Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Grattis till plusset - om första tiden som gravid

Plötsligt står det där: plusset på stickan. Er resa hit kan ha varit kort eller lång, noggrant planerad eller kanske inte alls, men nu är något stort på gång och det kan vara svårt att veta var man ska börja. Enklast är att börja här. 

bild tagen uppifrån på kvinna som håller i ett positivt graviditetstest

Att få ett plus på stickan Det kan vara omtumlande att få reda på att man är gravid. Huvudet fylls snabbt av frågor, funderingar och förväntningar, medan kroppen är full av känslor. För den gravida kanske pirret i kroppen också är ett tidigt tecken på graviditeten. Alldeles oavsett så kan det vara skönt att börja förstå vad det är som är på väg att hända och ha något konkret på att göra-listan så att det hela känns mer på riktigt. 

Är du gravid? Följ fostrets utveckling vecka för vecka, med viktig information och kloka råd från barnspecialister direkt i Knodd-Appen.

Vad händer nu?

Tidiga tecken på graviditet Du som är gravid kanske anade att något var på gång innan du såg stickans svar. Vissa kvinnor upplever att kroppen känns annorlunda redan de första veckorna av sin graviditet.  Det kan handla om: Starka känslor - åt alla håll Väldig trötthet Konstiga cravings/sug på mat Spänningar i brösten Att kroppen känns uppsvälld

Poängen är att du inte behöver vara orolig om kroppen beter sig annorlunda eller precis som vanligt
quote

Å andra sidan är det många kvinnor som inte får några graviditetssymtom alls i början, så svaret på stickan kan vara det första tecknet på graviditeten. Poängen är att du inte behöver vara orolig om kroppen beter sig annorlunda eller precis som vanligt - det säger ingenting om hur fostret eller graviditeten mår. Lätta blödningar i ett tidigt skede kan kännas skrämmande, men är vanliga när det befruktade ägget fäster sig i livmodern. 

Steg ett: kontakta barnmorskemottagning Något som är bra att göra tidigt och som kan göra att hela denna abstrakta tid känns lite mer på riktigt är att kontakta en barnmorskemottagning för att boka ett inskrivningssamtal. Att göra något så praktiskt som att boka en tid hos barnmorskan kan hjälpa dig få ordning på alla tankar och känslor som kan simma runt i huvudet. Det går utmärkt att ringa så fort du plussat på stickan, även om det vanligtvis dröjer någon eller några veckor tills ni ses. Du kan välja antingen den barnmorskemottagning som ligger närmast dig eller en annan - och det går alltid att byta under resans gång om det inte känns bra där du hamnat.

Vad händer hos barnmorskan? Besök på barnmorskemottagningen kommer ske under hela graviditeten för att se till att den gravida och fostret mår så bra som möjligt och för att förbereda både den gravida och eventuell medförälder för det stundande föräldraskapet. Barnmorskan finns tillgänglig som ett medicinskt kunnigt stöd längs vägen, men är även en guide genom allt det överväldigande känslomässiga som kan svara på de tusen frågor som ofta uppstår under en graviditet. I vissa regioner kallas man först till ett hälsosamtal där barnmorskan kan gå igenom viktig information om levnadsvanor och man får tillfälle att lära känna sin barnmorska. Annars sker detta vid inskrivningssamtalet, där barnmorskan även gör en del undersökningar och lämnar utrymme för frågor. Alla besök hos barnmorskemottagningen är både kostnadsfria och frivilliga. Du kan läsa allt man behöver veta om möten med barnmorska i Knodds stora guide till barnmorskebesöken under graviditeten.

Viktigt att få i sig - och inte - i början på en graviditet Redan från start är det viktigt att tänka på vad man stoppar i kroppen som gravid. Detta dels för att fostret ska utvecklas så bra som möjligt, dels för att man själv ska må bra. Börja ta folsyra så snart som möjligt. Folsyra är ett B-vitamin som hjälper till med celldelning och minskar risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Sluta dricka alkohol och nyttja tobak. Alkohol och tobak kan båda påverka fostrets utveckling och ska helt uteslutas under hela graviditeten. Rådgör med din barnmorska om eventuell medicinering. Det är viktigt att stämma av att medicin du tar inte kan påverka fostrets utveckling. Du som är allergiker bör fortsätta med eventuella mediciner mot dina allergier tills vidare. Detta inkluderar antihistamin och astmamedicinering. En del gravida blir lätt illamående i början. Då kan det hjälpa att äta mild mat i små portioner åt gången. Du behöver inte vara orolig om du kräks av illamåendet, fostret i magen påverkas inte utan får fortfarande all nödvändig näring. Däremot kan du själv behöva lite extra vila och omtanke för att orka med.

Håll igång En del gravida blir oroliga att fostret ska ta skada om man fortsätter träna som tidigare. Det är dock helt tvärtom - kroppen mår bra och graviditetsbesvär kan bli lindrigare av träning, samtidigt som fostret är väl skyddat där inne i livmodern. I början går det att träna precis som vanligt, så länge det känns bra i kroppen. Även gravida som inte tränat tidigare kan ha stor fördel av att börja trappa upp träning eller vardagsmotion. Några tips om träning i början på graviditeten: Var lyhörd inför din kropp och backa om något gör ont eller känns obehagligt Du kan behöva dricka mer vatten än vanligt, särskilt allteftersom graviditeten fortgår Löpträning går bra under graviditeten, särskilt för dig som är van löpare. Lyssna på kroppen Gravid och sugen på att träna? Följ graviditeten vecka för vecka, med matnyttig information om bland annat träning och all spännande utveckling hos fostret i vår app.

Sex under graviditeten En del gravida - särskilt i början - blir oroliga att sex på något sätt ska vara skadligt för fostret i magen. Att ha sex - inklusive onani och penetrerande sex - är dock helt ofarligt. Fostret ligger väl inpackat inne i livmodern och är även skyddat mot bakterier utifrån. Däremot kan sexlusten komma att förändras under graviditeten. För vissa blir den mycket starkare än vanligt och för andra gör illamående och spänningar i kroppen att suget helt avtar i perioder. Då är det viktigt att lyssna på sin kropp, kommunicera med eventuell partner, och göra det som känns skönt.

Vill du träffa likasinnade? Under graviditeten kan det vara skönt att prata med och möta andra blivande föräldrar som går igenom liknande upplevelser som du själv. Därför anordnar de flesta barnmorskemottagningar föräldraträffar. Föräldraträffar ger dig möjlighet att träffa andra gravida med närliggande beräknade förlossningsdatum, så att ni ligger ungefär lika i graviditeten. Här kan ni prata om sådant ni tänker på eller få tips och råd om allt möjligt som rör graviditeten och att bli förälder. Olika mottagningar och regioner har olika rutiner - hör med din barnmorskemottagning om de erbjuder föräldragrupper av något slag. Det må vara tidigt än, men den makalösa resan mot att bli förälder har nu satt fart och tanken på allt som kommer att hända är hisnande. Det är bara att ta ett djupt andetag, ladda ner Knodd-appen, och kliva ombord.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

10 mars 2023

Läs mer

barnmorska som gör ultraljud
Besöken hos barnmorska - stora guiden för gravida
kvinna som håller i telefon som visar Knodd-appen
Barnmorskans råd - bästa gravidapparna
bebis som pekar på gravidmage
Allt du inte behöver köpa innan bebisen kommer
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen