Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

3 vanligaste anledningarna till att föräldrar söker digital barnsjukvård

Digital barnsjukvård är ett smidigt sätt att snabbt få hjälp med bedömning och råd om behandling för många av de vanligaste barnåkommorna. Det här är de 3 vanligaste anledningarna till att föräldrar söker digital vård. 

digitalt vårdbesök

Artikelinnehåll Feber Hudutslag Olyckor Från symtom till svar

1. Feber Feber är en av de allra vanligaste anledningarna till att föräldrar söker digital vård för sitt barn. Feber är inte en sjukdom i sig, utan ett tecken på att det uppstått en infektion orsakad av bakterier eller virus i kroppen. Ett obehagligt men ovanligt och ofarligt tillstånd som kan uppstå hos enstaka barn vid feber är feberkramper. 

Febern är en del av kroppens immunförsvar och hjälper kroppen bekämpa infektionen. Eftersom små barns immunförsvar ännu inte är färdigutvecklade får barn feber oftare än vuxna och det är sällan man behöver vara orolig för sitt barn.
quote

När du söker vård för ditt barns feber handlar det främst om att försöka utreda vad det är som orsakat febern. I de flesta fall behöver du inte göra något utan febern och infektionen går över av sig själva. Vårdpersonalen i andra änden kan också ge dig råd om febernedsättande behandling och hur du kan lindra besvären. 

🌡️ Lathund för när du ska söka vård om ditt barn har feber:

Ålder

Temperatur

Under 3 månader

Minst 38 grader

3-6 månader

Minst 39 grader

Under 2 år

Minst 39 grader, utan andra symtom (exvis förkylning eller magsjuka)

Oavsett ålder

38 grader i mer än fyra dygn

Du bör söka akut vård, oavsett ålder, om ditt barn har en kroppstemperatur på 41 grader, visar tecken på uttorkning i samband med feber, eller ser ut att ha ont i eller utanpå kroppen eller gråter otröstligt i samband med feber.

🌡️ Få hjälp digitalt hos Knodd Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling om ditt barn blir sjukt.

Känns det som att ditt barn har feber ofta? Det är vanligt bland barn. Här kan du läsa mer om varför barn ofta får feber. 

2. Hudutslag Precis som med feber kan utslag på huden vara tecken på många olika sorters åkommor och sjukdomar. Huden är kroppens största organ, och det är vanligt att den reagerar med olika sorters utslag under småbarnsåren när immunförsvaret fortfarande är under uppbyggnad. De allra flesta utslag går över av sig själva. Barn kan bland annat få nässelutslag som del i en allergisk reaktion, av värme, eller som symtom på en virusinfektion. Det är också vanligt med utslag i form av blåsor, såsom vid vattkoppor och höstblåsor. En del utslag ger upphov till klåda medan andra inte märks av alls.  Vanliga utslag som föräldrar ofta söker för (klicka på åkomman för att läsa mer):  Nässelutslag Svinkoppor Femte sjukan Tredagarsfeber Hudutslag är den absolut vanligaste orsaken till att föräldrar söker vård hos Knodd. Här kan du läsa mer om hud, utslag, och prickar hos barn.

Fördel med digital vård vid utslag En stor fördel med digital vård när det gäller hudutslag är just möjligheten att visa upp utslagen över ett videosamtal. Då kan vi på Knodd eller den vårdtjänst du söker till få en bättre uppfattning om vilken sorts utslag det handlar om. På så sätt kan du som förälder få råd om behandling och i många fall slippa åka in till vårdcentralen eller barnakuten.

3. Olyckor Att se sitt barn ramla och slå i huvudet eller sätta handen på en varm spisplatta kan vara otroligt läskigt för vilken förälder som helst. I en sådan situation är det inte alltid lätt att hålla huvudet kallt eller att själv avgöra hur allvarlig olyckan var. Då är det bra att kunna tala med sjukvårdspersonal via videosamtal. Genom att få höra vad som hänt från dig och läsa av barnets allmäntillstånd kan vårdgivaren bilda sig en helhetsuppfattning och avgöra vilken sorts åtgärd barnet behöver. Vanliga orsaker till att föräldrar söker vård för olyckor inkluderar:  Bett och sår Brännskador Bulor i huvudet Hjärnskakning

✨ Knodds kostnadsfria föräldrakurser Våra kurser håller er i handen genom de första åren och guidar er genom grundläggande ämnen - såsom de vanligaste barnsjukdomarna - för ett tryggt föräldraskap.

Från symtom till svar När du söker digital vård för ditt barns symtom kan det se lite olika ut beroende på vilken tjänst du använder. Gemensamt för olika tjänster är dock att det ofta går snabbare att få hjälp än om du åker till akuten eller en drop in-mottagning.  Ofta går det till ungefär så här: 

  • 1Du loggar in på en e-tjänst eller app med BankID
  • 2Du får svara på några frågor om ärendet, antingen i formulär eller chatt
  • 3I en del tjänster kommer du till en chatt där du kan få den hjälp du behöver, alternativt slussas vidare
  • 4Du får träffa vårdpersonal via videosamtal

Via digital vård kan du få hjälp med bedömning av ditt barns symtom, råd om behandling och recept vid behov. I en del fall kan det även bli aktuellt med uppföljning vid senare tillfälle. I de fall då barnet behöver fysisk undersökning eller vård kan den digitala vårdgivaren ge dig råd om huruvida ärendet är akut eller kan vänta tills ni kan boka tid på en vårdcentral. På så sätt kan ni slippa sitta länge på en jourmottagning i onödan. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

9 januari 2024

Läs mer

sjuk bebis som ligger i mammas knä
Hur kan man stärka immunförsvaret hos barn?
flicka med feber
Därför har barn feber så ofta
Sjukt barn i säng
5 tillfällen då du behöver söka vård för ditt barns infektion
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen