Pia Jarevik

Barnmorska

Pia Jarevik tog examen som sjuksköterska från Blekinge tekniska högskola 1993 och vidareutbildade sig sedan till barnmorska och tog examen 1999 från Linnéuniversitetet i Kalmar. Därefter har hon arbetat som barnmorska på Danderyds förlossning samt Förlossningen på Blekingesjukhuset. Hon är även instruktör inom Föda utan rädsla samt samtalar med kvinnor som har förlossningsrädsla. Pia har också varit med och tagit fram samt granskat innehållet i gravidprogrammet i Knodds app. 

Texter granskade av Pia

Besöken hos barnmorska - stora guiden för gravida

Besöken hos barnmorskan när man är gravid är inte bara till för att ha medicinsk koll på bebisens tillväxt i magen. Barnmorskan är även en guide genom graviditeten, med goda råd, lugnande ord och en länk till det stundande föräldraskapet. Här samlar vi allt du behöver veta om vad som sker hos barnmorskan, från första besöket ända till bebisen äntligen är här.
barnmorska som gör ultraljud

Vad är fosterdiagnostik?

Fosterdiagnostik används under graviditeten för att avgöra hur fostret mår och utvecklas, bland annat genom blodprov och ultraljud. Vanligast är att få positiva besked, men det är klokt att noga tänka igenom sitt beslut innan man går vidare med testerna. 
barnmorska som gör ultraljud

Blödningar under graviditeten

Blödningar under graviditeten - vare sig de sker tidigt eller sent - kan vara läskiga. De allra flesta blödningar är ofarliga, men det kan vara bra att hålla koll och i vissa fall kontakta sjukvården.
gravid kvinna som håller handen på magen