Feberkramp hos barn
Feberkramp kan se skrämmande ut men är ett oftast ofarligt tillstånd som uppstår i samband med snabbt stigande feber hos barn under tre till fyra år. Barnet kan bli medvetslöst, stelt och krampa under några minuter. Krampanfallet går över av sig självt men är det första gången ditt barn upplever det ska du ringa 112.
Snabbversionen
Symtom
Feber över 38,5 grader i samband med virusinfektion, ofta snabbt stigande, kroppen blir stel och krampar på båda sidorna, huvudet spänns bakåt och ögonen rullar, barnet kan förlora medvetandet, varar i några minuter.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom.
Behandling
Ingen behandling, håll barnet lugnt och luftvägarna fria tills det går över; vid återkommande eller långvariga anfall kan kramplösande medicin ges.
Förskola?
När barnet tillfrisknat, är feberfritt och orkar delta.
Hur vet jag om mitt barn har feberkramp?
Feberkramp kan vara obehagligt att bevittna, men det är en ofarlig kroppslig reaktion som oftast uppstår vid virusorsakad feber. Vanligast är att det uppstår hos barn mellan 18 månader och tre år, även om det i enstaka fall kan ske i andra åldrar.
Vid en feberkramp har barnet först fått en virusinfektion som orsakat feber. Det är vanligast att krampen uppstår under feberns första dygn och att barnet har en kroppstemperatur på minst 38,5-39 grader. Ofta har febern stigit snabbt innan anfallet.
Vanliga symtom på feberkramp är:
- Snabbt stigande feber
- Symmetriska kramper i armar och ben på båda sidorna av kroppen
- Kroppen blir stel
- Barnet blir frånvarande eller till och med medvetslöst
- Huvudet böjs bakåt och ögonen rullar bakåt
Det är också vanligt att barnets hud bleknar eller ser blåaktig ut. Anfallet varar vanligtvis en till två minuter. Långvariga anfall kan pågå i upp till 15 minuter.
Efter feberkrampen är barnet ofta medtaget och trött, men hämtar sig snabbt. Krampen orsakar inte hjärnskada och ger heller inga andra men.
Vanligast är att barn endast får feberkramp en gång i livet. Endast fem procent av barn får någonsin en feberkramp och av dessa är det bara en tredjedel som upplever ytterligare feberkramper. Då är symtomen de samma som vid första tillfället.
Det är inte helt klart varför en del barn får feberkramper, men det kan finnas en genetisk komponent. Åldern är också en faktor eftersom det främst är små barn som får feberkramp, vilket har att göra med hjärnans mognad. I yngre åldrar är hjärnan känsligare för snabbt stigande temperaturer och tröskeln för att få ett krampanfall är lägre. Om ditt barn har fått en feberkramp är det sällan ett tecken på allvarligare bakomliggande problematik.
Fast det är ett sorts krampanfall är feberkramp inte det samma som epilepsi. Om ditt barn haft en feberkramp är risken heller inte högre för att barnet senare ska utveckla epilepsi.
Tillståndet går att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare. Om det är första gången ditt barn får en feberkramp ska du ringa 112 så att sjukvårdspersonal kan bedöma tillståndet. De kan avgöra om det kan handla om något annat än feberkramp och om ytterligare utredning krävs.
Vad ska jag göra som förälder?
Om ditt barn har haft feberkramp förut och barnet mår bra när krampen har gått över behöver du inte söka vård. Om du känner dig osäker går det alltid bra att kontakta sjukvårdsupplysningen eller söka fysisk vård.
Du bör söka vård:
- Om barnet haft feberkramper i samband med flera separata sjukdomstillfällen.
- Om barnet endast har kramper på ena sidan av kroppen.
- Om barnet haft flera anfall då kroppstemperaturen varit under 38,5 grader.
Sök akut vård/ring 112:
- Om det är första gången ditt barn uppvisat symtom på feberkramp.
- Om ditt barn får flera feberkramper under samma dygn.
- Om anfallet varar längre än fem minuter.
- Om barnet fortfarande är medvetslöst efter två minuter.
Om du har möjlighet att ta tid på hur länge anfallet varar och kan beskriva hur det sett ut kan det vara till hjälp för sjukvårdspersonalen.
Vad kan man göra hemma?
En feberkramp går över av sig själv och där hemma finns det inget du direkt kan göra för att bryta den. Du kan dock göra situationen bättre och lugnare för dig och ditt barn.
Det här kan du göra vid en feberkramp:
- Klä av åtsittande kläder eller tjocka täcken om barnet svettas
- Håll om barnet utan att hålla fast armar eller ben som krampar
- Stoppa inget i barnets mun
- Se till att luftvägar är fria så att barnet kan andas även vid medvetslöshet
- Lägg barnet på rygg
- Håll dig själv lugn även om du är rädd och prata lugnt med barnet
Det går inte att förebygga feberkramp med hjälp av febernedsättande. Att sänka febern vid en kramp avbryter inte heller anfallet. Däremot kan du, om barnet inte krampar och är vid medvetande, ge febernedsättande paracetamol eller ibuprofen (för barn över 6 månader) för att barnet snabbare ska återhämta sig från själva febern.
Du kan också lindra hög feber generellt genom att ta av barnet kläder och täcke, öppna ett fönster om det inte är för kallt ute och försöka svalka barnet med blöta handdukar. Undvik att lägga kylande ispåsar på barnet.
Det kan vara obehagligt och skrämmande både för förälder och barn att vara med om en feberkramp. Ju lugnare och tryggare du själv kan hålla dig i situationen, desto tryggare kan ditt barn känna sig. Att hålla om ditt barn och ge närhet lugnar barnet och är inte farligt för själva feberkrampen.
Behandling på sjukhus
I de flesta fall har en feberkramp gått över innan man når sjukhuset. Vid långvariga eller återkommande anfall kan barnet få kramplösande medicin, men det är mycket ovanligt att detta behövs. Om ditt barn har återkommande feberkramper kan ni också få med kramplösande medicin att ha hemma.
Om det är första gången ditt barn har fått en feberkramp kan de på sjukhuset välja att lägga in barnet för observation. Det betyder inte att det är något farligt. För många föräldrar kan det dessutom kännas lugnt och tryggt att ha vården nära till hands.
Behöver vi stanna hemma?
Feberkramp i sig smittar inte, men den bakomliggande sjukdomen som orsakade den är ofta en smittsam virusinfektion.
Ett barn som varit med om en feberkramp återhämtar sig ofta snabbt. Då är det i stället febern och den tillhörande infektionen som styr när det kan vara lämpligt att återgå till förskolan. Barn ska vara feberfria minst ett dygn och ha ork att delta i en hel dags aktiviteter.
En feberkramp går över på bara några minuter, ofta en till två, men för dig som förälder kan den här stunden kännas skrämmande lång. Efter anfallet kan barnet vara medtaget men återhämtar sig snabbt. Febern kan dock fortfarande sitta i.
Vanliga frågor från föräldrar om feberkramp
En del föräldrar oroar sig för att deras barn ska få feberkramp på natten och att de inte ska märka av det. Vanligtvis kommer dock barnet vara besvärat av den höga febern innan feberkrampen kommer och därav väcka föräldern. Om du märker att ditt barn får feberkramp och det är första gången, ring 112. Om ditt barn har tendens att få feberkramp kan du ge febernedsättande på kvällen innan läggning för att hålla febern nere.
Du behöver dock inte vara orolig att du ska missa att ditt barn får feberkramp på natten eftersom anfallet går över av sig självt. Det är mycket ovanligt att barn drabbas av feberkramp.
Feberkramp går över av sig själv. Om det är första gången ditt barn får feberkramp ska du dock ringa 112. Det du själv kan göra hemma är främst:
- Håll dig lugn och lugna barnet
- Ge barnet mycket närhet men håll inte fast armar och ben som krampar
- Se till att luftvägar är fria
- Låt barnet ligga på rygg
- Stoppa inget i barnets mun
Att försöka kyla barnet eller ge febernedsättande kommer inte avbryta feberkrampen.
Nej. Feberkramp kan se obehagligt och skrämmande ut men det är inte farligt för barnet och ger inga långsiktiga men. Det är mycket ovanligt att det leder till komplikationer.