Att resa som gravid - viktigt att veta

Det kan vara lockande att boka en flygbiljett för en sista semesterresa innan bebisen kommer. Samtidigt kan det kännas lite nervöst att resa utomlands när man inte bara har sig själv att tänka på längre. Genom att planera smart - och packa gott om stödstrumpor - kan du få mysigast möjliga resa, även om du sedan mest orkar sitta i en solstol när du väl är framme. 

Flyga gravid

Artikelinnehåll Resa med flyg, tåg och buss Resa utomlands som gravid: detta gäller 4 tips som gör resan bekvämare

Flyg - tåg - buss För det mesta kan du resa som vanligt när du är gravid. Däremot kanske det inte kommer kännas så skönt att klämma in sig i en flygplansstol eller sitta stilla på ett tåg med svullna ben i sex timmar. Ställ dig upp och gå regelbundet, eller ta fler fikapauser än vanligt om du kör bil, så håller du igång blodcirkulationen och minskar risken för blodproppar. Tänk också på:   Restriktioner för att flyga som gravid Det är inte skadligt för gravidmagen att flyga. Däremot har flygbolag som regel en gräns för hur gravid man får vara när man flyger för att minska risken att planet blir ett BB. Vanligtvis handlar det om några veckor till två månader innan beräknad förlossning. Sitt säkert i bilen Se till att säkerhetsbältet i bilen sitter rätt, med den nedre delen av bältet under magen och den övre delen ovanför magen, mellan brösten. Skjut också bak stolen så långt det går så att du sitter längre från krockkudden.

✈️ Det kan finnas individuella riskfaktorer att ta hänsyn till när man reser. Hör med din barnmorska eller läkare om de har några invändningar eller råd vad gäller just din graviditet innan du ger dig iväg. 

Resa utomlands som gravid: detta gäller När man har frågor om att resa utomlands under graviditeten handlar det sällan om en weekend i Norge. Oftast handlar det om huruvida det är säkert att resa till ett land långt bort. Även om det oftast är säkert att resa kan du behöva anpassa resan för att du ska orka med. Tänk efter vad du själv tycker känns värt. Blir du stressad av tanken att bli sjuk utomlands, ha lång resväg hem, eller att vara illamående på en buss i tio timmar så kanske det inte är läge med just den sortens resa nu. Finns det någon annan, lättare resa som skulle kännas roligare? Packa ett litet reseapotek med läkemedel som är godkända för gravida (exempelvis smärtstillande och myggmedel), medel mot halsbränna, svampinfektion i underlivet och andra vanliga besvär under graviditeten, samt nässprej om du blir täppt i näsan på flyget. I många tropiska länder finns smittbärande myggor som kan sprida malaria eller zikavirus. Det finns metoder för att undvika myggbett men inga fullgoda skydd, så även här gäller det att väga för- och nackdelar med resmålet. 

✨ Följ din graviditet i appen Matnyttig och veckovis information om allt som hör till graviditet, förlossning och stundande föräldraskap.

Säkerställ detta innan du bokar biljetten Kontrollera vaccinationer Kolla upp eventuella vaccinationer som krävs i landet du ska åka till och om du som gravid kan ta dem. Många vaccin ska tas i flera doser över tid, så det är klokt att vara ute i god tid. En del vaccin, exempelvis mot gula febern, bör inte tas under graviditeten.  Vad gäller om du behöver vård? Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller om du skulle behöva söka graviditetsrelaterad vård utomlands. Packa med en kopia på din journal från barnmorskemottagningen så har du med dig viktig information gällande din graviditet om något skulle hända och du behöver vård under resan. Samla viktig kontaktinformation Se till att du har viktiga telefonnummer, information om var du kan söka vård på ditt resmål, och annan kontaktinformation samlad inför resan. Troligtvis kommer det inte behövas till mer än att ge dig lite lugn och ro, men om något skulle hända på resan är det bra att snabbt veta var du kan vända dig.

4 tips som gör resan bekväm - nästan Förbi är tiden då du kunde knyckla ihop dig i ett mittsäte och sova utan att gå upp och kissa en gång i halvtimmen. Även du som är van globetrotter kan må bra av att göra resan lite bekvämare med dessa 4 tips. 

  • 1Drick mycket vatten så slipper du vätskeansamlingar och eventuell förstoppning. 
  • 2Använd stödstrumpor för att minska svullnad i benen. Det kan också hjälpa att lägga upp benen högt under resan om det går. 
  • 3Rör på dig under resans gång så håller du igång blodcirkulationen. Detta hjälper också mot svullnaden i benen och minskar risken för blodproppar. Bekväma skor är din bästa vän under hela resan. 
  • 4Boka eller välj sittplats i gången så kan du lätt gå upp och röra på dig eller gå på toa tio gånger om utan att känna att du besvärar. Om du flyger, boka plats längre fram i planet eller över vingen där det gungar mindre. Säg till i förväg att du är gravid så kanske du till och med kan få plats med extra benutrymme. 

☀️ Bonustips! Om du ska på solsemester, var extra noggrann med solskydd eftersom hudens pigment är känsligare under graviditeten.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

19 september 2023

Läs mer

frågor under graviditeten
Vanliga frågor om graviditet och förlossning - från blivande föräldrar
Kvinna och man som håller om kvinnans gravidmage
Knodds kostnadsfria profylaxkurs - för en trygg förlossning
kvinna som håller i telefon som visar Knodd-appen
Barnmorskans råd - bästa gravidapparna
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen