara till stor hjälp under den här perioden. Det kan handla om släkt eller vänner som kommer och hjälper till med disken eller tvätten, som sitter med bebisen medan du tar en dusch eller bara tar med sig sitt eget fika och några extra matlådor. Passa på att luta dig lite extra mot de här personerna i ditt liv. Inför dem kan du vara dig själv, sårbar och smutsig i håret med nära till tårar ibland. Låt dem hjälpa till i hemmet eller ge stöttande kramar, utan att få dåligt samvete om du råkar somna på soffan medan de stökar runt.

Fyra tips som kan göra besöken lättare

  • 1Åk hem till andra istället – du slipper fixa fika, tänka på städningen, eller stå ut med utdragna besök
  • 2Be en partner eller närstående att sätta gränser när du själv inte orkar
  • 3Förbered ivriga familjemedlemmar och vänner redan innan förlossningen att ni kanske kommer begränsa besöken eller kräva att förkylda individer håller sig hemma
  • 4Satsa på digitala träffar via videosamtal där du kan visa upp ditt barn utan att känna att du behöver städa och utsätta er för virus eller umgås längre än du orkar

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

6 oktober 2023

Läs mer

bebis hand och föräldrars händer
Anknytning - Samspel mellan förälder och barn
En bebishand som håller om sin mammas tumme
Baby blues - varför känns det tungt när jag borde vara glad?
en mamma och två sjuka barm
Vårdaktörer för barn – här kan din familj få vård
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen