Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Gravidillamående, halsbränna och andra besvär under graviditeten

Det är vanligt att uppleva olika besvär under graviditeten - allt från illamående och halsbränna till bäckensmärta och hemorrojder. Ofta är besvären ofarliga för både den gravida och fostret, men kan ändå behöva lite extra omsorg och lindring. 

gravid kvinna som håller sig för huvudet

Varför ska man behöva må illa under graviditeten? Många av de förändringar som orsakar besvär under graviditeten uppstår på grund av hormoner i kroppen. Samtidigt är hormonerna helt nödvändiga för barnets utveckling, så de går inte att undvika. Dessutom är varje graviditet är unik och en kvinnas upplevelse kan skilja sig helt från en annans. En liten tröst är att du som är gravid inte behöver oroa dig för bebisen när du mår illa eller kräks. Fostret är alltid skyddat och får precis den näring och miljö som det behöver.

Gravid? Grattis till plusset (men mindre till illamåendet) - du kan läsa mer om vanliga besvär och vad du gör åt dem, samt gå våra kostnadsfria kurser i Knodd.

Illamående under graviditeten Det kanske vanligaste gravidbesväret är det ökända illamåendet. En del gravida upplever att de mår illa precis hela tiden medan andra upplever obehaget i kortare stunder. Det är vanligt att kräkas av illamåendet eller må sämre av vissa dofter eller smaker. Det går inte att bota illamåendet, men det går att lindra med några enkla knep: Undvik att ha helt tom mage och ät små måltider ofta under dagen Ät gärna något litet precis på morgonen, innan du ens stiger upp, såsom kex eller knäckebröd Undvik kryddstark och fet mat Var noga med att dricka mycket vätska för att undvika vätskebrist, några klunkar i taget

Hur tidigt börjar illamåendet när man blivit gravid? Illamåendet hör främst till graviditetens första hälft och för de flesta är det helt förbi i vecka 20, om inte tidigare. Det är vanligast att man börjar må illa någon gång i vecka 4-7 och nästan alltid innan vecka 9. Detta innebär för en del kvinnor att illamåendet uppstår innan de ens vet om att de är gravida och kan vara ett tecken på att något håller på att hända i kroppen.

Hyperemesis gravidarum - extremt illamående Hyperemesis gravidarum kallas också extremt gravidillamående och är precis som det låter en extrem variant av det mer hanterbara ”vanliga” illamåendet. Gravida som drabbas mår ofta illa och kräks hela dagen. Man kan få svårt att behålla mat eller dryck och går ofta ner i vikt, i stället för upp. Det här är en mycket ovanlig diagnos, men det kan leda till närings- och vätskebrist om man kräks mycket och har svårt att äta. Då kan man behöva vård med dropp under en period eller testa läkemedel mot åksjuka som kan lugna illamåendet. Precis som med vanligt illamående går dock även det här tillståndet över, i de allra flesta fall innan vecka 20.

Halsbränna + gravid = sant Halsbränna är också mycket vanligt under graviditeten. Ofta uppstår det genom en kombination av att den växande livmodern trycker på magen och att gravidhormoner påverkar matstrupens förmåga att hålla sig sluten. Det kan upplevas som en brännande känsla i halsen eller att man får en sur smak i munnen. Även här finns det knep som kan hjälpa till att lindra: Undvik kryddstark mat Undvik alltför fet mat Undvik att äta i nära anslutning till att du går och lägger dig Sov med huvudet högre än vanligt eller försök att ligga på höger sida

Svullna fötter och ben Att fötter och ben svullnar av vätskeansamlingar är svårt att undvika under graviditeten. Blodcirkulationen i kroppen försämras när livmodern växer och även här spelar hormoner sin roll. Stillasittande och varmt väder förvärrar problemen, som ofta blir besvärligare ju längre dagen går. Besvären avtar i regel snart efter att bebisen är född. För att lindra svullna ben och fötter gäller det att hjälpa blodcirkulationen på traven. Stödstrumpor - en gammal trotjänare som fördelar trycket i benen. Mest hjälp får man av att sätta på dem tidigt på morgonen. Det är viktigt att ha rätt storlek, så be apotekspersonal om hjälp när du köper. Ben i högläge - Drar vätskeansamlingar ifrån fötter och ben med hjälp av tyngdkraften. Det kan räcka att lägga upp benen på en stol när man sitter, men allra bäst är att bulla upp med kuddar vid fotänden av soffan och ta en liten vila på eftermiddagen, så slår du två flugor i en smäll. Drick mycket vatten, rör på dig under dagen, och försök svalka kroppen om det är varmt ute.

Hemorrojder Hemorrojder kan drabba vem som helst, men de blir mycket vanligare under graviditeten, särskilt under sista trimestern. De uppstår när små ansamlingar av bindväv och blodkärl buktar ut, antingen inne i ändtarmen eller precis utanför, så de blir som små bubblor. Typiska symtom på hemorrojder är: Du ser att det blöder när du torkar dig Det kliar och svider runt ändtarmsöppningen Det läcker ur ändtarmsöppningen Du känner att något buktar ut Hemorrojder kan vara jobbiga, men de är ofarliga. Besvären är i allmänhet vanligare både hos människor med övervikt och de som lider av förstoppning, och detta gäller även för gravida. Därför ligger vägen till lindring ofta i att försöka motverka förstoppning. Ät fiberrik kost, drick mycket vatten och håll kroppen i rörelse på den nivå du orkar med för att hjälpa tarmarna fungera optimalt. Hemorrojder går oftast över av sig själva inom ungefär en månad efter förlossningen. Här kan du läsa mer om vad du bör äta under graviditeten för att må så bra som möjligt.

Bäckensmärta kan göra ordentligt ont men är helt ofarligt för både den gravida kroppen och för bebisen i magen.
quote

Bäckensmärta (Foglossning) Bäckensmärta, som förr också kallades foglossning, är ett vanligt besvär hos gravida som inte alls handlar om att fogarna ”lossnar”. Däremot blir lederna i bäckenet mer rörliga under graviditetens gång för att bäckenet ska kunna utvidgas och ge utrymme för bebisen under förlossningen. Detta, tillsammans med att kroppshållningen och kroppen förändras allt eftersom man blir större, kan leda till värk.  Smärtan kan upplevas på olika sätt, exempelvis:  Ont i höfter Ont av att gå i trappor eller sitta på golv Smärta ner i ljumskar eller ben Molande värk i korsryggen  Skiftande värk över skinkorna eller blygdbenet Bäckensmärta kan göra ordentligt ont men är helt ofarligt för både den gravida kroppen och för bebisen i magen.  Vanligast är att bäckensmärta uppstår ungefär halvvägs in i graviditeten. Sedan består den tyvärr fram tills barnet är här och eventuellt en tid efter. För en del avtar smärtan i samband med att bebisen fixerar sig mot slutet av graviditeten, eftersom det leder till en ökad stabilitet i bäckenet. Har man haft bäckensmärta vid en tidigare förlossning löper man större risk att få det igen, och kanske värre i nästa omgång. Träning, vardagsmotion och promenader kan hjälpa kroppen att hålla cirkulationen igång, samtidigt som det stärker rygg- och magmuskler så att de kan stabilisera kroppen. Gå hellre flera korta promenader under dagen än en lång och undvik rörelser som gör smärtan värre. Välj bra skor som avlastar kroppen. För en del är vattengympa ett utmärkt alternativ. Undvik tunga lyft såsom matkassar eller andra vardagsbestyr. Även att gå i trappor kan kännas jobbigt. Be andra i din närhet om hjälp med sådant som du bör undvika.  Om det gör riktigt ont kan det bli aktuellt att träffa en fysioterapeut. Din barnmorska kan remittera dig. Du kan även få hjälpmedel från barnmorskan för avlastning eller smärtlindring. Tyvärr är vanliga smärtstillande läkemedel inte så effektiva vid bäckensmärta. 

När ska man söka vård för vanliga besvär under graviditeten? Som vi nämnt tidigare är besvär under graviditeten för det mesta ofarliga för både den gravida och för bebisen i magen. Om du upplever symtom eller besvär du inte säkert vet vad de beror på kan du dock alltid tala med din barnmorska - antingen för lugnande ord eller för vidare undersökning.  I några fall är det särskilt viktigt att stämma av med barnmorskan:  Om du upptäcker blödningar från ändtarmen och inte är säker på att de beror på hemorrojder Om du lider av extremt illamående och har svårt att gå upp i vikt - detta kommer barnmorskan ha koll på genom invägningar vid era möten, men du kan alltid kontakta mottagningen mellan besöken om du är orolig

Om du lider av extremt illamående, kräks så att du blir yr, samt har svårt att kissa bör du kontakta vårdcentral eller jourcentral direkt. Då kan det handla om allvarlig vätskebrist som snabbt behöver åtgärdas.

Även om besvären är ofarliga kan det vara tröttsamt och frustrerande att inte må bra. Därför är det minst lika viktigt att rå om dig i största allmänhet och göra mer av sådant du mår bra av. Ta en extra vila mitt på dagen, be om hjälp även om du tycker att du ”borde kunna” själv, unna dig sådan mat som du pallar att äta, och tänk på att besvären går över lagom tills din kropp har skapat en helt ny människa.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

10 mars 2023

Läs mer

nyfödd bebis i knät
Ultimata guiden för nyblivna föräldrar
gravid kvinna som håller handen på magen
Blödningar under graviditeten
bild tagen uppifrån på kvinna som håller i ett positivt graviditetstest
Grattis till plusset - om första tiden som gravid
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen