Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Därför har barn feber så ofta

Om du är småbarnsförälder kanske det känns som att ditt barn får feber var och varannan minut – och du har inte helt fel. Knodds barnspecialister berättar varför barn har feber så ofta. 

flicka med feber

Feber är inte en egen sjukdom Feber kan uppstå när man är sjuk, men det är inte en sjukdom i sig. Feber är en reaktion på någonting i kroppen, som när bakterier eller virus kommit in och skapar besvär. Det är alltså en del i kroppens immunförsvar. Det räknas som feber när kroppstemperaturen ligger över 38 grader. Man kan fastställa att barnet har feber om man uppmätt en kroppstemperatur på 38 grader vid minst två olika tillfällen under dygnet, eller 38,5 grader vid ett enskilt tillfälle. Temperaturökningen innebär att kroppen har börjat mobilisera försvaret mot infektionen. Barnets allmäntillstånd, ork, förmåga att äta och dricka kan också vara indikationer på barnets mående och feberpåverkan. Kroppstemperaturen varierar under dagen och spannet för en normal temperatur är allt mellan 36 - 38 grader. Läs mer om vad feber är, svar på vanliga frågor om feber, och när man ska söka vård i Knodds artikel om feber hos barn. Du kan också lyssna i Knodden.

Barn har ofta feber Som vuxen kanske du inte har feber särskilt ofta, även när du är förkyld eller magsjuk. Ett barn kan dock lätt få feber i samband med många olika sjukdomar. Detta beror på att feber är en del av immunförsvarets insatser, inte en sjukdom i sig. Barn kan också få feber efter vaccinering, vid inflammation, och vid sjukdom som orsakas av att någonting inte fungerar som det ska i kroppen. Den vanligaste anledningen är dock feber som uppstår i samband med en virusinfektion. Det är vanligt att barn får feber vid exempelvis:  Förkylningar Vinterkräksjuka Halsfluss Bihåleinflammation Vaccinering Barns immunförsvar är inte lika utvecklade och starka som vuxnas. Därför behöver kroppen ta i mer för att bekämpa olika virussjukdomar och bakterier. Ju äldre barn blir, desto färre infektioner får de eftersom immunförsvaret är starkare och kan stå emot infektionerna bättre.  

🌡️ Har ditt barn feber? Genom Knodd kan ni få hjälp med bedömning och råd om behandling när ditt barn är sjukt, utan att behöva sitta i väntrummet. Sju dagar i veckan och direkt i mobilen.

Feber på natten men frisk på dagen - är det vanligt bland barn? En del föräldrar upplever att barnet verkar sjukt eller febrig om natten men frisk under dagen. För föräldrar som vill veta om man kan återgå till förskolan kan detta göra det särskilt svårt att avgöra. Det är dock vanligt att temperaturen ökar på sen eftermiddag och in på kvällen när barn är sjuka. Immunförsvaret har kämpat på under dagen och håller inte hela vägen ut, helt enkelt. Efter nattens vila har det repat sig en del och febern kan vara så gott som borta under morgontimmarna. Kroppstemperaturen varierar även när barn är friska. De flesta förskolor har som regel att barnet ska vara feberfritt minst ett helt dygn innan det är läge att komma tillbaka. På så sätt kan man stämma av att det inte bara verkar som att barnet är friskt om febern är borta på dagtid, när det egentligen handlar om att immunförsvaret jobbar på högvarv och behöver få vila mer för att hantera infektionen.

Man behöver inte vara orolig För föräldrar med barn i förskolan kan det kännas som att vab-dagarna avlöser varandra. Det är inte så konstigt: under barns första fyra år räknar man med att de har mellan sex till åtta infektioner per år.  Om du har barn i förskoleåldern innebär det alltså att du inte behöver vara orolig om ditt barn får feber ofta. Det betyder också att du kan ha nytta av de här råden om att vara hemma med sjukt barn. Se till att ha febertermometern, isglass och en stor dos tålamod nära till hands så tar ni er igenom de här åren galant. 

Läs mer

Sjukt barn i säng
5 tillfällen då du behöver söka vård för ditt barns infektion
Bebis som ligger på en kvinnas axel
7 sjukvårdsknep varje småbarnsförälder borde veta om
Vanliga barnsjukdomar som barn behöver ta sig igenom
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen