Sex efter förlossning och under graviditet - hur funkar det?

Att ha sex under graviditeten eller efter förlossningen upplevs ofta annorlunda än innan man väntade barn. Genom att vara lyhörd och lyssna på kroppen går det dock oftast bra att fortsätta sitt samliv på det sätt som känns skönt. 

par gravid

Sex under graviditeten Det går bra att fortsätta ha sex under graviditeten, så länge det känns skönt och bra för alla inblandade. Detta inkluderar penetrerande sex/slidsamlag och onani. Bebisen tar inte skada och det påverkar heller inte graviditeten. Som med så mycket annat så påverkar graviditeten även lusten. En del gravida känner sig mer sugna än vanligt på sex, medan andra inte alls är intresserade. Det kan också komma och gå under graviditeten. Illamående i första trimestern eller förvärkar och en obekväm kropp mot slutet av graviditeten gör att en del inte vill ha sex då, medan graviditetens hormoner kan göra att sexlusten når helt nya höjder.

✨ Följ din graviditet i appen Matnyttig och veckovis information om allt som hör till graviditet, förlossning och stundande föräldraskap.

Sex när man är gravid - viktigt att tänka på: Under graviditeten är livmodertappen mer känslig och har lätt för att blöda. En lättare blödning under graviditeten är oftast ofarlig men det kan vara bra att kolla upp den hos barnmorskan innan man har sex igen. Om graviditeten räknas som riskfylld kan barnmorskan ge andra direktiv för sex och då är det dessa riktlinjer som bör följas. Det kanske allra viktigaste att tänka på är att när det gäller sex under graviditeten ska alla vilja. Detta gäller både gravida och icke-gravida. Graviditeten är en känslig och känslostark tid för alla involverade. Därför är det viktigt att prata med sin partner om det gemensamma sexlivet, vad man tycker känns skönt och hur man vill ha det. Man kan behöva anpassa sexlivet, ställningar, eller inställningen till intimitet för att det ska kännas skönt.

Vanliga frågor om sex under graviditeten och efter förlossning Kan man ha sex när man är gravid? Det går utmärkt att ha sex när man är gravid, så länge man har lust. Sex påverkar inte graviditeten negativt och medför ingen risk för barnet i magen. Vid en riskfylld graviditet kan dock barnmorskan ge andra direktiv att följa. När kan man ha sex efter förlossningen? Det finns ingen fast gräns för när man kan ha sex efter en förlossning, utan det handlar om när man vill och när det känns skönt. Det är vanligt att det känns lite obehagligt i underlivet medan det läker, ungefär 6-8 veckor efter förlossningen, och då kan det vara klokt att vänta. Använd kondom så länge det kommer blod och preventivmedel om det inte är önskvärt att bli gravid.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

6 oktober 2023

Läs mer

frågor under graviditeten
Vanliga frågor om graviditet och förlossning - från blivande föräldrar
Bäckenbottenhälsa
Knipövningar för dig som är gravid eller efter förlossning
kvinna som håller i telefon som visar Knodd-appen
Barnmorskans råd - bästa gravidapparna
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen