Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Blödningar under graviditeten

Blödningar under graviditeten - vare sig de sker tidigt eller sent - kan vara läskiga. De allra flesta blödningar är ofarliga, men det kan vara bra att hålla koll och i vissa fall kontakta sjukvården.

gravid kvinna som håller handen på magen

Artikelinnehåll Blödningar under graviditeten Varför blöder man under första trimestern? - Om blödningar tidigt i graviditeten - Andra blödningar innan vecka 22 kan handla om: När bör man söka vård vid blödning tidigt i graviditeten? Blödningar under graviditetens andra hälft - Blödningar vara tecken på... Kontakta alltid förlossningsavdelningen vid blödningar efter vecka 22

Blödningar under graviditeten

I de allra flesta fall är blödningen ofarlig och går över av sig själv
quote

Det är mycket vanligt att det kommer en liten blödning, både tidigt och sent i graviditeten. I början kan det handla om att kroppen håller på att ställa om till att vara gravid, och under hela graviditeten har du lättare att blöda på grund av den ökade blodgenomströmningen i livmodertappen. I de allra flesta fall är blödningen ofarlig och går över av sig själv.

Varför blöder man under första trimestern? Om blödningar tidigt i graviditeten

Det kan finnas många orsaker bakom blödningar tidigt i graviditeten. En liten nidationsblödning kan till exempel ha uppstått innan du ens visste att du var gravid, i samband med att det befruktade ägget fäste sig i livmodern. Det kan också handla om en genombrottsblödning som sker när kroppen inte riktigt hängt med och insett att det är paus på mensen. Ofta vet man inte vad blödningen beror på och den går över av sig själv utan att ge några men.

Andra blödningar innan vecka 22 kan handla om: Blödning från livmodertappen På grund av ökad blodmängd i livmodertappen börjar den blöda lättare, exempelvis efter penetrerande sex. Polyper på livmodertappen kan också orsaka en lätt blödning, men påverkar inte graviditeten och blödningen är ofarlig. Infektion En bakteriell infektion i slidan eller livmodertappen kan orsaka en blödning som kräver antibiotikabehandling. Ofta märks då en illaluktande flytning i samband med blödningen. Cellförändringar Cellförändringar kan orsaka blödningar. Det är mycket ovanligt med cellförändringar som tyder på livmoderhalscancer hos gravida. Utomkvedshavandeskap Vid utomkvedshavandeskap har det befruktade ägget satt sig i äggledaren eller någon annanstans utanför livmodern där graviditeten inte kan fortsätta. Detta är ett allvarligt tillstånd som kräver vård. Om du är gravid och har mycket ont, särskilt långt nere i magen, och samtidigt blöder ska du omedelbart söka vård på gynakut eller vanlig akutmottagning. Missfall Ungefär 15-20% av graviditeter slutar i missfall, ibland innan man ens vet att man är gravid. Då kan det uppstå en kraftig blödning och värk som påminner om mensvärk. Ett missfall så här tidigt går tyvärr varken att förebygga eller göra någonting åt när det sker, och kroppen hanterar det av sig själv. Det påverkar heller inte möjligheterna att bli gravid igen, men det kan fortfarande kännas tungt.

gravid kvinna

När bör man söka vård vid blödning tidigt i graviditeten? Oftast behöver man inte söka vård om man upptäcker en blödning tidigt i graviditeten. Vid lättare blödning eller upprepade mindre blödningar kan man ringa sin barnmorskemottagning vid tillfälle, så länge man i övrigt mår bra. Sök dock omedelbart vård på gynakut eller vanlig akutmottagning om du: Blöder kraftigt, det vill säga att du blöder igenom en vanlig binda på en timme, eller upptäcker blodklumpar i blödningen.  Får en blödning i kombination med kraftig smärta, särskilt långt ner i eller på ena sidan av magen. Blöder och samtidigt mår mycket dåligt. 

Är du gravid? Genom Knodds gravidprogram kan du följa din graviditet vecka för vecka och få matnyttig och lugnande information om blödningar och andra vanliga besvär under graviditeten, allt framtaget av barnmorskor.

Blödningar under graviditetens andra hälft Att upptäcka en blödning senare i graviditeten kan vara minst lika obehagligt som i början, men även nu är det troligtvis ingen fara. Till skillnad mot tidigare ska du dock alltid kontakta din förlossningsavdelning om du blöder efter vecka 22, för att få rätt vägledning. Det kan vara många olika orsaker som ligger bakom en blödning efter vecka 22. Precis som tidigare kan det handla om ökad blodmängd i livmodertappen eller en infektion som behöver behandling.

Utöver detta kan blödningar vara tecken på: Att förlossningsarbetet börjat En liten blödning när du är fullgången kan tyda på att förlossningen satt igång, en så kallad teckningsblödning. Sker blödningen tidigare än vecka 37 är det dock viktigt att kolla upp att förlossningen inte har satt igång för tidigt. Föreliggande moderkaka Detta tillstånd, även kallat placenta previa, innebär att moderkakan ligger långt nere i livmodern och helt eller delvis täcker för mynningen där bebisen ska komma ut. Detta kan kräva kejsarsnitt när det är dags, men det kan också gå över genom att moderkakan flyttar på sig när livmodern växer. Att moderkakan lossnat för tidigt Under graviditeten kan det hända att moderkakan börjar lossna för tidigt. Då uppstår det en blödning, samtidigt som man mår mycket illa och får ont. Detta tillstånd är mycket ovanligt.

Kontakta alltid förlossningsavdelningen vid blödningar efter vecka 22 Om du som är gravid får en blödning i vecka 22 eller senare ska du alltid ta kontakt med förlossningsavdelningen för rådgivning, även om du i övrigt mår bra och inte har ont. De kan hjälpa dig avgöra om du behöver komma in på kontroll. Då slipper du också sitta själv med eventuell oro över något som kan visa sig vara ofarligt.

Blödningar beror inte på något man gjort Det är lätt att bli orolig när det uppstår en blödning. Det går dock inte att förebygga blödningar och de beror inte på något den gravida gjort fel. I de allra flesta fall är blödningen inget farligt som kommer påverka varken den gravida eller bebisen i magen, utan allt fortsätter utvecklas som det ska.

Ring hellre din barnmorskemottagning en gång för mycket i stället för att själv sitta med din oro om en blödning. Genom att de får veta vad som händer kan du få den vård du eventuellt behöver – och lika viktigt ett lugnande besked när allt är som det ska. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Granskare:

Magdalena LagBarnmorska

Senast uppdaterad

4 september 2023

Läs mer

barnmorska som gör ultraljud
Besöken hos barnmorska - stora guiden för gravida
kvinna som håller i telefon som visar Knodd-appen
Barnmorskans råd - bästa gravidapparna
bebis som pekar på gravidmage
Allt du inte behöver köpa innan bebisen kommer
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen