Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Lindring av vattkoppor - så tar ni er igenom kliet

Att vara sjuk är sällan roligt, men att vara hemma i en eller två veckor när det kliar på hela kroppen kan kännas riktigt långdraget. Här är råden du som förälder behöver om ditt barn blivit sjuk i vattkoppor. 

bebis med vattkoppor

Artikelinnehåll Vattkoppor: Ofarligt men inte roligt - Behandling av vattkoppor Steg ett: Lindra klådan från vattkoppor - 7 knep som lindrar klådan från vattkoppor Steg två: Stå ut tills det går över

Vattkoppor: Ofarligt men inte roligt Vattkoppor är en av våra vanligaste barnsjukdomar. Ungefär 97-98% av alla över 12 år har haft vattkoppor och kommer därför inte få det igen. Det betyder dock att din knodd kommer att åka på denna kliande, smittsamma sjukdom någon gång under småbarnsåren.  I de allra flesta fall är vattkoppor ofarliga och sjukdomen går över av sig själva på en till två veckor. Tills dess kan det dock bli några jobbiga dagar när barnet är både obekvämt och har svårt att låta bli att klia på blåsorna. Då är det läge att ta till de här kloka knepen som lindrar besvären från vattkoppor. 

🦠 Få hjälp digitalt hos Knodd? De flesta behöver inte söka vård för just vattkoppor, men om du behöver söka vård för ditt barn kan våra barnsjuksköterskor och barnläkare hjälpa er med bedömning och råd om behandling.

Behandling av vattkoppor Eftersom vattkoppor orsakas av ett virus går det inte att ta antibiotika, mediciner, eller annan behandling för att bota sjukdomen. Kroppens eget immunförsvar tar hand om det och bygger sedan upp antikroppar som gör att man inte kan smittas igen. De flesta barn behöver därför sällan behandlas inom sjukvården för vattkoppor. Undantag är:  Nyfödda vars mammor inte haft vattkoppor Barn med sänkt immunförsvar Dessa särskilda riskgrupper kan behandlas med färdiga antikroppar. Dessa angriper viruset på samma sätt som om kroppen hade skapat egna antikroppar. 

Steg ett: Lindra klådan från vattkoppor Det tuffaste med vattkoppor är ofta just att det kliar så mycket och på hela kroppen. Det är viktigt att undvika att klia så gott det går för att minska risken för infektion och dra ut på läkningstiden. Som tur är finns det några knep som gör det lättare.

7 knep som lindrar klådan från vattkoppor:

  • 1Kylbalsam eller kylsprej kan vara riktiga räddare i nöden. Du kan applicera det ofta, minst tre gånger om dagen eller när barnet behöver lindring. Flitigare användning ökar effekten och det är ofarligt att använda på stora ytor av huden. 
  • 2Håll huden sval. Feber och värme kan förvärra klådan. Utöver kylbalsam kan det därför hjälpa att badda med svalt vatten ibland, hålla barnets rum vid en lagom sval temperatur, eller ställa vanlig hudlotion i kylskåpet och smörja in barnet med den. 
  • 3Vattkoppor i munnen kan vara riktigt besvärliga. Du kan ge paracetamol under de svåraste dagarna, gärna en timme innan måltid. Isglass kan både lindra klådan och komma med lite extra tröst, medan flytande kost som välling, blåbärssoppa och yogurt kan vara lättare att äta, särskilt med sugrör. Undvik sur, salt eller stark mat. 
  • 4Att badda huden med en ordentlig dos potatismjöl eller talkpuder är ett gammalt husmorsknep som håller än. 
  • 5Bada så ofta ni vill. Att hålla huden ren med tvål och vatten påskyndar läkningen och minskar risken för infektion. Ett ljummet bad med några droppar parfymfri tvål eller en snabb dusch svalkar också ner huden på ett riktigt skönt sätt, så låt barnet hoppa i badkaret eller badbaljan flera gånger om dagen när det kliar som värst. Undvik långa eller allt för varma bad som kan förvärra klådan. 
  • 6Vid riktigt besvärlig klåda kan antihistamin (allergimedicin) hjälpa, särskilt kvällstid. 
  • 7Om vattkopporna sprider sig till underlivet kan det göra ont att gå på toaletten. Då kan du pröva att smörja med en smärtstillande bedövningssalva, en till tre gånger per dygn, ungefär 5-10 minuter innan toalettbesöken. 

🌡️ Obs! Undvik att använda hydrokortison för att lindra klåda från vattkoppor. Hydrokortison kan öka risken för infektion och fördröja läkningen.

Steg två: Stå ut tills det går över Något som du som vabbande förälder säkert har känt av är att när sjukdomar drar ut på tiden så börjar alla klättra på väggarna. Lägg till flera dagar av ständigt kliande på den känslan så förstår man varför vattkoppor kan vara en tuff tid för alla involverade. Då gäller det att hålla sig sysselsatta eller att göra det bästa av det tråkiga.  Så länge barnet har feber eller inte orkar göra någonting:  Satsa på mysiga, lugna stunder för maximal återhämtning. Kanske är det att läsa sagor eller berätta historier i sängen, eller att få ligga på soffan och kolla på film. Kom ihåg att hålla rummet svalt, låta barnet ta av sig varma kläder, och att hitta de mjukaste, svalaste sängkläderna ni har.  När barn med vattkoppor börjar piggna till är det ofta ett bra tag kvar tills man får återgå till förskolan. Då kan det passa att:  Bygg en hinderbana hemma som barnet kan krypa över, under och igenom.  Om ni kan komma ut en sväng kan det vara skönt både med frisk luft och att få komma ifrån hemmets fyra väggar. Undvik dock att bli för varma av utelek i tjocka lager med kläder, eftersom värmen kan förvärra klådan.  Baka eller laga mat tillsammans så att barnet får fokusera på uppgiften och hålla händerna sysselsatta med annat än att klia.  Att bada är inte bara bra för att lindra klådan (se ovan) utan är också ett utmärkt tidsfördriv som håller barnet sysselsatt. Ta med badkritor, leksaker, och en stor dos fantasi så kan ni låta tiden gå.  Det kan kännas långt om ni precis är i början av vattkopps-resan och dagarna känns oändliga. Tids nog kommer de att gå över, vattkopporna kommer torka in och ni kommer få gå tillbaka till förskola och jobb igen. Och det bästa av allt? När ni väl har tagit er igenom vattkopporna kommer ni inte behöva göra det igen. 

✨ Knodds kostnadsfria föräldrakurser  Våra kurser håller er i handen genom de första åren och guidar er genom grundläggande ämnen för ett tryggt föräldraskap. Gå dem när du vill, var du vill.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

9 januari 2024

Läs mer

sjukt barn i mammas famn
Hur kul är det att vara sjuk? Barnens upplevelse under vab-dagarna
digitalt vårdbesök
3 vanligaste anledningarna till att föräldrar söker digital barnsjukvård
flicka med feber
Därför har barn feber så ofta
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen