Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Att vara gravid med nummer 2

Att vara gravid när man redan har småbarn kan vara helt annorlunda än när man blev gravid första gången. Å ena sidan kan det vara spännande och stort att veta att man snart ska ge sitt älskade barn ett småsyskon. Å andra sidan är goda råd om att ”vila mycket” och ”tänka på sig själv” inte lika lätta att ta till sig när man redan har en mini-me som hänger på en.

Storasyskon och bebis

Artikelinnehåll Syskon på ingång Lösningen för dig som är gravid För barnet som ska bli storasyskon - När ska man berätta?

Syskon på ingång - hurra! Grattis till nummer två – eller tre, eller fyra. Att bli gravid när man redan har barn kan kännas enklare än första gången. Man har lite rutin, vet att man klarar av det hela vägen, och reagerar ofta lugnare på kroppens små egenheter, oavsett om det handlar om illamående, lätta blödningar, eller hur mycket man plötsligt svettas när man tränar.   Samtidigt upplever många att varje graviditet är unik. Kanske mår man bättre den här gången, är sugen på helt annan mat, eller tappar orken vecka åtta utan att få tillbaka den. Det är inte lätt att parera graviditetens utmaningar när man dessutom är småbarnsförälder, ett uppdrag som redan kräver olönat arbete på övertid.

✨ Följ din graviditet i appen Matnyttig och veckovis information om allt som hör till graviditet, förlossning och stundande föräldraskap.

Lösningen för dig som är gravid Minns du hur det var med första barnet när du blev trött under graviditeten? Du passade kanske på att lägga dig på soffan och låta svullnaden i benen lägga sig lite medan du tog en tupplur? Lättare sagt än gjort den här gången. Lösningen handlar om att man inte kan göra allt själv, hur ”duktig” man än är. Dags att luta dig mot närstående och låta en partner eller annan nära få kliva in i hjälterollen. De kan exempelvis: ta fler hämtningar på förskolan rodda med matinköp gå på simskolan på lördagar eller fotbollen på måndagar Detta gäller givetvis också om du är gravid för första gången och samtidigt har småbarn hemma. Genom att få hjälp kan du smyga in mer vila under dagen eller efter jobbet – och på så sätt ha mer ork till mysiga läggningar eller annan kvalitetstid tillsammans med det blivande storasyskonet.

För många barn kan en förskoleplats dessutom upplevas som något kul som är deras alldeles eget, för här får faktiskt inte bebisen gå.
quote

För barnet som ska bli storasyskon När bebisen väl kommer blir det en stor omställning för storasyskonet som varit van vid att få all uppmärksamhet. Nu behöver bebisen uppmärksamhet hela tiden och man måste dela med sig av sina föräldrars tid och kärlek. Den biten är oundviklig, men det går att minimera förändringar som sker just när bebisen är ny så att storasyskonet inte känner att det är bebisens ”fel”. Tänk bland annat på att: Flytta barnet till egen säng/riktig säng/eget rum i god tid så att inte bebisen tar storasyskonets plats och så att du själv har tid och ork att genomföra det.  Lägga inskolning till förskola i god tid innan eller ett bra tag efter bebisens ankomst, beroende på ålder. Genom att göra dessa förändringar innan den nya bebisen är på plats har storasyskonet redan klivit upp till att vara ett större barn än tidigare. För många barn kan en förskoleplats dessutom upplevas som något kul som är deras alldeles eget, för här får faktiskt inte bebisen gå. Då kan det bli både lättare och roligare att dela med sig där hemma. 

Syskon

När ska man berätta? Många föräldrar undrar när det är läge att berätta för sina barn att det ska komma ett småsyskon. Det här beslutet är individuellt utifrån vad som passar er. Det kan vara klokt att tänka på: Att barn snackar. Berätta inte för barnet innan du är okej med att alla som barnet träffar vet om det. Det gäller personal på förskolan, kompisars föräldrar, simläraren, eller tanten bakom er i kön i mataffären.   Att anpassa det du berättar efter barnets ålder. För små barn kan det bli lättare när de konkret kan se magen eller känna barnet sparka. För äldre barn vars kompisar har syskon kan det vara lättare att förstå det abstrakta. Det finns gott om böcker om bebisar och syskon som ni kan läsa tillsammans – fråga på biblioteket. Att inkludera barnet i bebisens ankomst och utveckling. Det är stort att bli storasyskon och mycket roligare om ditt barn känner sig stolt i rollen. Förbered småsyskonets ankomst tillsammans: rita teckningar åt bebisen, sjunga era favoritsånger för magen, eller låt barnet välja gosedjur och lakan till bebisens framtida sovplats. På så sätt blir både bebisen och det här med att vara storasyskon något att se fram emot. 

Berätta inte för barnet innan du är okej med att alla som barnet träffar vet om det.
quote

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

13 september 2023

Läs mer

Bäckenbottenhälsa
Knipövningar för dig som är gravid eller efter förlossning
kvinna som håller i telefon som visar Knodd-appen
Barnmorskans råd - bästa gravidapparna
frågor under graviditeten
Vanliga frågor om graviditet och förlossning - från blivande föräldrar
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen